Sosyal Medya

Ekonomi

YENİLEME (TL etkisi eklendi) Döviz ve altın mevduatlar için uygulanan zorunlu karşılıklar 2 puan daha artırıldı

  HSBC Türkiye ekonomisti İbrahim Aksoy, dövize bu zımni müdahalenin  TL etkisini şöyle yorumladı: Merkez Bankası bankaların döviz cinsi yükümlülükleri…

YENİLEME (TL etkisi eklendi) Döviz ve altın mevduatlar için uygulanan zorunlu karşılıklar 2 puan daha artırıldı

 

HSBC Türkiye ekonomisti İbrahim Aksoy, dövize bu zımni müdahalenin  TL etkisini şöyle yorumladı:

Merkez Bankası bankaların döviz cinsi yükümlülükleri için uygulanan zorunlu karşılık oranlarını tüm vadelerde 200 baz puan artırdı. Diğer yandan, TL yükümlülükler için zorunlu karşılıkların standart altın olarak tesis edilme imkanı %15’ten %10’a düşürüldü ve bu oranın kademeli olarak azaltılarak sonlandırılacağı açıklandı. TCMB yaptığı açıklamada bu değişikliklerle bankacılık sisteminden 7.4 milyar TL ve 3.8 milyar dolar likidite çekileceğini açıkladı. Merkez Bankası’nın yaptığı değişiklikle brüt döviz rezervlerinde artış ve döviz cinsi mevduatın bankalar için maliyetinin artırılmasının hedeflendiğini düşünüyoruz. TCMB bu yolla döviz mevduatın cazibesini azaltmayı hedefliyor olabilir. Yapılan değişikliklerinin TL’nin değeri üzerinde kaydadeğer bir etkisi olmasını beklemiyoruz.

Dolar/TL bu sabah 9.72 civarında seyrediyor. Küresel risk alma iştahında yükseliş son günlerde dolar/TL’de oynaklığın düşmesini sağladı. Fakat TL’nin düşen reel faizler ve enflasyonda yüksek seyirle birlikte kırılgan kalmaya devam edeceğini değerlendiriyoruz. Küresel risk alma iştahının yeniden gerilediği olası durumlara karşı TL için temkinli düşünmeye devam ediyoruz.

 

 

Döviz ve altın mevduatlar için uygulanan zorunlu karşılıklar 2 puan daha artırıldı.

Vadesiz ve 1 yıla kadar vadeli döviz hesapları için zorunlu karşılık oranı %25’e yükseldi.

1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli döviz hesaplarında zorunlu karşılık oranı ise %19 oldu.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler