Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Sivil toplum ve yardım kuruluşları: Küresel vergi anlaşması yetersiz

Sivil toplum ve yardım kuruluşları, G7 ülkeleri Maliye Bakanları’nın çokuluslu şirketlerin daha fazla vergi ödemesi için vardıkları anlaşmayı yetersiz olmakla…

Sivil toplum ve yardım kuruluşları: Küresel vergi anlaşması yetersiz

Sivil toplum ve yardım kuruluşları, G7 ülkeleri Maliye Bakanları’nın çokuluslu şirketlerin daha fazla vergi ödemesi için vardıkları anlaşmayı yetersiz olmakla eleştirdi.

Londra’da buluşan bakanlar, büyük şirketlerin iş yaptıkları ülkelerde daha fazla vergi ödemeye sevk ederek, vergi kaçırmalarını önlemeyi öngören bir uzlaşmaya varmıştı.

Bakanlar ayrıca, ülkelerin vergi oranlarında rekabet etmesini önlemek için yüzde minimum 15’lik bir küresel kurumlar vergisi oranı üzerinde prensip olarak anlaştı.

Ancak yardım kuruluşu Oxfam yüzde 15’lik minimum kurumlar vergisinin, “çok düşük olduğunu” belirtti.

Amazon ve Google gibi teknoloji devleri bu önlemlerden etkilenen şirketler arasında olabilir. Bu hamleyle, Covid salgını krizi döneminde milyarlarca dolar borç alan hükümetlerin borç ödemeleri için kaynak sağlanabilir.

ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Kanada, İtalya ve Japonya Maliye Bakanları’nın bu uzlaşısı, diğer ülkelere de benzer bir önlem alma baskısı oluşturacak. Konu gelecek ayki G20 zirvesinde gündeme gelebilir.

Oxfam Genel Müdürü Gabriela Bucher “G7’nin bozuk bir küresel vergi sistemini, İrlanda, İsviçre ve Singapur gibi vergi cennetleriyle benzer oranlarda minimum küresel kurumlar vergisi oranı belirleyerek tamamen revizyondan geçirdiğini iddia etmesi absürt” dedi.

Tax Justice Network (Vergi Adaleti Ağı) adlı kuruluşun genel müdürü Alex Cobham da anlaşmayı bir “dönüm noktası” riye tanımlarken, sistemin hala “aşırı derecede adaletsiz” olduğunu vurguladı.

İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, anlaşmanın küresel şirketlere eşit şartlar oluşturmak üzere tasarlandığını belirtmişti.

Sunak “Yıllar süren müzakerelerin ardından, G7 Maliye Bakanları küresel vergi sistemini reformdan geçirmek ve dijital çağa uydurmak için tarihi bir anlaşma yaptı” demişti.

Haberin tamamı burada.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler