Sosyal Medya

Ekonomi

Serkan Gönençler: Faiz kararı beklendiği gibi, açıklamanın tonu daha az şahin

TCMB politika faizini beklendiği gibi %19,0’da sabit bıraktı, ancak daha az şahin bir mesaj yayımladı.  TCMB politika faizi olan haftalık…

Serkan Gönençler:  Faiz kararı beklendiği gibi, açıklamanın tonu daha az şahin

TCMB politika faizini beklendiği gibi %19,0’da sabit bıraktı, ancak daha az şahin bir mesaj yayımladı.  TCMB politika faizi olan haftalık repo faizini piyasadaki genel beklentiye (ve bizim beklentimize) paralel, %19,0 seviyesinde sabit bıraktı. Ancak, gerekmesi durumunda ek parasal sıkılaştırma yapılacağı ifadesinin metinden çıkarılmış olması nedeniyle, geçen aya göre daha az şahin bir duruş sergilediği söylenebilir.

 

TCMB sıkı duruşunu koruyor, ancak açıklamanın tonu daha az şahin. Yayınlanan açıklama metni tamamen değişmiş görünse de, temelde verilen mesajlarda ufak değişiklikler var. Ancak, değişikliklerden en dikkat çekici olanı, yukarıda da belirttiğimiz gibi, ek parasal sıkılaştırma vurgusunun metinden çıkarılmış olması, ki bunun da $/TL kurunda olası bir pozitif tepkiyi engellediğini düşünüyoruz. Bu ifadenin kalması halinde, küresel risk iştahının da destekleyici olduğu göz önüne alındığında, $/TL kuru kısa vadede örneğin 8.00 seviyesinin altına gerileyebilirdi. Buna ek olarak, daha önce “enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar, sıkı para politikası duruşu kararlılıkla uzun bir müddet sürdürüleceğini” belirten TCMB, şimdi “enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar politika faizinin, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edileceğini” söylüyor. Son olarak, son dönemde tüketici kredilerindeki büyümeye de vurgu yapmaya devam ediyor.

Ancak geçen ay, bu canlanmanın iç talepteki gerilemeyi geciktirebileceğini söylerken, bu ay mevcut parasal duruşun krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkilerinin önümüzdeki dönemde belirginleşeceğini belirtiyor. Bu değişiklik de, para politikası duruşunda bir miktar gevşemeye işaret ediyor.

 

Olası faiz indirim süreci çok kademeli olabilir. Son kur gelişmelerinin ardından, daha önce Nisan ayında kabaca %17,0 seviyesinde zirve yapmasını beklediğimiz TÜFE enflasyonunda artık Mayıs ayında %18’0’e yaklaşabileceğini (hatta bir miktar aşabileceğini), çekirdek TÜFE enflasyonunun ise bu süreçte %19,0’u geçebileceğini düşünüyoruz. Sonrasında da, kurda ek değer kayıpları görülmese bile TÜFE enflasyonunun yılın başında yapılan öngörülerin çok üzerinde bir patikada, %17 civarı seviyelerde dengelenmesini bekliyoruz. Enflasyonda bu görünümün kısa vadede para politikasında bir gevşemeye izin vermediğini düşünüyoruz. Sıkı para politikası duruşunun korunmasıyla kurda ek değer kayıpları önlenirse, üçüncü çeyrek içinde (muhtemelen Ağustos ya da Eylül’de) çok kademeli bir faiz indirim süreci (50 baz puan gibi sembolik bir indirimle) başlatılabilir.

Mevcut durumda, politika faizini sene sonunda %17,0 civarında öngörmekle birlikte, TCMB’nin daha agresif bir indirim süreci yürütmesi ihtimalini göz ardı etmiyoruz. Gerekmesi durumunda ek faiz artışı yapılacağı ifadesinin çıkarılması da, TCMB’nin şartlar izin verdiğinde faiz indirim sürecini başlatma niyetini yansıtıyor da olabilir.

 

 

Serkan Gönençler, Gedik Yatırım Başekonomisti

 

Gerçek Ekonomi: MB faize şimdilik dokunmadı? & Bütçe fazla verdi. Sevinelim mi? | Güldem Atabay & Semih Sakallı

 

Faiz 19’da kaldı ama kemerlerinizi bağlayın gevşemeye geçeceğiz

 

IIF: Türkiye’de politika belirsizliği görünümü bulandırıyor

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler