Sosyal Medya

Ekonomi

Sanayi Üretimi: Üretimde yavaşlama daralmaya dönüyor…

  Nisan ayı sanayi üretimi verisi Mayıs başında açıklanan PMI rakamları ile uyumlu bir daralmaya işaret ediyor. Salgına karşı alınan…

Sanayi Üretimi:  Üretimde yavaşlama daralmaya dönüyor…

 

Nisan ayı sanayi üretimi verisi Mayıs başında açıklanan PMI rakamları ile uyumlu bir daralmaya işaret ediyor. Salgına karşı alınan önlemler, girdi tedarikinde yaşanan sorunlar ve finansal koşullardaki kötüleşmenin üretim üzerindeki daraltıcı etkisi görülüyor.

 

Mayıs ayında daralma eğilimi daha da belirginleşecek. Ancak kalıcı olmasını beklemiyoruz. Ekonominin açılması ve Avrupa büyümesinin hızlanması ile Haziran ayından itibaren aylık bazda büyümenin canlandığını, yıllık bazda büyümenin normalleştiğini göreceğiz.

 

Sanayi üretimi düşük baz etkisi nedeniyle çok güçlü bir yıllık büyümeye rağmen aylık bazda küçülme gösteriyor. İmalat sanayi üretimi Nisan ayında mevsimsellikten arındırılmış seriye göre aylık bazda %0,7 küçülüyor (Mart: %+0,4, Şubat: %+0,3, Ocak: %+1,1). Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre üretim yıllık bazda %72 büyüyor (Mart: %17,2, Şubat %9,5, Ocak: %12,1).

 

Açıklanan rakamlar 50,4 olarak açıklanan Nisan ayı imalat PMI endeksi verisi ile (Mart: 52,6) tutarlı bir tablo çiziyor. Yeni siparişlerin azaldığını gören sanayici ayağını gazdan çekiyor. Finansal koşullardaki kötüleşme ve tedarik sorunları frene basmasına neden oluyor.

 

Aylık rakamlara bakıldığında genele yaygın bir yavaşlama görüyoruz. Ara malı (%-2,1, -0,9yp) ve dayanıksız tüketim malları (%-1,9, -0,5yp) en sert küçülen kategoriler olarak öne çıkıyor. Enerji (%0,4, +0,0yp) ve sermaye malları (%2,1, +0,4yp) büyüme kaydediyor.

 

Düşük (%-2,1, -0,9yp), orta-düşük (%-0,5, -0,1yp), orta-yüksek teknoloji (%-1,1, -0,3yp) imalat üretimi küçülürken, yüksek teknoloji (%12,5, +0,6yp) büyüyor. Çok oynak bir seyir izlediği için yüksek teknoloji rakamlarını iskonto ile okuyoruz.

 

Sektör bazında bakıldığında genele yaygın bir küçülme görülüyor. İçecek (%-6,8, -0,0yp), gıda (%-4,8, -0,6yp), motorlu kara taşıtları (%-3,9, -0,2yp), kauçuk ve plastik (%-2,6, -0,1yp), kâğıt (%-2,1, -0,1yp), tekstil, (%-1,8, -0,2yp), makine üretimi (%-1,4, -0,1yp), deri (%-1,4, -0,0yp), kimyasal ürünler (%-1,4, -0,1yp) ve giyim (%-1,1, -0,1yp) en çok küçülen sektörleri oluşturuyor.

 

Bilgisayar-elektronik (%26,6, +0,5yp), kok kömürü ve petrol ürünleri (%8,6, +0,1yp), otomobil harici ulaşım araçları (%7,6, +0,2yp), ana metaller (%2,3, +0,1yp) ve ilaç (%1,5, +0,0yp), aylık bazda büyüyebilen az sayıda sektör arasında yer alıyor.

 

Öncü göstergeler Mayıs ayında üretimdeki daralmanın devam edeceğine işaret ediyor. Mayıs ayı PMI verisi 49,3 ile (Nisan: 50,4, Mart: 52,6, Şubat: 51,7, Ocak: 54,4) sanayicinin frene bastığını gösteriyor. Sektörel çalışmalar on sektörden yedisinin üretiminin yavaşladığına işaret ediyor.

 

Ancak bu durum kalıcı olmayacak. Haziran ayında salgın önlemlerinin gevşetilmesi ve Avrupa büyümesiyle güçlenen dış talep ile birlikte üretimde toparlanma göreceğiz. Ara malı temininde yaşanan sorunlar, yüksek faiz ortamı ve dayanıklı mal talebinde normalleşme nedeniyle tam olarak uçuşa geçemesek de hızlanacağız.

 

Açıklanan veri piyasaya paralel olan %5’lik büyüme tahminimizin biraz üzerinde bir trende işaret etse de ara malı tedarik sorunları ve finansal koşullar sebebiyle tahminimizi koruyoruz.

 

 

Kaynak:  İş Yatırım

 

Serhat Gürleyen, Araştırma Direktörü

Dağlar Özkan, Ekonomist

 

 

Nisan işsizlik oranında sert yükseliş (Twitter yorumları dahil)

 

FÖŞ anlattı: Enflasyon Kesenizi Nasıl Boşaltıyor?

 

Güldem Atabay: Biz “batan gemiyi” izlerken G7 “Küresel Asgari Vergi” konusunda anlaştı…

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler