Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Rabobank: Gıda fiyatları 2022’de de zirveleri zorlayacak

Rabobank’a göre, tüketicilerin stok yapması, yüksek enerji ve nakliye fiyatları, olumsuz hava koşulları ve güçlü dolar nedeniyle gıda fiyatlarının gelecek…

Rabobank: Gıda fiyatları 2022’de de zirveleri zorlayacak

Rabobank’a göre, tüketicilerin stok yapması, yüksek enerji ve nakliye fiyatları, olumsuz hava koşulları ve güçlü dolar nedeniyle gıda fiyatlarının gelecek yıl rekor seviyelere yakın seyredecek.

Carlos Mera liderliğindeki analistler bir raporda, “Bu alandaki enflasyon neredeyse kesinlikle ‘geçici’ değil,” dedi. Gelecek yıl “covid ile ilgili daha az aksaklık getirecek, ancak tarımsal emtia fiyatları söz konusu olduğunda, herhangi bir normallik hissi olası görünmüyor.”

Gıda tedarik zincirinin kötü hava koşulları, arz kesintileri ve işgücü kıtlığı nedeniyle darbe aldığı ortamda Birleşmiş Milletler Gıda Fiyatları Endeksi son on yılın en yüksek seviyesinde. Bu da dünya genelinde enflasyonu körüklerken merkez bankacıları ve hükümetlerin başını ağrıtmakta.

Rabobank’a göre, yüksek gıda maliyetlerinin toplumsal kargaşaya yol açabilecek. “Sosyal hoşnutsuzluk zaten birkaç ülkede hissediliyor ve 2022’de daha fazlasının gelmesi muhtemel.”

Rabobank, mevcut fiyatlara kıyasla en çok şeker, kakao ve mısırda yükseliş bekliyor. 2022 yılında mısır ve şekeri destekleyen enerji fiyatları görüyor. Analistler, en iyi ihracatçı Brezilya’daki değirmencilerin kamıştan şeker veya etanol yapmayı seçebileceğini ve “şeker piyasasının daha büyük bir açığı kaldıramayacağı göz önüne alındığında, şekerin etanoldeki potansiyel fiyat aftışlarına eşleşmesi gerekeceğini” yazdılar.

Buğday fiyatlarının gelecek yılın ilk yarısında tırmanmaya devam etmesi bekleniyor. Kötü hava koşulları nedeniyle kakao üretimindeki düşüşün fiyatları artıracağını da söylüyorlar.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler