Sosyal Medya

Döviz

Powell bombayı bıraktı: Aralıkta tahvil alımlarını daha erken tamamlamayı tartışacaklar; enflasyonla ilgili “geçici” kelimesi emekliye çıkacak

Fed Başkanı Jerome Powell, güçlü ABD ekonomisi ve yüksek enflasyonun merkez bankasının varlık alımlarını gelecek yıl planlanandan daha erken sonlandırmayı…

Powell bombayı bıraktı: Aralıkta tahvil alımlarını daha erken tamamlamayı tartışacaklar; enflasyonla ilgili “geçici” kelimesi emekliye çıkacak

Fed Başkanı Jerome Powell, güçlü ABD ekonomisi ve yüksek enflasyonun merkez bankasının varlık alımlarını gelecek yıl planlanandan daha erken sonlandırmayı garanti edebileceğini, ancak Covid-19’un yeni omikron türünün görünüm için yeni bir risk oluşturduğunu söyledi.

Powell yaptığı açıklamada, “Birkaç hafta içinde, alımlarımızı birkaç ay önce tamamlamanın uygun olup olmayacağını bir sonraki toplantıda tartışmamız uygun olur,” dedi. “Bu iki hafta içinde daha fazla veri alacağız ve yeni varyant hakkında daha fazla bilgi edineceğiz.”

Powell bu yorumu Washington’daki Senato Bankacılık Komitesi duruşmasında sorulara yanıt olarak yaptı. Fed’in şu anda Kasım ayı başında açıkladığı bir plan kapsamında varlık alım programını 2022’nin ortalarında tamamlaması planlanıyor.  FOMC’nin bir sonraki toplantısı 14-15 Aralık’ta ve muhtemelen burada taperingi hızlandırma kararı açıklanacak.

Bu söz finansal piyasalarda sert bir tepkiye yol açarken hisse senetleri düştü ve ABD Hazinesi verim eğrisi, yatırımcıların tahvil alımlarına daha erken bir son verilmesinin faiz oranlarının tahmin edilenden daha erken yükseltilebileceğine dair görüşlerle düzlendi. Fed yetkilileri, Mart 2020’de salgının başlangıcından bu yana korudukları sıfıra yakın borçlanma maliyetlerini artırmadan önce tahvil alımlarını sonlandırmak istediklerini söylemekteler.

Powell, varlık alımları hakkındaki yorumdan kısa bir süre önce, enflasyonu tanımlamak için “geçici” kelimesini kullanmayı bırakmanın zamanının geldiğini söyledi.

Powell, “Bunu daha yüksek enflasyonun kalıcı bir iz bırakmayacağı anlamına gelmek için kullanma eğilimindeyiz ve bence bu kelimeyi emekli etmek ve ne demek istediğimizi daha net açıklamaya çalışmak için iyi bir zaman” dedi.

Powell, açılış konuşmasında, Covid-19 vakalarındaki son artış ve omicron varyantının ortaya çıkmasının “istihdam ve ekonomik aktivite için aşağı yönlü riskler ve enflasyon için artan belirsizlik” oluşturduğunu belirtti. Ancak bir sonraki soru-cevap kısmında, sorulara verdiği yanıtlar, yetkililerin 2-3 Kasım’daki son toplantısından bu yana fiyatların yükseldiğine dair birikmiş kanıtlara daha fazla odaklandıklarını gösterdi.

Bu toplantıdan sonraki hafta, Çalışma Bakanlığı Ekim ayı için beklenenden daha güçlü iş kazanımları bildirdi ve bunu tüketici fiyat endeksinde otuz yılın en büyük artışını gösteren veriler izledi.

Powell, “Son toplantıdan bu yana temelde enflasyon baskılarının yükseldiğini gördük, işgücü arzında herhangi bir iyileşme olmadan çok güçlü işgücü piyasası verileri gördük ve güçlü harcamalar da gördük.” dedi. “Ve her dolarlık varlık alımlarının ekonomiyi desteklediğini hatırlayarak şimdi çok güçlü ve enflasyonist baskıları yüksek bir ekonomiye bakıyoruz” dedi.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler