Sosyal Medya

Borsa

Piyasa Bülteni | BloombergHT tüketici güven endeksi: Tarihi en düşük seviyede

Dün, küresel mali piyasalar, içinde bulunduğumuz yoğun veri akışının olduğu haftaya, temkinli iyimser bir şekilde başladı. Olumlu eğilimin arkasında, olumlu…

Piyasa Bülteni | BloombergHT tüketici güven endeksi: Tarihi en düşük seviyede

Dün, küresel mali piyasalar, içinde bulunduğumuz yoğun veri akışının olduğu haftaya, temkinli iyimser bir şekilde başladı. Olumlu eğilimin arkasında, olumlu şirket bilançolarının etkili olduğunu düşünüyoruz.

Türk mali piyasaları da bu eğilime eşlik etti.  Dün de bültenimizde belirttiğimiz üzere, Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile mevkidaşı Biden arasında düzenlenen zirvenin yarattığı iyimserliğin yanı sıra, küresel mali piyasaların da ılımlı seyri bu noktada belirleyici bir rol aldı. ABD-Türkiye ilişkilerine yönelik ‘orta şekerli’ haber akışının bile Türk Mali piyasalarının desteklemeye yettiğini bir kez daha tecrübe etmiş olduk.

Dün gün içerisinde, USDTRY kuru güne başladığı 9,60 seviyesinin kıyısında 9,50 seviyesinin diplerine kadar gerilerken, borsa cephesinde ise, banka hisselerinde yoğunlaşan alımların (%2,3 yükseldi) yardımı ile BIST100 ana endeksi günü %1 yükselişle tamamladı. Hisse senetlerinin ucuz kaldığını her fırsatta tekrar etmeye devam edeceğiz.

Diplomasi tarafında, özellikle F-35 programından S-400 alımı nedeniyle dışlanan Türkiye’nin ödediği 1,4 milyar dolar bedel karşılığında talep ettiği F-16 ve buna bağlı modernizasyon kitine yönelik ABD ile dirsek temasının devam edeceği beklentisi destekleyici rol üstlense de, diğer taraftan Suriye’ye yönelik sınır ötesi operasyonunun da bir kısa süre sonra başlayabileceğine ilişkin haberlerin de gözden kaçmaması gerektiğini düşünüyoruz.

Bu hafta özelinde, küresel çapta açıklanacak ve piyasa hareketine sebebiyet verecek ‘veri bombardımanı’ öncesinde, dün Türkiye’de açıklanan 4 önemli veri dikkatlerden kaçmadı. İlk olarak BloombergHT’nin düzenlediği tüketici güven endeksi Ekim’de 48,84 değerini alarak adeta dip yaptı. Tarihi en düşük değerin arkasında, tüketicinin hem içinde olduğu zaman hem de geleceğe ilişkin beklentisinde gerilemenin büyük rol oynadığını görüyoruz.

İkinci olarak, İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından açıklanan İstanbul bölgesine ait perakende fiyatlar, Ekim ayında bir önceki aya göre %3,29, toptan fiyatlar ise %2,76 artış kaydetti. Bu sonuçlarla birlikte yıllık enflasyon sırasıyla %20,76 ve %29,12 değerini aldı. Endeksin alt kalemlerine baktığımızda, gıda kaleminin %4,22 ile yükselişe en fazla katkı yapan kalem olduğunu görüyoruz. Yarın TÜİK tarafından açıklanacak resmi verinin de, hesaplamalarıma göre %3’e yakın bir değer almasını bekliyoruz (piyasa anketleri %2.5).

Üçüncü olarak, Türkiye’de ISO-Markit işbirliği ile açıklanan imalat sanayi PMI endeksi Ekim ayında 51,2 değerini alarak Eylül ayına göre 1,3 puan geriledi. Endeks, 50 seviyesinin üzerinde büyüme, altında ise daralma olarak okunuyor. Büyüme devam etse de, bir önceki aya göre büyüme hızında bir miktar ivme kaybı da gözlerden kaçmadı.

Ticaret Bakanlığı, Ekim ayı (öncü) dış ticaret verilerini açıklandı. İhracat 20,8 milyar dolar, ithalat ise 22,3 milyar dolar artış kaydederken, ithalatın ihracatı karşılama oranı %93,4 oldu. Dış ticaret verilerini, özellikle konteyner krizinin yaşandığı, tedarik zinciri sorunları nedeniyle navlun fiyatlarında yaşanan sert artışın da etkisiyle, Avrupa’nın ithalat talebinde rotasını Türkiye’ye çevirmesinin de büyük payı olduğunu düşünüyor ve olumlu yorumluyoruz.

FED’in iki günlük faiz toplantısı bugün başlıyor. Yarın akşam saatlerinde açıklanacak karar ile, uzun bir süredir devam eden tahvil alımları yolu ile aylık 120 milyar dolar tutarında parasal teşviğin somut bir takvim açıklanması ile yerini azaltmaya terk etmesi (tapering) bekleniyor. Bu beklenti fiyatlama davranışı içinde yer alırken, faiz politikasına ilişkin olarak ise, piyasaların kafasında zamanlama anlamında bir miktar da olsun endişe olduğunu hissediyoruz. Taperinging bu yıl başlaması, önümüzdeki sene ortası bitmesi ve akabinde yerini kademeli faiz artışına terk etmesi bekleniyor. Bu sürecin hızlanması piyasalarda moral bozukluğuna, aksi ise rahatlamaya neden olabilir.

Bu sabah ABD dolarının piyasa faizi 10 yıllıklar günü %1,55 seviyesinde göreceli olarak sakin karşılarken, doların piyasa kuru DXY ise hafif gerileyerek 93,9 seviyesinden başlıyor. Faiz tarafında geminin %1,68 seviyesinin ötesinden limanı terk ederek sert bir yolculuğa çıkacağını düşünmekle birlikte, yolculuk zamanı için yarınki toplantıyı takip etmek istiyoruz (bakınız grafik).

Bu bağlamda, EUR ve GBP gibi önde koşan para birimlerinin de son haftalarda dar bir aralıkta ve kararsız bir seyir izlediklerini görüyoruz. İngiltere Merkez Bankası’nın toplantısını Perşembe günü olduğunun altını çizmekte fayda görüyoruz.

ABD borsaları dün geceyi ılımlı yükselişlerle tamamlarken, bu sabah Pasifiğin diğer ucunda hava biraz kararsız. Gösterge endeksler Tokyo ve Şangay borsaları %0,5 civarında gerilerken, diğer borsalarda yükseliş eğilimli bir seyir hakim. FED toplantısı öncesinde bekle ve gör stratejisi ağır basıyor! ABD borsalarının da vadeli işlemleri ekside güne başlıyor.

Avustralya Merkez Bankası, bu sabah, tahvil getirileri için ultra düşük bir hedeften vazgeçerek faiz oranlarını artırma noktasından kapıyı aralarken, olağanüstü pandemi teşvik politikalarından da vazgeçme yolunda büyük bir adım atmış oldu.

Kıymetli madenler cephesinde hem gümüşün hem de altının yeni haftayı yukarı yönlü ‘kıpırdayarak’ karşıladıklarını görüyoruz. Altın haftalık anlamda 1,783 dolar seviyesinin üzerinde kapanış yapabilirse, düşüş trendinden bir süreliğine de olsun kurtulacağını düşünüyoruz. Benzer bir şekilde, gümüş cephesinde de 24,10 dolar seviyesinin aşılması durumunda, yukarı yönlü kısa soluklu bir atak görebileceğimizi düşünüyoruz.

Mali piyasaların gündeminde, yarın FED Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası toplantısı bulunduğunu bir kez daha tekrar edelim. Öncesinde ise, bugün, Almanya ve Euro Bölgesi PMI rakamları takip edilebilir. USDTRY kuru güne 9,55 seviyesinin kıyısından başlıyor. İçinde bulunduğumuz hassas dönemde, riskleri yukarı yönlü görüyoruz. Radar menzilimizde olan kripto para Ethereum ise 4,400 dolar ile tüm zamanların kıyısında enerji biriktirmeye devam ediyor!

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler