Sosyal Medya

Ekonomi

Orhan Ökmen: TCMB derhal faiz artırmalı!

Sesmir Kurumsal ve Finansal Danışmanlık A.Ş. Başkanı Orhan Ökmen’in Analizi: “Enflasyonun bundan böyle yukarı çıkmayacağına ilişkin temelsiz bir  deklarasyona ve…

Orhan Ökmen: TCMB derhal faiz artırmalı!

Sesmir Kurumsal ve Finansal Danışmanlık A.Ş. Başkanı Orhan Ökmen’in Analizi:

“Enflasyonun bundan böyle yukarı çıkmayacağına ilişkin temelsiz bir  deklarasyona ve faiz oranlarında düşüşe geçme talimatına göre  şekillendirilecek bir para politikası arzusu, yeni ve eskisine göre  daha kuvvetli bir kur/enflasyon sarmalı riskinin başlama olasılığını  artırmıştır.

 

Enflasyonun bundan böyle yukarı çıkmayacağına ilişkin deklare edilen  temelsiz bir deklarasyona dayalı olarak, gelecek aylarda TUİK  tarafından hesaplanacak enflasyon oranlarında ilan edilmesi muhtemel  düşüşlerin istatistiki ve saha inandırıcılığı bulunmayacaktır. Zira  enflasyonun yönünün yukarı olduğu netleşmiştir.  Zira yükselmesi devam  eden ÜFE’den TEFE’ye geçiş sürecinin daha tamamlanmamış olması, Merkez

Bankası’nın uyguladığı para politikasının sıkı olamaması ve bu nedenle  tüketici talep artışının dizginlenememesi, orman yangınlarının gıda  fiyatları üzerinde yaratmaya başladığı yukarı yönlü uzun vadeli  baskıların artması, küresel enflasyonist gelişmeler, üretim ve tedarik  sınırlamaları bundan sonraki kısa ve orta vadeli dönemlerde Türkiye  için enflasyon oranlarını daha da artıracaktır. Bunun aksine dizayn  edilecek düşüş serileri inandırıcı olmayacaktır.

 

Baz yılı etkisine bağlı olarak enflasyonda yıl sonuna doğru oluşacak  muhtemel düşüş illizyonlarını TCMB’nin faiz düşürme gerekçesi yapması  halinde, kendini kandırmaktan başka bir anlamı olmayacaktır. Zira baz  yılına dayalı dizayn edilecek düşüş istatistiklerinin kalıcı  olmadığını artık herkes biliyor ve gözlüyor.

 

FED ‘in yılın son çeyreğinde daha sıkı para politikasına geçme  olasılığının artması, TL’den çıkışı tartışmasız hızlandıracaktır.

Sonuçta hem içeride hem de dışarıda yükselen enflasyon ve ayrıca FED  kararına dayalı olarak TL’de başlayacak satış dalgası bir yandan  dolarızasyonu artıracak, bir yandan da içerdeki yabancı sermayenin son  kalıntılarının kaçışını hızlandıracaktır.

 

TCMB’nin yapacağı tek önlem, derhal politika faizinde önden yüklemeli  yüksek bir artış yapılmasıdır.

 

 

Kaynak:  Foreks

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler