Sosyal Medya

Ekonomi

Nagehan Alçı: Kamu bankalarına çok iş düşüyor

Dün İTO Başkanı Şekip Avdagiç, bankaların reel sektöre ait kredi ödemelerinin altı ay ertelenmesini ve KGF’nin yeniden devreye girmesini istemişti.…

Nagehan Alçı: Kamu bankalarına çok iş düşüyor

Dün İTO Başkanı Şekip Avdagiç, bankaların reel sektöre ait kredi ödemelerinin altı ay ertelenmesini ve KGF’nin yeniden devreye girmesini istemişti.

Bugün de HaberTürk yazarı Nagehan Alçı, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duyurduğu 17 Nisan’a kadarki tam kapanmada herhangi bir destek paketinden bahsetmediğini vurgularken kamu bankalarını göreve çağırdı.

Alçı, “Hem esnaf hem de küçük ve orta ölçekli işletmeler panik içinde” diye yazdı.

Esnafın bankalara olan borcunu ödeyememekten korktuğunu belirten Alçı, “Hakikaten banka borçları nasıl ödenecek? Ödenemeyen borçlara faiz işleyecek mi?” diye sordu. “Belli ki bu 3 haftalık tam kapanma ve sonrasında da bunun dalgasıyla Türkiye’de ciddi bir ekonomik durgunluk dönemi olacak. Tüm uzmanlar öyle söylüyor” diyen Alçı, yazısının “Kamu bankalarına çok iş düşüyor” başlıklı bölümünde, “Samimi, güleryüzlü ve tevazu sahibi, sıra dışı bir bankacı profili; tam bir Anadolu insanı” diyerek bahsettiği Bankalar Birliği’nin yeni başkanı Alparslan Çakar’a şu çağrıda bulundu:

“Böyle zor bir süreçte Bankalar Birliği Başkanı Çakar’ın önderliğinde tüm bankaların hem halkımızı hem esnafı hem de KOBİ’leri rahatlatacak önlemleri alacağına inanıyorum. Zira bu tam kapanma her kesimi çok zorlayacak.”

Tam kapanma döneminde ve hatta yarı kapanma döneminde dahi gelir kaybeden vatandaşlarına Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bir destek paketi açıklaması genel, öncelikli beklenti.  Keza dünyada tam kapanma örnekleri, devletlerin vatandaşlarına doğrudan gelir desteği yaptığı örneklerle dolu.

Fakat, diğer yandan kredi ödemelerinin ertelenmesi, faizin düşürülmesi ve en önemlisi KGF’nin miktarının ne olacağının bilinmediği bir şekilde piyasa faizinden ucuz faizle devreye sokulması gibi önlemler zaten %20’ye yönelmiş yüksek enflasyon ortamında sıkı olduğu iddia edilen para politikasını yaralayarak enflasyonu köpürtebilir.

Bu nedenle, kapanma döneminde destek beklentisi, İTO Başkanı’nın önerileri ekonomideki gerçek durumu yansıtmakta olsa da, kaynak sorunu nedeniyle işin merkez bankasına dayanabileceği olasılığının da dikkatle izlenmesi gerekir.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler