Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Moody’s: Şoklar azaldıkça küresel ekonomi 2023’te ‘istikrarlı büyümeye’ kavuşacak

Moody’s Investors Service’e göre, Covid-19 salgınından kaynaklanan dalgalanmalar gelecek yıl azalmaya başlarken, küresel ekonomi 2023 yılına kadar “istikrarlı bir büyüme”…

Moody’s: Şoklar azaldıkça küresel ekonomi 2023’te ‘istikrarlı büyümeye’ kavuşacak

Moody’s Investors Service’e göre, Covid-19 salgınından kaynaklanan dalgalanmalar gelecek yıl azalmaya başlarken, küresel ekonomi 2023 yılına kadar “istikrarlı bir büyüme” dönemine girmeye hazırlanıyor.

Moody’s yayınladığı bir raporda, pandemi kaynaklı engellerin, tedarik zinciri sorunlarının ve işgücü kıtlığının 2022’de azalmaya başlayacağını belirtti.

Moody’s kıdemli başkan yardımcısı ve rapor yazarı Madhavi Bokil, “Merkez bankaları pandemi dönemi likidite ve faiz desteğini kaldırmaya ve tarafsız bir tutum benimsemeye çalışırken para ve kredi koşulları sıkılaşacak. Sıkılaştırma kademeli gerçekleşir ve finansal piyasa sürprizlerinden kaçınarak iyi bir şekilde iletilirse büyümeyi rayından çıkarmasını beklemiyoruz” dedi.

Küresel olarak gelişmiş ekonomilerdeki merkez bankaları, tedarik zinciri sorunları ve güçlü talep arasında kıtlıklara yol açması nedeniyle dikkatlerini enflasyon riskine kaydırıyor.

Çarşamba günü, Fed bu Kasım ayından itibaren aylık 120 milyar dolarlık varlık alım programını ayda 15 milyar dolar kısmaya başlayacağını açıkladı.

Moody’s, G20 ülkelerinin 2022’de toplu olarak % 4,4 büyümesini ve ardından güçlü hanehalkı harcamaları, envanter stoklama ve artan sermaye harcamalarının etkisiyle 2023’te %3,2 genişlemesini bekliyor.

Örgüt, “Arz ve talep arasındaki mevcut uyumsuzluk ve sürekli işgücü piyasası kıtlığı önümüzdeki çeyreklerde iyileşerek arz yönlü enflasyon baskılarının ılımlı olmasına olanak sağlamalıdır” dedi.

Geçen hafta IMF, G20’yi Covid-19 salgınını sona erdirmek ve küresel ekonomik toparlanmayı desteklemek için koordineli bir küresel strateji uygulamaya çağırdı.

Moody’s’in tahminleri, salgından kaynaklanan tehdit azaldıkça okulların ve işyerlerinin açık kalacağı, daha fazla çalışanın iş gücüne döneceği, hizmetlere olan talebin, seyahatlerin toparlanacağı ve göçün artacağı temel varsayımıyla destekleniyor.

Tahminlerinin, arz şoklarının “vadesi gelince” netlik kazanacaklarını da varsaydığını belirten derecelendirme kuruluşu, salgının yüksek tahmin belirsizliği kaynağı olmaya devam ettiğini söyledi.

Moody’s, toparlanma risklerinden birinin, ücretlerin yetişmediği daha kalıcı tedarik zinciri kesintileri ve enflasyonun yüksek seyretme potansiyeli olduğunu söyledi.

Raporda, Çin, ABD’nin yanı sıra ABD’nin çeşitli konulardaki ortakları arasındaki gerginliğin devam ettiği salgınla birlikte “jeopolitik yeniden hizalanmanın” da hız kazandığı belirtildi.

Derecelendirme kuruluşu, siber risklerin muhtemelen hükümetler ve derecelendirme kuruluşları için ileride daha fazla zorluk haline geleceğini belirtti.

Geçen ay IMF, Covid-19 Delta varyantı, ülkeler arasındaki aşı kampanyalarındaki ayrışma, devam eden arz-talep uyuşmazlıkları ve artan enflasyon riskleri nedeniyle küresel ekonomiye ilişkin büyüme tahminini 2021 için %5,9’a düşürdü.

Küresel ekonomi geçen yıl %3,3 daraldı.

The National News

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler