Sosyal Medya

Ekonomi

Mart ekonomik veriler: İyi, kötü ve çirkin

Kapasite kullanım oranı:  Çok da iyi değil   MA (mevsimsellikten arındırılmış) KKO 1Ç21’de, hâlen pandemi öncesindeki seviyelerde olsa da, %75,6…

Mart ekonomik veriler:  İyi, kötü ve çirkin

Kapasite kullanım oranı:  Çok da iyi değil

 

MA (mevsimsellikten arındırılmış) KKO 1Ç21’de, hâlen pandemi öncesindeki seviyelerde olsa da, %75,6 civarında dengelendi (4Ç20: %75,2, 1Ç20: %76,2, Tarihsel Ortalama: %76,0).

Ara mal ve sermaye malı KKO toparlanmayı sürdürdü. Dayanıklı mal KKO pandemi öncesi seviyelerdeki seyrini sürdürürken dayanıksız mal KKO’daki zayıf görünüm devam ediyor.

Arındırılmamış KKO pandemi öncesi seviyelerin altında kalmayı sürdürürken, güç kaybetmeye başladı. Tüketim ve sermaye malları kapasite kullanım oranları, hâlen, salgın öncesi seviyelere ulaşmadı. Ara malı KKO olumlu görünümü korudu.

İmalat Sanayi altındaki 23 sektörün 13’ü yıllık bazda negatif değişim gösterdi. En sert düşüşler giyimeşyaları, mobilya ve makine ekipman kurulum-onarımında görüldü.

 

Reel Kesim Güven Endeksi:   İyi, çok iyi

 

MA RKGE’deki yukarı trend sürüyor 1Ç21 ortalaması 109,3 oldu (4Ç20: 109,2, 1Ç20: 103,9, Tarihsel Ortalama: 103,2).

 Güven Endeksleri, 0 ile 200 arasında değere alabilmekte. 100’ün üzerindeki rakamları iyimser, 100’ün altındaki rakamları kötümser beklentileri; 100’e eşit rakamlar ise istikrarlı beklentileri işaret etmekte.

Siparişler, stoklar ve yatırım aylık artış kaydederken, genel gidişat geriledi. Yalnızca siparişler 100 kritik eşiği altında kalmayı sürdürdü. İyimser görünüm sürüyor. İhracat siparişlerindeki sıçramaya karşın (Kasım 2007’den) toplam siparişlerde zayıflama görüldü.

 

Hizmet sektörü güven endeksi:  İyi

 

Hizmet sektörü güven endeksi Temmuz 2012’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. İstihdam, talep ve iş durumuna ilişkin endeksler eş anlı olarak yükseldi. Talep, Ağustos 2017’den bu yana ilk defa iyimser bölgeye yükseldi. Ayrıca, tüm alt endeksler Temmuz 2012’den bu yana ilk defa eş anlı olarak 100 kritik eşiği üzerinde.

 

Fiyatlara ve çalışan sayısına yönelik beklentiler üst üste 5. Ayda da yükseldi. Özellikle, talebe yönelik beklentilerdeki sıçrama dikkat çekici.

 

Perakende:  Kötü denemez, ama iyiye de gitmiyor

Perakende ticaret sektörü güven endeksi, üst üste 5. ayda da 100 eşiğinin üzerinde kalmayı sürdürdü. Satış hacmi ve stok seviyesi arka arkaya 5. ayda da geriledi.

 Mevcut mal stok seviyesi endeksinin artışı stok azalışını, azalışı ise stok artışını göstermektedir.

Tüm alt beklenti endeksleri iyimser alanda kalmayı sürdürdü. Aylık bazda satış ve fiyatlara yönelik beklentiler artarken tedarikçilere siparişler ve istihdam beklentileri bir miktar güç kaybetti.

 

İnşaat sektörü güven endeksi:  Çirkin

İnşaat sektörü güven endeksi üst üste 4. ayda da geriledi ve Haziran 2020’den bu yana görülen en düşük seviyede gerçekleşti. İnşaat faaliyetleri 2 ay sonra  yeniden kötümser bölgeye geçti. Ayrıca, kayıtlı  siparişlerdeki zayıf görünüm devam etti. Çalışan sayısına ve fiyatlara yönelik beklentilerdeki aşağı yönlü eğilimi sürüyor.

 

Yatırım Finansman Raporu’ndan alıntıdır

 

Başlıklar ParaAnaliz yorumudur

 

fastPay / Calumeno: “eSpor, ciddi bir iş sektörü oluşturacak”

Euler Hermes’ten ‘iflas dalgası’ uyarısı

 

Bir dev daha çekiliyor: Honda Türkiye’deki fabrikasını devrediyor

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler