Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Küresel enerji krizi Rusya’yı zirveye taşıyor

Yükselen enerji fiyatları, Rusya’nın borsa simsarlarının en sevdiği yatırımlardan biri haline gelmesiyle birlikte, gelişmekte olan ülkelerde yükseliş eğilimi gösteriyor. Rusya’nın…

Küresel enerji krizi Rusya’yı zirveye taşıyor

Yükselen enerji fiyatları, Rusya’nın borsa simsarlarının en sevdiği yatırımlardan biri haline gelmesiyle birlikte, gelişmekte olan ülkelerde yükseliş eğilimi gösteriyor.

Rusya’nın rublesi, daha yüksek petrol gelirleri beklentisiyle, bu ay diğer tüm yükselen piyasa para birimlerinden daha fazla değer kazandı. Rus hisse senetleri, gelişmekte olan hisse senetlerinin düşmesiyle daha iyi performans gösterdi. OPEC’in aylık raporu, yatırımcılar petrol endüstrisinin görünümü hakkında daha fazla ipucu ararken bu hafta yakından takip edilecek.

Son birkaç haftayı Çin’in Evergrande krizinden sonra art arda gelen borç temerrütleri tehdidi ve Fed’den daha sıkı politika beklentisi ile endişelenerek geçiren gelişen piyasa yatırımcıları için ani bir hız değişikliğine işaret ediyor. Son yaşanan olaylar, gelişmekte olan ekonomilerin hisse senetlerine, tahvillerine ve para birimlerine yönelik talebi düşürdü.

Carrhae Capital’in Londra merkezli baş yatırım yetkilisi Ali Akay, “Enerji fiyatları yüksek kalmaya devam edecek ve emtia ihracatçısı ülkelerdeki şirketler, enerjiyle ilgili emtia arzındaki küresel darlıktan yararlanacak” dedi.

Enerji piyasasındaki dalgalanmalar, Rusya’nın bir petrol ve doğal gaz süper gücü olarak statüsünü ve sağlıklı mali durumunu ortaya çıkardı. Dünyanın en büyük enerji ihracatçısı olan Rusya, 600 milyar doların üzerinde rezerve, bununla birlikte düşük bir borç yüküne sahip. Enflasyonu dizginlemek için ise faiz artırımları getiriyor. Rusya’nın petrol ihracatı pazartesi günü Brent varil başına 6.000 ruble civarına gelerek bir rekor kırdı.

Diğer gelişmekte olan piyasalarla karşılaştırıldığında Rusya’nın kar artışlarındaki farklılık kendini belli ediyor. Moskova’da işlem gören hisse senetleri için on iki aylık kar tahminleri, yılın ikinci yarısından bu yana %15 arttı. Öte yandan, Suudi Arabistan’daki şirketler için kar tahminleri %6,7 artarken, Asya’da çok az değişti ve Latin Amerika’da düştü. Gelişmekte olan piyasalardaki enerji şirketleri de son kazanımlara rağmen daha geniş endekse kıyasla yaklaşık üçte bir oranında daha ucuz, bu da rallinin güçlenmesi için hala potansiyelin olduğunu gösteriyor.

Carrhae Capital gibi para yöneticileri, üçüncü çeyrekte yatırımları kısmen Çin teknoloji hisselerinden Rus enerji şirketlerine geçerek yanıt verdi. Wells Fargo da yatırımlarını Çin’den Rusya’ya kaydırdı. Londra merkezli Davide Silvestrini liderliğindeki stratejistler bir raporda, JPMorgan’ın emtialar ve petrolün yıl sonuna kadar yükselişini sürdürdüğü için Rus Mevduat Endeksi’ni ekledi.

JP Morgan stratejistleri, “Daha yüksek petrol fiyatları, endeksin %59’unu oluşturan enerji hisselerinde yüksek kazanç ve temettü sağlayacak. Mevcut durum daha güçlü bir rubleye yol açacak ve bu da endeksin diğer %25’lik bolumu olan yerli hisse senetlerini yönlendirecek. Bu nedenle, emtialar ve özellikle petrol öz sermaye aracı olarak tercih edilmeye son derece uygun`” yorumunu yaptı.

Asya piyasasında ise Endonezya, geçen hafta Mayıs 2020’den bu yana en büyük haftalık artışını tamamlayan yabancı hisse girişleriyle birlikte emtia fiyatlarındaki artıştan yararlanıyor. Endonezya para birimi Rupiah, bu ay Asya’da en iyi performans gösteren para birimi oldu.

 

finance.yahoo.com

Çeviri: Cem Cetinguc

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler