Sosyal Medya

Ekonomi

İş  Yatırım:  Manşet enflasyon üzerken gıda dışı mal fiyatları sevindiriyor

Ağustos ayı enflasyonu %1,1 ile piyasanın ve İş Yatırım’ın (%0,6) tahmininin üzerinde geldi. Tarihsel ortalamasının (%0,8) çok üzerindeki veri ile…

İş  Yatırım:  Manşet enflasyon üzerken gıda dışı mal fiyatları sevindiriyor

Ağustos ayı enflasyonu %1,1 ile piyasanın ve İş Yatırım’ın (%0,6) tahmininin üzerinde geldi. Tarihsel ortalamasının (%0,8) çok üzerindeki veri ile yıllık enflasyon %19,3’e yükseldi. Manşet enflasyondaki yükseliş gıda fiyatlarındaki artıştan kaynaklanıyor. Gıda dışı mallarda fiyatlar geriliyor. Buna karşın lokanta, oteller, kira gibi hizmet kalemlerinde yükseliş eğilimi dikkat çekiyor.

 

Gıda dışı mal enflasyonu geriliyor. Harcama sepetinde ağırlığı yüksek olan gıda (%3,2 +0,8yp) tarihsel ortalamasının (%-0,2) çok üzerinde seyrederek manşet enflasyonu yukarıya çekiyor. Ev eşyası (%1,4, +0,1yp) ve konut segmentinde fiyat artışı (%0,95, +0,2yp) tarihsel ortalamasına yakın seyrediyor.

 

Buna karşın, giyim ve ayakkabı segmentinde mevsimsel nedenlerle görülen fiyat düşüşü (%-3,1, -0,2yp) tarihsel ortalamasına (%-2,1) göre çok daha sert . Ulaştırma grubunda aylık enflasyon (%-0,8, -0,1yp) otomotivdeki vergisel düzenleme nedeniyle tarihsel ortalamasının (%1,6) çok altında kalıyor.

 

Gıda dışı mal fiyatlarındaki olumlu gelişmeye karşın hizmet fiyatlarında tedirgin edici bir yükseliş görülüyor. Lokanta ve oteller (%2,2, +0,1yp), eğlence ve kültür (%1,1, +0,0yp), haberleşme (%0,9, +0,0yp) tarihsel ortalamasının üzerinde artıyor.

 

Çekirdek enflasyon verileri manşet enflasyondaki sert yükseliş eğilimini doğrulamıyor. Güçlenen Türk lirası ve uygulanan sıkı para politikası sayesinde 3 aylık yıllıklandırılmış ve mevsimsellikten arındırılmış C (%15,7) göstergesindeki yükselişin sınırlı kaldığını (0,2yp) görüyoruz.

 

Kaynak: TÜFE

B endeksi işlenmemiş gıda, enerji, alkollü içecek, tütün ve altın gruplarını, C endeksi ise gıda, enerji, alkollü içecek, tütün ve altın gruplarını dışlar. Kaynak: TÜİK.

Özel kapsamlı TÜFE göstergeleri alt detayları da enflasyondaki yükselişin genele yayılmadığını gösteriyor. Mevsimsellikten arındırdığımız verilere göre altın hariç dayanıklı mallar (Ağustos: %-0,8, Temmuz: -%0,2, Haziran: %2,9), enerji ve gıda dışı mallarda (Ağustos: -%0,1, Temmuz: %0,3, Haziran: %2,7) deflasyon görülüyor. Hizmet fiyatları enflasyonu salgın yasaklarının kalkması ve ekonominin açılması nedeniyle görece yüksek seyrediyor (Ağustos: %1,2, Temmuz: %1,2, Haziran: %1,7).

 

Ağustos ayı verisi manşet enflasyonun gıda fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle Eylül-Ekim aylarında %19 civarında kalacağı zorlu bir tablo çiziyor. Buna karşın çekirdek enflasyondaki istikrarlı seyir yılın son aylarında enflasyonun gerileyeceği görüşümüzü destekliyor.

 

Açıklanan veri 2021 için %16,0 olan enflasyon tahminimizde gıda fiyatlarındaki sert artış nedeniyle sınırlı risk yaratıyor. 2022 yılı için %11,5 olan tahminimizde, hükümetin gelirler politikası ve Merkez Bankası’nın para politikası patikasına yönelik belirsizlikler nedeniyle değişikliğe gitmiyoruz.

 

Serhat Gürleyen, Araştırma Direktörü

Dağlar Özkan, Ekonomist

 

BBC sordu: Büyüme ve enflasyon rakamları ne anlama geliyor, fiyatları nasıl etkileyecek?

 

Güldem Atabay:  Para politikasının elde patlama anı

 

FÖŞ anlattı:  Türkiye Göçmen, Mafya ve Talan Ekonomisi Oldu

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler