Sosyal Medya

Ekonomi

İmalat Sanayi PMI Endeksi: Ağustos’ta da güçlenmeye devam, maliyet baskıları TL’nin sakinliğiyle hafifledi

2Ç21 büyüme verilerinin açıklandığı gün, ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi PMI endeksi de dikkat çekti. İstanbul Sanayi Odası…

İmalat Sanayi PMI Endeksi: Ağustos’ta da güçlenmeye devam, maliyet baskıları TL’nin sakinliğiyle hafifledi

2Ç21 büyüme verilerinin açıklandığı gün, ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi PMI endeksi de dikkat çekti. İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, ağustosta 54,1’e çıktı ve sektörde iyileşmenin güç kazandığına işaret etti.  söz konusu veri son üç aydır yükselme eğiliminde.  Ağustos verisi ise 54,1 ile ocak ayından bu yana en görülen yüksek seviyede.

Müşteri talebindeki iyileşme ve yakın zamanda Covid-19 kısıtlamalarının gevşetilmesi, yeni siparişlerdeki güçlü artış bu dinamiğin temelleri olarak görülüyor.  3Ç21 büyümesinde önemli paya sahip ihracat açısından PMI detaylarında da yeni ihracat  siparişlerinde önemli artış değerli.

Sektörel PMI ağustos verilerine göre,  takip edilen 10 sektörden biri hariç tamamı ağustosta üretim artışı  elde etti ve en güçlü büyüme, hızlı şekilde toparlanan kara ve deniz  taşıtları üretiminde gerçekleşti. Giyim ve deri ürünleri, tekstil,  makine ve metal ürünler sektörlerinde de üretim kayda değer toparlanma gösterdi. Üretimi yavaşlayan tek sektör metalik olmayan mineral  ürünler sektörü oldu. Yeni siparişler ve ihracat bu gidişatın köşe taşları.

İstihdamda da artış son 7 ayın zirvesinde, sıkışıklık fiyatları artırıyor

Firmaların artan talebe yetişme çabaları, satın alma faaliyetlerinde  ve istihdamda daha belirgin toparlanma yaratıyor. İstihdamda ocak ayından beri en yüksek artış gerçekleşti. Tedarik zincirlerindeki  gecikmeler, girdi temin etmeye yönelik çabaları olumsuz etkilemeye  devam etti. Bu durum, girdi maliyetlerinde ve nihai ürün fiyatlarında  keskin artışların devam etmesine katkı yaptı. Buna rağmen ağustosta  enflasyonist baskılar TL’deki değer kaybının durması ve hafif değerlenmesi sayesinde gevşeme belirtileri gösterdi. Ağustos ayında hem  girdi hem de nihai ürün stokları arttı. Girdi stoklarında son 12 ayın,  nihai ürün stokları ise son 69 ayın ilk artışı kaydedildi. Firmalar,  yeni siparişlerdeki yükselişe ve arz sıkıntıları karşısında tedbir  alma çabalarına bağlı olarak üretim öncesi stoklarını artırdı. Müşteri  teslimatlarında yaşanan zorlukların ise nihai ürün stoklarında  yükselişe yol açtığı açıklandı.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında  değerlendirmede bulunan IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker,  şunları söyledi:

“İmalat sanayi sektörünün karşı karşıya olduğu birçok güçlüğe rağmen, Türk firmaları müşteri talebindeki iyileşmeye bağlı olarak ağustosta büyümeyi üst üste üçüncü ay sürdürebildi ve satın alma faaliyetleri  ile istihdamı artırdı. Özellikle ihracata yönelik çabalar başarı oldu  ve yurt dışından alınan yeni siparişler güçlü bir artış kaydetti. Bu  nedenle imalatçılar, ürünlerinin müşterilere teslimatı sırasında,  nakliye sektörünü etkilemeye devam eden ciddi zorluklarla mücadele  etmek durumunda kaldı. Firmaların büyüme potansiyellerine tam olarak  ulaşabilmesi için yılın geri kalanında bu zorluklardan bazılarının  hafiflemeye başlayacağı ümit ediliyor.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler