Sosyal Medya

Döviz

Halk dövizini yastık altına çekiyor, merkezin satışı rezervi düşürürken TL’ye yaramıyor

TCMB’nin açıkladığı haftalık para banka verileri 3 Aralık ile sona eren haftada önemli hikâyeler anlatıyor. Mevduatlar kısmında: -Yurt içi yerleşiklerin…

Halk dövizini yastık altına çekiyor, merkezin satışı rezervi düşürürken TL’ye yaramıyor

TCMB’nin açıkladığı haftalık para banka verileri 3 Aralık ile sona eren haftada önemli hikâyeler anlatıyor.

Mevduatlar kısmında:

-Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı bir önceki hafta 232,1 milyar dolardan 1,1 milyar dolar gerileyerek 230,9 milyar dolara indi.

-Gerçek kişilerin döviz mevduatı 707 milyon dolar azalarak 142 milyar dolara ve tüzel kişilerin döviz mevduatı 397 milyon dolar azalarak 89 milyar dolara düştü

-Partite etkisi arındırıldığında: Döviz mevduatlarında 1,1 milyar dolar haftalık düşüş partite etkisi ayıkladığında 667 milyon dolara geriliyor.  Bunun gerçek kişilere ait kısmı 228 milyon dolar. Tüzel kişilere ait kısmı ise 440 milyon dolar.

-Yerleşiklerin TL mevduatları ise aynı haftada 1.751,5 milyar TL’den 1.739,3 milyar TL’ye gerilemiş durumda.

-Toplam mevduatlar içinde TL mevduatların payı %38’e düşerken döviz mevduatlarının payı ise %62’ye çıkmış durumda.  Dolarizasyon hız kazanmakta.

TL’nin hızlı değer kaybettiği haftada döviz mevduatlarından çözülme gibi görünen bu rakamın TL mevduatlara dönüşmediğini anlıyoruz.  Hatta yerleşiklerin TL mevduatlarında dahi gerileme izlenmekte.

Bu da sistematik bir kriz ya da kambiyo rejiminde bir değişiklik endişeleri ile vatandaşın döviz mevduatını yastık altına çekmeye başlamış olabileceğine işaret ediyor. 

TCMB rezervleri brüt USD2,0 milyar, net rezervleri ise USD2,2 milyar azaldı

Merkez Bankası’nın brüt döviz rezervleri de bankanın TL’ye doğrudan ve dolaylı müdahaleleri nedeniyle geçen haftaya göre 2 milyar 16 milyon dolar düşüş gösterdi.

Önceki hafta 87 milyar 24 milyon dolar olan rezervler, 3 Aralık ile sona eren haftada 85 milyar 8 milyon dolara indi.

Altın rezervleri 39 milyar 122 milyon dolardan 39 milyar 18 milyon dolar seviyesine geldi.

Böylece toplam rezervleri 126,1 milyar dolardan 2,3 milyar dolar düşüşle 124,0 milyar dolara geldi.

Geçtiğimiz hafta 24,7 milyar dolar olan net uluslararası rezervler 3 Aralık ile sona eren haftada 2,2 milyar dolar düşüşle 22,5 milyar dolara geldi.

Bankanın swap hariç net rezervleri ise önceki haftaya göre 1,8 milyar dolar düşerek -37,9 milyar dolara yükseldi.

Yabancıların Türk bankaları ile yaptığı TL swap miktarı da geçen hafta 2,0 milyar dolar daha azalarak 2,9 milyar dolara düştü. Böylece sadece son 13 haftada izlenen çıkılın toplamı 10,6 milyar dolara vardı.

Kaynak: Twitter/@atk_1881

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler