Sosyal Medya

Ekonomi

Gıda fiyatları enflasyonu: Tarlayla market farkı 3 katı aştı​

Gıdada üretici ve market arasındaki fiyat farkı üç katı aştı. Tarlada 73 kuruşa düşen patates raflarda 2,43 liradan yerini alırken,…

Gıda fiyatları enflasyonu: Tarlayla market farkı 3 katı aştı​

Gıdada üretici ve market arasındaki fiyat farkı üç katı aştı. Tarlada 73 kuruşa düşen patates raflarda 2,43 liradan yerini alırken, yeşil soğan ve maydanozda fiyat farkı 3,7 kat, kuru soğanda 3,5 kat, ıspanakta 3,4 kat arttı. TZOB Başkanı Bayraktar, tüketicinin ucuz gıdaya erişebilmesi için gübre, elektrik, sulama ve ilaç girdilerinde indirim talebinde bulundu.

Fiyat makasının bir türlü kapanmadığına işaret eden Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, nisanda üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla yeşil soğan, maydanoz, kuru soğan, ıspanak, patates, süt ve pırasada yaşandığına işaret etti. Söz konusu fiyat farkının yeşil soğan ve maydanozda 3,7 kat, kuru soğanda 3,5 kat, ıspanakta 3,4 kat, patates ve sütte 3,3 kat fazla tüketiciye satıldığına işaret eden Bayraktar, markette en fazla fiyat artışının da yüzde 45,51 ile patateste olduğunu belirterek, “Patatesteki fiyat artışını yüzde 31,18 ile kuru soğan, yüzde 18,79 ile karnabahar, yüzde 17,8 ile kuru üzüm, yüzde 17,43 ile nohut takip etti” dedi.

GİRDİ MALİYETİ ARTIYOR

Son bir yılda, girdi fiyat artışlarının bazı tarımsal ürün fiyatlarını yükselttiğine de dikkati çeken Bayraktar, “Başta gübre olmak üzere, yem, elektrik, tarımsal ilaç fiyatları ve sulama ücretleri son bir yılda oldukça artmıştır. Nitekim üre gübresi fiyatları son bir yılda yüzde 94 artarken, DAP gübresi fiyatı aynı dönemde yüzde 95,8 arttı. Besi yeminde son bir yılda yüzde 34,5 artış olurken, süt yemindeki artış yüzde 40,4’u buldu” ifadesini kullandı.

UCUZ GIDA İÇİN MALİYET DÜŞMELİ

Tarımda gidi maliyetlerinin düşürülmesi çağrısında bulunan Bayraktar, şu değerlendirmede bulundu: “Üretici maliyetlerini düşürmeden insanımızın ucuz gıdaya ulaşması mümkün değildir. Gübre, elektrik, sulama ve ilaç gibi girdilerde indirime gidilmelidir. Bu yıl pandemi nedeniyle talepte yaşanan daralma sonucu patates ve kuru soğan fiyatlarında sert düşüşler yaşanmıştır. Üretimde istikrar için sözleşmeli üretim yaygınlaştırılmalı, ürün ihtisas havzaları ve piyasa düzenleyici kuruluşlar oluşturularak fiyatlarda istikrar sağlanmalı, üretim doğru yerde, doğru zamanda ve doğru miktarlarda ekonomik olarak iç ve dış talebe göre planlanmalıdır. Tarımsal ürünler üreticiden tüketiciye örgütlü bir yapı ile ulaştırılmalı, pazarlama sorunlarına çözüm getirilmesi için tüm kurum ve kuruluşlar iş birliği içinde çalışmalıdır.”

Yeni Şafak

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler