Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Ghabour: “Fed enflasyonun kalıcı olduğunu kabul etmezse güvenilirlik kaybeder”

Yatırımcılar, Federal Rezerv’in devasa mali teşvikini ne zaman ve nasıl azaltacağının ayrıntılarını beklerken en azından bir yatırımcı, merkez bankasının işletmeleri…

Ghabour: “Fed enflasyonun kalıcı olduğunu kabul etmezse  güvenilirlik kaybeder”

Yatırımcılar, Federal Rezerv’in devasa mali teşvikini ne zaman ve nasıl azaltacağının ayrıntılarını beklerken en azından bir yatırımcı, merkez bankasının işletmeleri ve tüketicileri sıkıştıran fiyat baskılarıyla yüzleşmesiyle piyasanın rekor seviyelerden geri çekileceğini düşünüyor.

KeyAdvisors Group yönetici ortağı Eddie Ghabour, gecen hafta Yahoo Finance Live’a verdiği demeçte, “Enflasyonun kalıcı olduğunu kabul etmezlerse, önemli miktarda güvenilirlik kaybedecekler” dedi.

Fed’in aylık 120 milyar dolarlık tahvil alımlarını azaltması için beklentiler arttı. Ghabour, enflasyonun artması ve ekonomik büyümenin yavaşlaması nedeniyle piyasanın Fed’in tahvil alimi azaltmadaki “tonuna” baktığını söyledi.

Hisse senedi fiyatları her piyasada yükseliyor. Üçüncü çeyrek kazançları bildiren şirketler artan enflasyona ve tedarik zinciri krizinden kaynaklanan problemleri ortaya koyuyor. Ghabour, şu anki durumun Fed’i daha “şahin” bir politikaya çekmesi gerektiğini, hisse senedi fiyatlarının azalabileceğini belirtti.

Yatırımcılar Eylül ayında ayı piyasası ile yüzleşse de, Ghabour bunun yakında değişebileceğini söyledi: “Dördüncü çeyrekte dip seviyelerden satın almaların başlayacağını düşünüyorum, büyük yükseliş devam edecek.”

Yine de Fed politika yapıcıları, tahvil alımını beklenenden daha hızlı bir şekilde azaltma planını gerçekleştirirse, gelecek yıl tahmin edilenden daha erken ve hızlı faiz artışı olabilir.

‘Sağlıklı düzeltme’

Enflasyondaki sıçrama, ekonomik büyüme yavaşlasa bile pandemi sonrası yaşanan güçlü talep tarafından tetiklendi. Bununla birlikte, yeniden açılan ekonomiler, tedarik zinciri krizi tarafından etkileniyor. Yine de deneyimli yönetici, Fed yetkililerinin belirttikleri gibi gelecek yılın ilk yarısında faiz oranlarını artırmasını beklemiyor.

Ghabour, “Sıkı para politikası sürecini ne kadar geciktirirseniz, enflasyon o kadar sıcak olur, tüketiciler ve ardından nihayetinde piyasa büyük darbe alır” diye ekledi. Büyümenin yavaş ama emin adımlarla geri geldiğini belirterek, bu durumun 2022’nin ilk bölümünde “sağlıklı” %15-20’lik bir düzeltmeye yol açabileceğini belirtti.

Geçen ay, Fed yetkilileri, merkez bankasının finansal kriz sırasında sağladığı bazı teşvikleri geri çekmeye başlayacaklarının sinyalini verdi.

Tedarik zinciri sorunları ve tüketici harcamalarındaki yavaşlama ekonomik büyümeyi engellediği için ABD ekonomisi bu çeyrekte %2 oranında büyüyerek, pandemi dönemindeki en yavaş kazancını kaydetti.

Ghabour, gaz, gıda, konut ve kira maliyetlerinin tavan yapması nedeniyle, tüketicinin gelecek yıl bu yıla kıyasla daha fazla isteğe bağlı gelir elde etmesinin “matematiksel olarak imkansız” olduğunu kaydetti.

Enflasyon hızla yükselirken, iş piyasası tam gücüne kavuşmuş değil. İşsizlik oranı Eylül’de %4,8 ile pandemi öncesi seviyesi olan %3,5’in üzerindeydi.Fed Başkanı Jerome Powell, Fed kısa vadeli faiz oranını yükseltmeye başlamadan önce iş piyasasının daha fazla gelişme göstermesini istediğini söyledi.

Petrolün yükselen küresel talep üzerine birkaç yılın en yüksek seviyelerine yaklaşmasıyla, yatırımcı hem doğal gaz hem de ham petrol için daha fazla kazanç bekliyor. Ghabour konuyla ilgili, “Doğal gaz konusunda çok iyimseriz. Daha kışa bile girmedik ama Avrupa doğalgazı o kadar çok kullanıyor ki, doğalgazın yükselmediği bir senaryo göremiyoruz” dedi.

 

finance.yahoo.com

Çeviri: Cem Cetinguc

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler