Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Fed Başkan Yardımcısı Clarida: Faiz artışı 2022’de

Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida, ABD merkez bankasının gösterge borç verme oranını sıfıra yakın bir seviyeden yükseltmek için “gerekli koşulların”…

Fed Başkan Yardımcısı Clarida: Faiz artışı 2022’de

Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida, ABD merkez bankasının gösterge borç verme oranını sıfıra yakın bir seviyeden yükseltmek için “gerekli koşulların” muhtemelen gelecek yılın sonunda karşılanacağını söyledi.

Clarida, pazartesi günü Washington’daki Brookings Kurumu’nun ev sahipliğinde düzenlenecek para politikası sempozyumunda, “Faiz oranlarını yükseltmeyi düşünmekten açıkça uzak olsak da, federal fon oranı için hedef aralığın yükseltilmesi için gerekli bu üç koşulun 2022 yıl sonuna kadar yerine getirilmiş olacağına inanıyorum “dedi.  Fed’in faiz artışı için ortaya koyduğu büyüme, işgücü piyasası ve enflasyon testlerine atıfta bulundu.

Fed yetkilileri geçen hafta faizleri sıfıra yakın bıraktılar ve bu ayın sonlarında süreci 2022’nin ortasına kadar tamamlayacak bir programla devasa varlık alım programlarını ölçeklendirmeye başlayacaklarını açıkladılar. Tapering kararının faiz politikasında doğrudan bir sinyal anlamına olmadığını söylediler. Yüksek enflasyondan endişe duyan bazı yetkililer, tapering biter bitmez oranları yükseltme gereğini savunuyorlar.

Clarida, enflasyon baskılarının “işgücü piyasası ve küresel tedarik zincirleri sonunda uyum sağladıkça ve daha da önemlisi, fiyat enflasyonu ve verimlilik için ayarlanmış ücret kazançları üzerinde kalıcı yukarı yönlü baskı yapmadan bu gerçekleştikçe” hafiflemesi beklediğini söyledi.

ABD merkez bankacıları Ağustos 2020’de merkez bankasının istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerine yeni bir yaklaşım benimsediler ve enflasyon hedefi ortalama %2 olarak yeniden belirlendi.

Fed yetkilileri, ortalama enflasyon hedefine ne zaman varılacağı konusunda bir tanımlama yapmadılar. Maksimum istihdam hedefi de “geniş tabanlı ve kapsayıcı bir hedef” olarak yeniden tanımlandı ve yetkililer, istikrarlı fiyatlarla tutarlı bir işsizlik oranı tahmini üretmelerine rağmen, politika belirledikleri için maksimum istihdam seviyesini kesin bir rakam olarak ortaya koymayacaklarını söylediler. Eylül ayında bu uzun vadeli değerlendirme %4 idi.

Clarida, enflasyona yönelik risklerin yukarıda olduğunu da sözlerine ekledi ve 2021’in ölçeğinde bir yükselişi bir daha görmek istemeyeceğini söyledi. Fed’in tercih ettiği çekirdek enflasyon Eylül ile biten 12 aylık döneminde %4,4, bu seriden gıda ve enerji çıkarıldığında %3,6 yükseldi.

“Bu yıl şimdiye kadarki enflasyon, bana göre, %2’lik uzun vadeli enflasyon hedefimize göre’ılımlı’ bir fazlalık seviyesinden çok daha fazlasını temsil ediyor ve gelecek yıl tekrar edecek bir performansı politika başarısı olarak görmem” dedi.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler