Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Euro Bölgesi’nde enflasyon son 10 yılın zirvesinde

Euro Bölgesi’nde tüketici fiyatları enflasyonu (TÜFE) son 10 yılın zirvesine çıktı. Bugün açıklanan Ağustos ayı rakamlarına göre TÜFE yıllık bazda…

Euro Bölgesi’nde enflasyon son 10 yılın zirvesinde

Euro Bölgesi’nde tüketici fiyatları enflasyonu (TÜFE) son 10 yılın zirvesine çıktı. Bugün açıklanan Ağustos ayı rakamlarına göre TÜFE yıllık bazda %3 seviyesine çıkarak Aralık 2011 sonrası en yüksek seviyeye ulaştı. Mayıs ayında %2 seviyesine çıkan ve Haziran’da %2,2 olan enflasyon Ağustos’ta %2,7 beklentisini de aştı.

Euro Bölgesi’nde pandemi yasaklarının kalkmasına bağlı hizmet sektörü başta olmak üzere üretici maliyetlerine küresel gıda fiyatları ve enerjideki artış da eklenince uzun zamandır görülmeyen fiyat artışları izlenmekte. Pandemi sonrası dünyada hizmet, üretim ve perakende fiyatları artarken küresel ısınmaya bağlı kuraklık nedeniyle de gıda fiyatları rekor kırıyor.

Avrupa Merkez Bankası hedef seviye üzerine çıkan enflasyonu geçici görüyor fakat son aylardaki yükselişin devam etmesi varlık alımlarının azaltılmasını öne çekebilir.

Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları sonrası dolar son iki haftanın en düşük seviyesine gerilerken EUR/USD paritesi de 1,1832’ye çıkarak 6 Ağustos sonrası en yüksek seviyeyi gördü.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler