Sosyal Medya

Döviz

Dış ticaret haddi verisi ihracat fiyatlarındaki düşüşü gösteriyor

Dış ticaret haddindeki açıklanan son rakamlar Türkiye aleyhine giden dış ticaret dengelerinin ekimde iyice derinleştiğini göstermekte. TÜİK verilerine göre, dış…

Dış ticaret haddi verisi ihracat fiyatlarındaki düşüşü gösteriyor
Dış ticaret haddindeki açıklanan son rakamlar Türkiye aleyhine giden dış ticaret dengelerinin ekimde iyice derinleştiğini göstermekte. TÜİK verilerine göre, dış ticaret haddi Ekim ayında 79,2 ile endeks tarihinin en düşük seviyesini gördü.  Türkiye şu anda daha çok malı yurtdışına daha ucuz fiyatla satarken, daha az malı yurtdışından daha pahalıya satın alıyor.

Dış ticaret haddi ihracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanıyor. Dış ticaret haddinin 100’ün üzerindeyse, dış ticarete konu mallar dışarıya pahalıya satılıp, dışarıdan ucuza mal satın alındığı için ihraç eden ülke lehine bir durum anlamına geliyor.  Türkiye’de şu anda olduğu gibi 100’ün altında (79,2) olan dış ticaret haddi ise, Türk mallarının yurtdışına ucuza satılıp, yurtdışından alınan malların pahalı olduğunu gösteriyor.

İhracat birim değer endeksi ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %12 arttı.  Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde %8,1, ham maddelerde (yakıt hariç) %19,6, yakıtlarda %100,3 ve imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %10,1 arttı.

İthalat birim değer endeksi ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %39 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde %23,1, ham maddelerde (yakıt hariç) %53,9, yakıtlarda %184,0 ve imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %18,7 arttı.

İhracat miktar endeksi ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %7,3 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde %8,8, ham maddelerde (yakıt hariç) %10,1 ve imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %8,6 artarken, yakıtlarda %8,8 azaldı.

İthalat miktar endeksi ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %18,8 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde %6,9 artarken, ham maddelerde (yakıt hariç) %17,5, yakıtlarda %8,7 ve imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %14,4 azaldı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler