Sosyal Medya

Ekonomi

Dış ticaret analizi: Mart’ta ihracat güçlü artış gösterdi

Ticaret Bakanlığı’nın Genel Ticaret Sistemi ( öncü verisine göre, ihracatta Mart ayında güçlü artış görüldü. Bu artışta küresel talepteki toparlanmanın…

Dış ticaret analizi:  Mart’ta ihracat güçlü artış gösterdi

Ticaret Bakanlığı’nın Genel Ticaret Sistemi ( öncü verisine göre, ihracatta Mart ayında güçlü artış görüldü. Bu artışta küresel talepteki toparlanmanın yanı sıra bir önceki yılın düşük baz etkisi de etkili oldu. Mart’ta ihracat yıllık %42 ile ithalatın (%26) üzerinde artış gösterdi Bunun neticesinde dış ticaret açığı %14 azalışla $4.7 milyar seviyesinde gerçekleşti.

Yılın ilk çeyreğinde ihracat artışı %17.3 olurken, ithalattaki artış %9.7 olarak gerçekleşti. Böylece dış açık %15 azaldı. Hizmet gelirleri tarafında ise seyahat gelirlerindeki zayıf seyir sürüyor. Veriler, net ihracatın ilk çeyrekte ekonomik büyümeye pozitif katkı sağlayabileceğine işaret ediyor.

Ticaret Bakanlığı’nda sektör ve ülke bazında verilere ilişkin tablolar ilk 5’e göre açıklanıyor. Buna göre özellikle 2020 yılında ön plana çıkan altın ithalatının, Mart ayında da ilk 5 sektör arasında yer almadığı görülüyor. Bununla birlikte Ticaret Bakanlığı Mart ayında işlenmemiş veya yarı işlenmiş altın hariç tutulduğunda, ithalatın yıllık %34.4 ihracatın ise %41.5 arttığını belirtmektedir.

Mart ayına ilişkin öncü göstergelerden imalat sanayi aktivitesine ilişkin PMI beklenti endeksinin alt kırılımlarından olan yeni ihracat siparişleri son üç aydır artış gösteriyor. Dünya Ticaret Örgütü, dünya ticaret hacminin 2020 yılında %5.3 düşüş göstermesinin ardından, 2021’de %8.0 artış bekliyor. Euro Bölgesi’nde ekonomik aktivitede toparlanma sürüyor. Bu durum ve bir önceki yılın düşük bazının da etkisiyle ihracatta toparlanmanın önümüzdeki aylarda da sürmesini bekliyoruz.

 

İhracat

  • İhracatta artış sürüyor Mart ayında yıllık %42 artan ihracat 19 milyar $$’a ulaştı Altın hariç ihracat artışı %41.5 oldu 12 aylık kümülatif ihracat rakamı 177 milyar $$’a ulaştı.

Açıklanan ilk 5 sektöre göre

  • Motorlu kara taşıtları ihracatı, yılın ilk iki ayında daralma göstermesinin ardından Mart’ta yıllık %43 arttı ilk, çeyrekte ise yıllık artış %9 oldu.
  • Kazan makine ihracatı Mart yıllık %32.5 demir çelik sektörü ise yıllık %73 artışla, ihracat artışında etkili olan sektörler oldu.

Ülke bazında açıklanan ilk 5 ülkeye göre

  • Almanya’ya yapılan ihracat Ağustos ayından bu yana artış eğiliminde. Mart’ta yıllık %31 ilk çeyrekte ise %14.8 arttı.
  • ABD ve İngiltere’ye yapılan ihracat ise Mart’ta sırasıyla %45 ve %33 artış gösterdi.

 

İthalat

  • İthalat, Mart’ta yıllık %26 artışla 23.7 milyar olarak gerçekleşti. Altın hariç tutulduğunda ise yıllık artış %34 oldu. 12 aylık kümülatif ithalat rakamı 225 milyar $$’a yükseldi.
  • Enerji ithalatı ise artış gösterdi. Mart’ta yıllık 22 artarken, ilk çeyrekte ise %12.5 azaldı.
  • Ana mal gruplarına göre baktığımızda

oYatırım malları ithalatı Ağustos’tan bu yana artış gösteriyor. İlk çeyrekte yıllık 523 arttı.

O Tüketim malları ithalatı ve ara malları ithalatı ise yılın ilk çeyreğinde %8‘er artış gösterdi.

 

 

M Sibel Yapıcı, Akbank Ekonomik Araştırmalar

 

 

Dr Fulya Gürbüz: Küresel imalat sektöründeki iyileşme Türkiye’yi de olumlu etkiledi

Mart PMI: Yükselişe devam, enflasyona dikkat

 

 

MUSIAD-SAMEKS bileşik PMI: Ekonomi yavaşlıyor

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler