Sosyal Medya

Ekonomi

Mart PMI: Yükselişe devam, enflasyona dikkat

Istanbul Sanayi Odası ve IHS Markit’ten elde edilen son PMI® anket verilerine göre Şubat’ta 51,7 olarak ölçülen manşet PMI Mart’ta…

Mart PMI: Yükselişe devam, enflasyona dikkat

Istanbul Sanayi Odası ve IHS Markit’ten elde edilen son PMI® anket verilerine göre Şubat’ta 51,7 olarak ölçülen manşet PMI Mart’ta 52,6’ya yükselerek sektörün performansında güçlü bir iyileşmeye işaret etti. Böylece, faaliyet koşulları üst üste onuncu ay güçlenmiş oldu.

Yeni siparişlerde gözlenen iyileşme sinyallerine bağlı olarak imalat sektöründe üretim ve istihdamın büyümeyi sürdürdüğüne işaret etti. Ham madde teminindeki sıkıntıların devam etmesi pozitif genel görünümü sınırlarken hem girdi maliyetleri hem de nihai ürün fiyatları enflasyonu yeniden hızlandı.

PMI verilerinin detayları, ihracat talebinin artarken, iç talebin de güçlü seyrini koruduğunu gösteriyor.  Enflasyonu düşürme hedefini benimseyerek Mart ayında 200 baz puan daha faiz artıran eski merkez bankası başkanı Ağbal’ın da iç talebin PMI verilerine de yansıyan gücüne bakarak ne kadar haklı olduğunu anlatıyor.  İç talep ve dış talep büyümesindeki eğilimler, tedarik sıkıntıları birleştiğinde fiyatların yükselmesine neden olmakta.  Dolayısıyla Mart ayı enflasyonu beklentilerin üzerinde gelebilecek nitelikte. Diğer yandan, son iki haftadır TL’nin değerinde yaşanan kayıp ve oynaklık beklentileri bozması açısından önümüzdeki aylarda iç talep büyümesini yavaşlatarak PMI verisine de yansıyabilecek nitelikte. 

Aşağıda PMI verisiyle birlikte gelen açıklamaları okuyabilirsiniz: 

Toplam yeni siparişler, bir önceki ay kaydettiği yavaşlamanın ardından Mart’ta yükselerek yeniden büyüme bölgesine geri döndü. Anket katılımcıları, talepte iyileşme sinyalleri olduğunu bildirdi. Yeni ihracat siparişleri ise üst üste üçüncü ay artış gösterdi ve toplam yeni siparişlere göre daha hızlı büyüdü.

Yeni siparişlerdeki yükseliş ve yeni üretim hatlarının eklenmesi, üretimin üst üste üçüncü ay büyüme kaydetmesinde rol oynadı. Büyüme hızı hafif artış gösterdi; ancak bazı anket katılımcıları, ham madde arzındaki sıkıntıların üretimde daha yüksek oranlı bir artışa engel olduğunu belirtti.

Tedarikçilerin teslimat sürelerinde devam eden keskin artış, arz tarafında yaşanan zorluklara işaret etti. Küresel yük taşımacılığındaki sıkıntılar ham madde arzındaki yetersizlikleri daha belirgin hale getirdi ve böylece teslimat süreleri Şubat’a göre daha yüksek oranda arttı.

– Arz sıkıntıları Mart’ta enflasyonist baskıları da artırırken Türk lirasındaki değer kaybı, girdi maliyetlerinde yılbaşından beri en hızlı artışın yaşanmasında rol oynadı. Benzer şekilde, enflasyon oranının Şubat’ta son 10 ayın en düşük düzeyine gerilemesinin ardından nihai ürün fiyatları Aralık ayından beri en hızlı artışı kaydetti.

– Türk imalatçıları Mart ayında personel sayılarını güçlü bir şekilde artırmaya devam etti. Böylece istihdam son 10 ay boyunca düzenli olarak artış gösterdi. Yatırımlar, kurulan yeni üretim hatları ve üretim gereksinimlerindeki yükseliş, istihdam artışını destekleyen faktörler arasında yer aldı.

– Satın alma faaliyetleri de Şubat’ta kaydedilen hafif yavaşlamanın ardından toparlanma kaydetti. Ancak ham madde temininde yaşanan zorluklar girdi stoklarını artırmaya yönelik çabaları zayıflattı ve stoklar son 3 ayın en hızlı düşüşünü kaydetti.

PMI verileri hakkında değerlendirmede bulunan IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları söyledi:
“Türk imalat sektörü, karşılaştığı bazı önemli zorluklara rağmen Mart ayında yeni siparişlerinin büyüme bölgesine dönmesini sağlayabildi ve hem üretimi hem de istihdamı artırmaya devam etti. Son zamanlarda giderek daha bilinir hale gelen ham madde temin zorlukları, tedarikçilerin teslimat sürelerini, stokları ve girdi maliyetlerini etkilerken üretimdeki büyümeyi de sınırladı. Türk lirasındaki değer kaybı ise enflasyonist baskıları şiddetlendirdi. Firmalar, sektördeki büyümenin hız kazanmaya başlayabilmesi için karşı karşıya oldukları bu zorluklardan bazılarının önümüzdeki aylarda hafiflemesini umuyor olacak.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler