Sosyal Medya

Ekonomi

DEİK Başkanı Olpak: “Açıklanan asgari ücret, enflasyonun ciddi miktarda üzerinde bir artış…”

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, 2022 yılı için belirlenen asgari ücret ile ilgili yazılı bir değerlendirme yaptı...

DEİK Başkanı Olpak: “Açıklanan asgari ücret, enflasyonun ciddi miktarda üzerinde bir artış…”

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, 2022 yılı için belirlenen asgari ücret ile ilgili yazılı bir değerlendirme yaptı. Olpak değerlendirmesinde şunları ifade etti;

Asgari ücreti, ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik ortamın şartlarıyla değerlendirmemiz gerekiyor. Küresel ölçekte yaşanan tedarik zincirlerindeki bozulma ile gıda ve enerji fiyatlarındaki artışlar, elbette Türkiyede de enflasyonun artmasında pay sahibi oldu. Yıllık enflasyon şu anda yüzde 20 bandında. İş dünyamız da dahil olmak üzere, yüksek enflasyonun olduğu bir ortamı hiçbirimiz istemeyiz.

Ancak tüm dinamikleriyle değerlendirdiğimizde, bundan en çok zarar gören kesimin ücretli çalışanlar ve ücretli çalışanlar arasında da asgari ücretle çalışanlarımız olduğunu görüyoruz. Bu kesimin, özellikle de çift haneli büyüme göstermesini beklediğimiz 2021 yılında sadece enflasyon kadar zam alması ve büyümeden pay almaması elbette kabul edilemezdi.

Dolayısıyla, bugün Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından yüzde 50,4 artışla 4 bin 250 TL olarak açıklanan asgari ücret, enflasyonun ciddi miktarda üzerinde bir ücret artışına gidildiğini gösteriyor. Asgari ücretle çalışan emekçilerimizin ekonomik açıdan rahatlaması adına, bu artış oranını son derece doğru ve önemli bir karar olarak değerlendiriyoruz.

Asgari ücrete yüzde 50 gibi büyük bir ücret artışı yapılırken, bir yandan da asgari ücretten alınan gelir vergisi ve damga vergisinin kaldırılması da aslında asgari ücret alan çalışanlarımıza verilen değerin bir göstergesi olup, bu yolla işverenin yükünü de önemli ölçüde azaltmıştır. Gelinen aşamada hem işçi refahının arttığını, hem de işverenlerimizin bu maliyet artışından etkilenmeyeceğini görmek bizi oldukça memnun etti. Hem çalışanımıza hem de işverenimize hayırlı olsun.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler