Sosyal Medya

Ekonomi

BETAM: Son çeyrekte ihracat sayesinde büyümeye devam

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi, Betam, Prof. Dr. Ozan Bakış ve Araştırma Görevlisi Uğurcan Acar tarafından hazırlanan “İhracat Sayesinde Büyümeye Devam” başlıklı Ekonomik…

BETAM: Son çeyrekte ihracat sayesinde büyümeye devam

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi, Betam, Prof. Dr. Ozan Bakış ve Araştırma Görevlisi Uğurcan Acar tarafından hazırlanan “İhracat Sayesinde Büyümeye Devam başlıklı Ekonomik Büyüme ve Tahminler: Aralık 2021 notunu yayımladı.

Buna göre kesinleşen Ekim ve kısmen açıklanan Kasım ayı GSYH öncü göstergeleri ile yapılan hesaplamalara göre BETAM 2021 yılının son çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla GSYH’nin yüzde 5,3 oranında büyümesini bekliyor Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilerle yapılan hesaplamalarla ise 2021 yılının son çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla GSYH’nin yüzde 1,3 büyüyeceğini öngörmekte. 

BETAM’a göre yılın son çeyreğinde ekonomik büyümenin iki kaynağı bulunuyor: yıllık bazda hizmetlere olan talepte meydana gelen artış ile net dış ticaret.

IMF, Türkiye’nin 2021 yılı büyümesi için tahminini yüzde 5,8’den yüzde 9’a yükseltmişti. Dördüncü çeyrek büyümesi BETAM’ın tahminine yakın çıkarsa 2021 yılı büyümesi yüzde 10’un üzerinde olacak.

BETAM’ın vurguladığı ise yatırım malları ithalatı başta olmak üzere yatırım öncü göstergelerinin yıllık bazda azalması ya da yerinde seyretmesinin 2022 ilk çeyrekte büyümeyi baskılayacağı.

BETAM

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler