Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Avrupa Merkez Bankası emlak ve finans piyasalarındaki balonlara karşı uyardı

Avrupa Merkez Bankası, bölgenin ultra düşük faiz oranları ve büyük teşvik önlemlerinin arkasında koronavirüs salgınından toparlanmaya devam etmesi nedeniyle birçok…

Avrupa Merkez Bankası emlak ve finans piyasalarındaki balonlara karşı uyardı

Avrupa Merkez Bankası, bölgenin ultra düşük faiz oranları ve büyük teşvik önlemlerinin arkasında koronavirüs salgınından toparlanmaya devam etmesi nedeniyle birçok varlık piyasalarındaki değerlemelerin yükselişi konusunda uyardı.

Avrupa Merkez Bankası Çarşamba günü yayınladığı iki yılda bir yayınlanan istikrar raporunda emlak ve finans piyasalarındaki kırılganlıklardan söz ederek, “banka dışı risk alma, zaten yüksek devlet ve kurumsal borçlar artıyor” dedi.

Emlakta, konut fiyatlarındaki aşırı değerlemelere ilişkin artan tahminler üzerine, orta vadede fiyat düzeltmesi risklerinin önemli ölçüde yükseldiğini vurguladı.

Raporda, “Özellikle, değişken faizli ipotekler veya daha kısa sabit faizli sürelere sahip haneler, faiz oranlarında beklenmedik bir artışa maruz kalıyor ve bu da borçlarını ödeme yeteneklerini olumsuz yönde etkileyebilir” ifadesi yer alıyor.

ECB başkan yardımcısı Luis de Guindos da hisse senedi ve riskli varlık piyasaları için “çarpıcı bir yükseliş” olduğunu vurgulayarak, bu durumun söz konusu piyasaları “düzeltmelere karşı daha hassas hale getirdiğini” söyledi.

“Yerleşik pazar oyuncularının daha yeni ve daha egzotik yatırımları keşfetme örnekleri oldu. Buna paralel olarak, Euro bölgesi konut piyasaları hızla genişledi ve buna karşılık borç verme standartlarının sıkılaştığına dair çok az gösterge var” dedi.

Çarşamba günü CNBC’ye konuşan de Guindos, yakın vadeli risklerin açıkça azaldığını, ancak orta vadede artan kırılganlıklar olduğunu söyledi.

Başkan Yardımcısı, bölge için enflasyonun hala “büyük ölçüde geçici” olarak görülmesi gerektiği konusunda da ısrar etti.

CNBC’ye verdiği demeçte “Önümüzdeki aylarda fiyat artışları azalmaya başlayacak.” dedi.

” Kasım ayında enflasyon açısından belki de zirveye ulaşacağımızı düşünüyorum ve sonrasında tahmin enflasyonun yavaşlamaya başlayacağı yönünde.”

ECB alımı yavaşlıyor

Merkez bankası Eylül ayında artan tüketici fiyatlarının arkasından daha az tahvil satın alacağını duyurdu. Bu, pandemi döneminden kalma devasa teşvik paketini yavaşça azaltılması sürecini başlattı.

Avro bölgesindeki enflasyon Eylül ayında %3,4’e ulaşmasının ardından artan enerji maliyetleriyle Ekim ayında %4,1 ile 13 yılın en yükseğini gördü.

Eylül ayında ECB Başkanı Christine Lagarde, merkez bankasının eylemlerinin bir yeniden kalibrasyon olduğunu, ancak bir “tapering” olmadığını açıkça belirtti. Bunun nedeni, ECB’nin daha yüksek enflasyonun geçici olduğu ve 2022 boyunca solacağı görüşünde olması.

Bazı piyasa katılımcıları ECB’nin enflasyonist baskıları hafife aldığına ve bu nedenle büyük olasılıkla 2023 başlamadan önce bir faiz artışı açıklamak zorunda kalacağına inanıyor. Nitekim, para piyasaları Aralık 2022 için 20 baz puanlık bir artışı fiyatlamakta.

CNBC

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler