Sosyal Medya

Ekonomi

ANALİZ: TCMB’den cesur sunum: İhtiyaç Olursa Ek Parasal Sıkılaştırma Sağlanacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 1 Nisan Perşembe günü gerçekleştirdiği yatırımcı toplantısında yapılan sunum yayımlandı.  Sunumda gerek duyulursa ek parasal…

ANALİZ:  TCMB’den cesur sunum:  İhtiyaç Olursa Ek Parasal Sıkılaştırma Sağlanacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 1 Nisan Perşembe günü gerçekleştirdiği yatırımcı toplantısında yapılan sunum yayımlandı.  Sunumda gerek duyulursa ek parasal sıkılaştırma yapılacağı vurgusu da yer aldı. Yani, manşet enflasyon veya beklentileri yükselirse, TCMB ek faiz artırımı yapacak. Bu bir taahhüt ve bir önceki başkan Naci Ağbal döneminde yapılan açıklamalarla da büyük benzerlik taşıyor. O zaman Ağbal niye görevden alındı sorusuna hala cevap arıyoruz. Fakat asıl mesele bu değil. Faiz indirmek için göreve gelen Prof Kavcıoğlu’nun piyasa isyanı karşısında bir haftada şahin kesilmesi bize Başkan Erdoğan’ın ilerki günlerde nasıl davranacağı konusunda ipuçları da veriyor.

 

Sunumda, sıkı para politikası duruşunun kararlı şekilde 2021 sonu tahmin hedefi dikkate alınarak devam ettirileceği belirtildi. (Foreks)

 

Sıkı para politikasının güçlü göstergeler enflasyonda kalıcı bir düşüşe ve fiyat istikrarına işaret edene kadar sürdürüleceğinin belirtildiği sunumda, “Eğer ihtiyaç olursa ek parasal sıkılaştırma sağlanacak.” denildi.

 

Sunumda öne çıkan başlıklar şu şekilde:

 

“Ekonomik aktivite güçlü bir yörüngede.

Pandemiyle ilişkili sınırlamalar gevşetildikçe ekonomik aktivitenin hizmetler ve ilişkili sektörlerde toparlanması bekleniyor.

Pandemi dönemindeki yüksek kredi büyümesinin kümülatif etkilerinden kaynaklı olarak yurt içi talep güçlü ve ithal fiyatlar cari işlemler dengesini olumsuz şekilde etkilemeye devam ediyor.

Yurt içi talep şartları kümülatif maliyet etkileri, özellikle kur etkileri, artan uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatları ve yüksek seviyede enflasyon beklentileri fiyatlama davranışlarını ve enflasyon görünümünü olumsuz şekilde etkilemeye devam ediyor.

 

Enflasyon bekleyişleri para politikası sıkılaştırmasının kredi ve yurt içi talep üzerinde yavaşlatıcı etkisi daha ciddi şekilde devam ediyor.

Talep ve maliyet faktörlerinde öngörülen kademeli azalma kredi büyümesindeki son dönemdeki yukarı trend ve artan ithalat maliyetleriyle geciktiriliyor.

Enflasyon bekleyişlerine yönelik yukarı yönlü riskler fiyatlama davranışları ve orta vadeli enflasyon görünümü değerlendirildiğinde TCMB önden yüklemeli ve güçlü ek parasal sıkılaştırma uygulamaya karar verdi.

Sıkı para politikası duruşu kararlı şekilde 2021 sonu tahmin hedefi dikkate alınarak devam ettirilecek.

 

Sıkı para politikası güçlü göstergeler enflasyonda kalıcı bir düşüşe ve fiyat istikrarına işaret edene kadar sürdürülecek.”

 

Enflasyon bu sene “fiyat istikrarına” işaret  etmeyecek. Nisan-Mayıs’da yıllık bazda %18-19’a yükselecek TÜFE’nin en iyimser koşullarda dahi yılı %15’te kapatmasını bekleriz. Eğer TL’de değer kaybı engellenemez, veya ithal mallar enflasyonu yükselirse, bu tahmin de aşılabilir.

O zaman Prof Kavcıoğlu’nun da selefi gibi faiz artırması gerekecek.  Bu kez “Başkan Erdoğan’dan izin aldı mı?” sorusu yersiz, çünük Kavcıoğlu bizzat Erdoğan tarafından bir misyonu yerine getirmek için atandı. Dolayısıyla, faiz artırımına işaret etmek, Erdoğan’ın devaluasyonu önlemek için politikalarını da değiştirebileceğinin işareti.

Bu sinyal çok önemli, çünkü yarın ABD-AB’yle uzlaşmaktan, Arap ülkeleri ve İsrail’le barışmaya, ya da erken seçime kadar bir çok önemli başlıkta, Erdoğan’ın “şartların gereğini yerine getirdiğini” görebiliriz.

Ya da…bu sunum da zaman kazanmak için ve eğer dolar/TL 8.00 civarında istikrar kazanırsa, faiz indirimleri yeniden başlar. Bu senaryoda, halk Erdoğan’ı affeder mi?

 

FÖŞ

 

FÖŞ:  Bu Darboğazdan NE ZAMAN ve Nasıl Çıkarız?

 

Cüneyt Akman: Merkez Bankası’nın düşündürdükleri: Kaybolan kurumsallık ve ‘özgül ağırlık’

 

Citigroup Türkiye’de Enflasyonun %17’ye Yükselmesini Bekliyor

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler