Sosyal Medya

Ekonomi

Alamos Gold’dan Türkiye’ye 1 milyar dolarlık dava

Kirazlı’da siyanürlü altın arama çalışmalarında yüz binlerce ağacı kesen Alamos Gold, bu kez Türkiye’ye karşı dava açtı. Şirketin yaptığı açıklamada…

Alamos Gold’dan Türkiye’ye 1 milyar dolarlık dava

Kirazlı’da siyanürlü altın arama çalışmalarında yüz binlerce ağacı kesen Alamos Gold, bu kez Türkiye’ye karşı dava açtı. Şirketin yaptığı açıklamada davanın 1 milyar doları aşacağı belirtilirken, maden ruhsatının yenilenmemesi gerekçe gösterildi.

Alamos Gold tarafından yapılan açıklamada, “Ekim 2019’da, Kirazlı Altın Madeni’nin (“Kirazlı”) inşaatına başlandığında, Şirket yenilenmesi için tüm yasal ve düzenleyici gereklilikleri yerine getirmiş olmasına rağmen, hükümet şirketin maden ruhsatlarının rutin olarak yenilenmesini sağlayamadı” denildi.

Yapılan açıklamada, “Şirketin maden ruhsatlarının yenilenmemesi, Türkiye Cumhuriyeti’ne vergi ve diğer gelirler de dahil olmak üzere gelecekteki ekonomik faydalarda yarım milyar doların üzerinde kayıp sağlayacak ve Türkiye içinde binlerce istihdam kaybı ile sonuçlanacaktır. Kaybedilen iş fırsatlarına ek olarak, bu aynı zamanda topluluk projelerine devam eden yatırımların kesintiye uğraması yoluyla yerel nüfus üzerinde kalıcı bir etkiye sahip olacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Alamos Gold’un CEO’su John McCluskey, yatırımlarını Kanada’ya dolar pompalayacak boru hattına benzeterek, “Kirazlı ile devamındaki Ağı Dağı ve Çamyurt projeleriyle, şu anda dünyanın en yüksek getirili üç projesi şirketimizde. Halen Türkiye’deki çok düşük üretim maliyeti sayesinde şirketimize ciddi nakit akış artışı getirecek olan bir boru hattının sahibiyiz” ifadelerini kullanmıştı.

Kanadalı Alamos Gold’un altın madeni arama ve işletmek üzere Türkiye’de kurduğu Doğu Biga’nın genel müdürü Ahmet Şentürk de, Kirazlı’daki maden çalışmalarının devam etmesi için yeniden alınması beklenen ruhsatla ilgili, “Kazdağları’ndan hiç bir yere gitmiyoruz, 60 yıllık ruhsat hakkımız var, Türkiye Cumhuriyeti’ne söz verdiğimiz gibi yerin altındaki madeni çıkaracağız” demişti.

Ağaç kesiminden dolayı orman bakanlığına 54 milyon TL ödedik. Ama asıl yatırım giderimiz altının aranıp bulunması içindi.”

Şentürk kesilen ağaçların muhatabının kendileri olmadığını da ekledi.

“Hak 60 yıllık veriliyor ama devlet bunu 10’ar yıllık periyodlarla denetliyor”

“Bize 2009’da devlet tarafından 60 yıllık hak verildi, gidip arayın, bulun, işletme hakkı sizin, denildi” diyen Şentürk şöyle devam etti:“Hak 60 yıllık veriliyor ama devlet bunu 10’ar yıllık periyodlarla denetliyor, yükümlülükleri yerine getirmiş miyiz, diye. İşte bizim 10 yıllık işletme ruhsatımızın süresi de 2019 Ekim ayında doldu, 6 ay öncesinden uzatma için Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne (MAPEG) başvurduk. Onlar da teknik olarak bizi inceledi, şirket bütün yükümlülüklerini yerine getirmiştir, ruhsat uzatımı uygundur, diye rapor hazırlayıp bakanlığa onaya gönderdi. Bakanlık henüz onaylamadı, yaklaşık 1.5 yıldır onay gelmedi. Sadece bir onay kaldı.”

Şentürk’ün çok tepki çeken DW Türkçe röportajı aşağıda.

T24

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler