Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD’de ikinci el konut satışları beklenmedik şekilde dokuz ayın en yükseğinde

ABD ikinci el konut satışları Ekim ayında beklenmedik bir şekilde artarak yılın başından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Daha…

ABD’de ikinci el konut satışları beklenmedik şekilde dokuz ayın en yükseğinde

ABD ikinci el konut satışları Ekim ayında beklenmedik bir şekilde artarak yılın başından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Daha fazla alıcının daha güçlü iş büyümesi ve düşük ipotek faizlerinden yararlanmasıyla sağlıklı talebe işaret etti.

Ulusal Emlakçılar Birliği’nden pazartesi günü açıklanan rakamlara göre, kontrat kapanışları bir önceki aya göre %0,8 artarak yıllıklandırılmış 6,34 milyonla beklenti 6,2 milyonu aştı.

Bir yıl önce 14 yılın en yükseğine ulaştıktan sonra aylık satış hızı gerilese de salgın öncesi seviyelerin oldukça üzerinde kalmaya devam ediyor. Satışların 6 milyonu aşmasıyla 2006’dan bu yana en güçlü performans yakalanmış olacak.

NAR’ın baş ekonomisti Lawrence Yun yaptığı açıklamada, “Hızlı yükselen kiralar ve artan tüketici fiyatları gibi enflasyonist baskılar, sabit ve tutarlı bir ipotek ödemesinin korunması altında kalmak isteyen bazı potansiyel alıcılar yaratıyor olabilir” dedi.

Medyan satış fiyatı Ekim ayında bir yıl öncesine göre %13’ten fazla artarak 353.900 dolara yükseldi ve önceki ay kaydedilen 351.200 doların da üzerine çıktı.

Geçen ay bir yıl öncesine göre %12 düşüşle 1,25 milyon adet satılık konut vardı. Mevcut hızda piyasadaki tüm evlerin satılması 2,4 ay sürecektir. Emlakçılar beş aylık arzın altındaki herhangi bir durumu piyasanın sıkılaşması işareti olarak görüyorlar.

Ekim ayındaki satın alımlardaki kazanç üst düzey pazarda daha güçlü sonuçlar yansıtılırken, daha ucuz mülkler için satışlar envanter eksikliği nedeniyle kısıtlandı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler