Sosyal Medya

Borsa

ABD’de enflasyon şoku: Yüzde 6,2; Fed ne yapacak?

ABD’de merakla beklenen tüketici fiyat endeksi açıklandı. Ekim’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %6,2 arttı ve böylece beklenti %5,9’ın…

ABD’de enflasyon şoku: Yüzde 6,2; Fed ne yapacak?
ABD’de merakla beklenen tüketici fiyat endeksi açıklandı. Ekim’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %6,2 arttı ve böylece beklenti %5,9’ın da oldukça üzerinde gerçekleşti. %6,2 TÜFE enflasyonu 1990 yılından bu yana ABD’de görülen en yüksek tüketici fiyat enflasyonu.

Ekim’de tüketici fiyat endeksi bir önceki aya göre %0,9 artış gösterdi ki bu da beklenti %0,6’nın üzerinde.

Çekirdek enflasyonolarak kabul edilen gıda ve enerji hariç tüketici fiyat endeksi ekimde yıllık %4,6 arttı. Yine %4,3 olan beklentinin üzerine çıktı. Aylık olarak çekirdek enflasyonda artış %0,6 olduğu görüldü.

Enerji, barınma, gıda ve araçlar için daha yüksek fiyatlar beklenenden yüksek TÜFE enflasyonunun nedeni olurken, enflasyonun yeniden açılmayla ilgili kategorilerin ötesine genişlediğini de göstermekte.

Fed ne yapacak?

Fed kasım başındaki son FOMC toplantısında ABD’de enflasyonun geçici olduğunu  ve tahvil alım programının sıfırlanacağı hazirandan sonra hemen faiz artışı düşünmediğini açıklamıştı.  Ancak açıklanan son TÜFE enflasyonu enflasyonun geçiciliğini yeniden tartışturacak seviyede.

Fed Başkanı Powell “Yüksek bir enflasyona sahibiz ve bunu istihdam piyasasında olanlarla dengelememiz lazım. Karışık bir durum. Faizleri artırmak için doğru zaman olduğunu düşünmüyoruz. İşgücü piyasasında daha fazla iyileşme görmek istiyoruz.” demişti.

Fed enflasyondaki yükselişi sıkı işgücü piyasası kaynaklı bulmuyor.  COVID-19 bağlantılı geçici etkenlere bağlı olarak yükseldiğini ve bu etkiler devre dılı kaldığında da gerileyeceğini savunuyor.

Eski Fed Başkanı, şimdi ABD Hazine Bakanı Yellen da hafta başında enflasyondaki yüksek seyrin gelecek yıl devam etmeyeceği öngörüsünü tekrarlamıştı.  Fed’in 1970’lerdekine benzer çift haneli enflasyona izin vermeyeceğini söyleyen Yellen fiyat artışlarının  normal olarak değerlendirdiğimiz %2 seviyelerine yaklaşacağını düşündüklerini eklemişti.

Fakat piyasalarda tedirginlik artıyor.

Tedarik zinciri kaynaklı sorunların 2022 sonlarına kadar devamı beklendiğinden ABD TÜFE enflasyonda anlamı düşüş gelmeden piyasa oynaklığının düşmesi zor görünüyor. Bunun da 2022’nin ikinci yarısından önce gerçekleşmesi pek mümkün değil baz etkisi nedeniyle.  Şu durumda, ABD tahvil piyasasında beklenenden erken faiz artışı fiyatlanma olasılığı daha yüksek görünüyor. Fakat, Fed’in bu şekilde elini açık etmesi en az iki toplantı daha gerçekçi değil.

Fakat buna rağmen Fed’in 2022 ikinci yarısında faiz artışlarına başlaması kaçınılmaz görünüyor. Önümüzdeki yılın ilk altı ayında bu açıdan finansal piyasalarda oynalık yüksek seyredecektir.

GA

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler