Sosyal Medya

Ekonomi

ABD ekonomisinden gelen veriler iç açıcı değil

ABD’de Şubat ayına ait bugün açıklanan perakende satışlar ve imalat ve sanayi üretimi beklentilerin çok altında kalarak enflasyon tartışmaları yaşanan…

ABD ekonomisinden gelen veriler iç açıcı değil

ABD’de Şubat ayına ait bugün açıklanan perakende satışlar ve imalat ve sanayi üretimi beklentilerin çok altında kalarak enflasyon tartışmaları yaşanan ekonomide dikkatleri bu hafta yapılacak Fed toplantısına bir kez daha çevirdi.

ABD ekonomisi Ocak ayına hızlı bir başlangıç yapmıştı.  Ekim-Aralık dönemindeki kısıtlamaların kalkmasıyla zayıflayan perakende satışlar Ocak ayında %5,3 ile beklentilerin çok üzerinde artış göstermişti.  Çekirdek perakende satışlar da %5,9 oranında artarak sürprizli gelmişti.

Şubat ayı beklentileri daha ılımlı olsa da açıklanan rakamşar beklenenden çok kötü.

Şubat ayında perakende satışlar %3,0, çekirdek satışlar %2,7 oranında daraldı.  Halbuki beklentiler perakende satışlarda aylık %0,5, çekirdek kaleminde ise aylık %0,1 azalma yönündeydi.  Şubat verileri ile beraber güncellenen Ocak rakamları da Ocak’ta satışların %7,6, çekirdek satışların %8,3 büyüdüğüne işaret etmekte.

ABD’de perakende harcamalar hane halkı harcamalarının barometresi niteliğinde.  Son haftaların enflasyon tartışmalarının da merkezinde.  Başkan Biden’ın daha yeni onayladığı 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketi sonrasında Mart ayından itibaren perakende satışların artması bekleniyor.

Bugün ABD’den gelen bir diğer veri de Şubat ayı imalat ve sanayi üretimi.

Ekim ayından bu yana yükselen ABD sanayi üretimi Ocak ayı dahil yükselişine devam etmişti.  Fakat Şubat ayında aylık %2,2 daralma ile pandemi sonrası en sert düşüş gerçekleşti.  İmalat üretimi de Şubat ayında aylık bazda %3,1 daraldı.
ABD ekonomisinde 2020 ortasından  bu yana izlenen toparlanma hem hastalığın artması hem de teşviklerin sona ermesine yakın ivmeyi düşürmekte.  Bu nedenle devreye giren yeni mali paket önümüzdeki dönemlerde talebe etkisi açısından önemle izlenecek ve para politikasının kararlarında da etkili olacak.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler