Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Reuters ekonomistler anketi: Dünya ekonomisi kabına sığmayacak

Reuters’in her çeyrek düzenlediği dünya ekonomisi anketine katılan 500 ekonomist bir ay öncesine göre global büyüme öngörülerini yukarı çekerken, işsizliğin…

Reuters ekonomistler anketi:  Dünya ekonomisi kabına sığmayacak

Reuters’in her çeyrek düzenlediği dünya ekonomisi anketine katılan 500 ekonomist bir ay öncesine göre global büyüme öngörülerini yukarı çekerken, işsizliğin bu yıl aşılamayacağını da tahmin etti.  Büyüme hala devletlerin Covid-19’la mücadele stratejisi ve insanlığın bu feci salgından aldığı derslerin niteliğine bağlı. Bölgeler arası ivme makası açılmaya devam edecek.

Ekonomistlere göre dünya 1970’lerden bu yana  görülmeyen bir tempoda büyüyecek. Ortalama  GSYH genişlemesi Ocak anketinde %5.3’ten Nisan’da  %5.9’a yükseldi. IMF bahar raporunda %6  tahmin etmişti. Ancak, IMF Raporu’nda bir çok Gelişmekte Olan Ülke’de büyüme hızı revizyonu yapılmazken, Reuters anketine konu olan 44 ülkenin %55’nde tahminler yukarı çekildi.

Ankete katılan kurumlardan biri olan HSBC Başekonomisti Janet Henry, “Büyüme dalgası bu sene bütün ekonomileri kavrayacak” müjdesini verid. ABD ve Çin uyguladıkları sonsuz teşvik politikası ve salgınla etkin mücadele sayesinde   başı çekecek.

Diğer ülkeler için büyüme hızını belirleyen ilk unsur Covid-19’la mücadele stratejisi. Bazıları salgını yavaşlatma, diğerleri ise tamamen ortadan kaldırmayı hedefliyor. İkinci olrak, insanlığın harcamalar, seyahat ve ev-dışı sosyalleşme gibi GSYH’yi etkileyen hususlarda davranışları değişmiş olabilir. Üstelik, bu değişim  ülkeden ülkeye farklılık da arzedebilir.

Reuters oran ve rakam vermiyor, ama ankete katılanlar Covid-19’un ürettiği işsizliğin kısa vadede aşılacağı görüşünü taşımıyor. Ankete göre, Gelişmiş Ülkeler’de dahi işsizlik oranları ancak 2022 sonunda Covid-19 öncesi düzeylerine düşüyor.

Ek olarak, bölgeler arası büyüme dengesizliği çok belirgin. Avrupa, Asya’nın bazı ülkeleri (Hindistan)  Latin Amerika, bizim de dahil olduğumuz Orta ve Doğu Avrupa ve Orta Doğu bölgesinin diğer coğrafi bölgelere göre geriden koşması bekleniyor.

Ankete tabi 44 ülkenin %70’i için enflasyon tahminleri yukarı çekildi. Bu soruya cevap veren 207 ekonomistin %80’i enflasyon risklerinin yukarı yönde seyrettiğini vurguladı. Fakat, çoğunluk Fed’e katılıyor. Yani, enflasyon kalıcı olmayacak, 2022 yılında normale dönecek.

 

 

FÖŞ yazdı: Pandemi ve ekonomik hasarı bu sene bitmeyecek

 

Bloomberg Analiz: Covid-19’un intikamı global ivmeyi tehdit ediyor

 

 

Üç Ekonomistin Bize Döviz Rejimleri Hakkında Öğrettikleri

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler