Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Para şoklarına hazırlanın:  Bu hafta 20 merkez bankası faiz kararı açıklayacak

Bu hafta Merkez Bankalarının (MB) enflasyon ve Omicron’un ekonomilere olumsuz etkisi hakkında fikir ayrılıklarını faiz kararları ile beyan ettikleri hafta…

Para şoklarına hazırlanın:  Bu hafta 20 merkez bankası faiz kararı açıklayacak

Bu hafta Merkez Bankalarının (MB) enflasyon ve Omicron’un ekonomilere olumsuz etkisi hakkında fikir ayrılıklarını faiz kararları ile beyan ettikleri hafta olabilir. Fed, AMB, BoE, BoJ, İsviçre, Norveç ve Rusya PPK’ları yanında diğer Gelişmekte Olan Ülke MB’ı da toplanıyor. Bloomberg’e göre pandemi başladıktan sonra uyumlaşan parasal genişleme politikaları ile dünyayı rahatlatan MB’nın yolları ayrılacak.

MB’ı için ufukta 3 büyük belirsizlik var:

–Omicron Delta’ya nazaran daha az öldürücü, fakat en az 4 misli daha hızlı bulaşıyor. DSÖ’ne göre, aşılara rağmen, kış aylarında vakalar ve sağlık sistemi üstünde yük artacak.

–Enflasyon her ülkede yükselse de, bazılarında “arz şoku” niteliği taşıyor. ABD, Brezilya ve Rusya’da ise şimdiden beklentilere sızarak katılaşma eğilimi içinde.

–Yatırımcılar riskli varlıklarda süregelen ralli ortasında çok tedirgin. MB’nın hata yapması olasılığı artık yakından izleniyor. Bu hafta içinde alınacak faiz kararlarının ilerleyen aylarda yayınlanacak verilerle uyuşmaması mali piyasalarda deprem yaratabilir.

TS Lombard  Araştırma Direktörü Freya Beamish “Omicron ve enflasyon belirsizliği had safhada. MB’nın yanlış kararlar alma riski çok yüksek” uyarısını yaptı.

FOMC sonrası Jerome Powell’in varlık alım programının Mart’ta biteceğini açıklaması, hatta 2022’de faiz artırımların başlayabileceği sinyali vermesi mümkün.

AMB ve BoJ güvercin tutumlarını sürdürecekler, çünkü enflasyonun kalıcı olacağına dair kanıtları yetersiz.

Büyük sürpriz faiz artırımları konusunda sürekli karar değiştiren BoE’dan gelebilir. BoE’ın ekonomide yavaşlama işaretleri ve tırmanan Covid-19 vakaları nedeniyle faiz artırımlarını ötelemesi en yüksek olasılıklı senaryo.

Brezilya ve Rusya inatçı enflasyonla mücadele için faiz artırımlarını sürdürecek.  Çin MB PBoC’in temkinli parasal gevşemeye geçmesi bekleniyor. Bloomberg’e göre TCMB PPK’nın bu hafta da faiz indirim kararı vermesi bekleniyor.

Bloomberg ekonomistleri yolları ayrılan para politikalarının olası etkilerini şöyle değerlendirdi:

–Öncü Fed’in parasal sıkılaştırmaya gitmesi, tüm dünyada faizlerin artması anlamını taşıyor.

–MB’nın piyasalara saldığı likidite yıl boyunca daralacak.  Halen $20 trilyon ebadında olan Fed, AMB ve BoE  bileşik bilançosu 2022 sonunda $18 trilyona  daralabilir.

-Dolar’ın yuan ve yen’e karşı değer kazanması bekleniyor.

-Güçlenen doların Gelişmekte Olan Piyusalar’dan para kaçışına neden olması bir olasılık.

 

 

Küresel Borç sorunu ve artan yoksulluk bize neler anlatıyor?

 

Dikkat: Ekonomistler Fed’in tahvil alımlarını Mart 2022 sonuna kadar tamamlayacağını öngörüyor

 

Piyasalarda yorgunluk devam ediyor, Bitcoin Metriklerde Kısa Vadede Hazır Değil…

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler