Sosyal Medya

Döviz

OPEC+ yine üretim hedefinin altında kaldı

OPEC ve müttefikleri bir kez daha çıkış hedeflerini tutturacak kadar petrol pompalayamadı ve dünya koronavirüs salgınından kurtuldukça arz açığını daha…

OPEC+ yine üretim hedefinin altında kaldı

OPEC ve müttefikleri bir kez daha çıkış hedeflerini tutturacak kadar petrol pompalayamadı ve dünya koronavirüs salgınından kurtuldukça arz açığını daha da kötüleştirdi.

OPEC+, konuyla ilgili bilgisi olan delegelere göre, üretimini Eylül ayında planlanandan %15 daha aşağıya indirirken ağustosta %16, Temmuz’da ise %9 oranında kıstı.

Bu, Angola, Nijerya ve Azerbaycan da dahil olmak üzere bazı üyelerin yatırım, keşif ve diğer sorunlar nedeniyle kararlaştırılan hacimlere çıktıyı artıramamasını yansıtıyor. Teoride OPEC+, Eylül ayında günde fazladan 747.000 varil pompalayabilir ve kararlaştırılan üretim limiti içinde kalabilirdi.

Rusya’nın da yer aldığı Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefikleri, büyük tüketicilerin arz artışlarının hızını artırmaları için baskı altında. Enerji krizi Avrupa’yı sararken bu çağrılar daha da arttı ve elektrik fiyatları rekor seviyelere ulaştı.

Brent, bazı üreticilerinin küresel toparlanmayla birlikte petrole geçmesiyle Ekim 2014’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Üreticilere yönelik son baskı Pazartesi günü son fiyat artışı karşısında üretimi artırmaya çağıran Japonya Başbakanı Fumio Kishida’dan geldi. Başbakan, hükümetinin yerli sanayi üzerindeki etkisini değerlendirmek için piyasadaki fiyat eğilimlerini izlediğini de sözlerine ekledi.

Fiyatlar geri dönmezse, 4 Kasım’daki bir sonraki OPEC+ toplantısı tüketicilerin artan siyasi baskısıyla gerçekleşebilir.

Toplantı, Glasgow’daki COP26 iklim görüşmelerine de denk gelecek. Dünya liderlerinin iklim felaketini önlemek için hükümetlerden ve küresel iş dünyasından daha iddialı vaatler almak için bir araya geleceği toplantıda, OPEC+ kararına olan ilgi daha da artacak.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler