Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Küresel gıda fiyatları Ağustos’ta yeniden yükselişte; son bir yılda artış yüzde 33

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Organizasyonu (FAO) tarafından açıklanan küresel gıda fiyatları endeksi ağustos ayında 3,9 puan, yüzde 3,1 yükselerek…

Küresel gıda fiyatları Ağustos’ta yeniden yükselişte; son bir yılda artış yüzde 33

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Organizasyonu (FAO) tarafından açıklanan küresel gıda fiyatları endeksi ağustos ayında 3,9 puan, yüzde 3,1 yükselerek 127,4 puana geldi. 12 ay devam eden yükselişin ardından FAO gıda fiyatları endeksi Haziran ve Temmuz aylarında gerilemişti.

Endeks son bir yılda yüzde 32,9 yükseldi.

Gıda fiyatlarında iki aylık düşüşün ardından yeniden yükselişe geçmesinde şeker, bitkisel yağlar ve tahıl alt endekslerindeki yükselişler etkili.

Bu dönemde bitkisel yağ fiyatları 10,3 puan, tahıl fiyatları 4,3 puan, et fiyatları ise küçük bir arttı. Süt ürünleri fiyatlarında ise az da olsa geriledi.

Tahıl fiyatlarındaki yükselişte büyük ihracatçı ülkelerdeki azalan hasat beklentileri etkili . Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri’nde düşük arpa üretimi görünümü ve artan buğday fiyatları, uluslararası arpa değerlerinin yüzde 9 yükselmesine neden oldu.

FAO Şeker Fiyat Endeksi’ndeki artışta da dünyanın en büyük şeker ihracatçısı olan Brezilya’daki olumsuz hava koşulları etkiliydi. Aylık fiyat artışları, ham petrol fiyatlarındaki düşüş ve Brezilya Reali’nin ABD doları karşısında zayıflamasıyla önlendi. Hindistan ve Avrupa Birliği’ndeki iyi üretim beklentileri de uluslararası şeker fiyatları üzerindeki yukarı yönlü baskıyı sınırlamaya katkıda bulundu.

FAO Bitkisel Yağ Fiyatları Endeksi ise uluslararası palmiye yağı fiyatlarındaki endişeler ve Malezya’da stoklardaki büyük erime nedeniyle tarihi yüksek seviyelere ulaştı.

FAO

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler