Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

JP Morgan BoE’nin Kasım’da faiz artırmasını bekliyor

Rezerv para basan Merkez Bankaları arasında ilk faiz artırımı İngiliz Merkez Bankası BoE (Bank of England) dan gelebilir.   Ardından Skandinav…

JP Morgan BoE’nin Kasım’da faiz artırmasını bekliyor

Rezerv para basan Merkez Bankaları arasında ilk faiz artırımı İngiliz Merkez Bankası BoE (Bank of England) dan gelebilir.   Ardından Skandinav ülkeleri ve Avustralya MB’nın da parasal sıkılaşmaya geçmesi bekleniyor.

 

Foreks haber merkezine göre, Kuruluş tarafından hazırlanan raporda bankanın Kasım’da 15 baz puan faiz artırımı yapacağı belirtildi. Ardından Şubat ve Ağustos aylarında bankadan 2 kez daha yirmi beşer baz puanlık faiz artırımı beklendiği vurgulandı.

 

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Bailey hafta sonu yaptığı açıklamalar ile ülkede faiz artırımı beklentilerini güçlendirmişti.

 

Global faiz artırımı kasırgası!

 

Türkiye enflasyon artışına karşın Merkez Bankası’nın (TCMB) imza attığı faiz indiriminin sonuçlarını tartışırken, dünyada tam tersi bir eğilim var.

 

Dünya genelinde enflasyon ve enflasyon beklentileri yükselirken, birçok merkez bankası da faiz artışına gitti ya da faiz artışı takvimini öne alma sinyalleri vermeye başladı.

 

Pandemi nedeniyle 2020’de dünyada genel eğilim merkez bankalarının faiz indirimleri ve varlık alımları yoluyla ekonomileri ve finansal piyasaları desteklemesi yönündeydi.

 

2021’de ise hem ekonomilerin görece toparlanması hem de enflasyonun artması, tersi bir eğilimin dünya genelinde ortaya çıkmasını beraberinde getirdi.

 

HANGİ ÜLKE NE KADAR FAİZ ARTIRDI?

 

Özellikle eylül ayıyla birlikte dünya genelinde birçok ülke faiz artışına gitti. Brezilya, Rusya, Pakistan, Ermenistan, Azerbaycan, Moldova, Şili, Paraguay, Peru, Romanya, Jamaika, Uruguay, Kolombiya, Macaristan, Çekya, Yeni Zelanda, Polonya, İzlanda ve Noveç, 1 Eylül-19 Ekim döneminde merkez bankalarının politika faizi artışına imza attığı ülkeler olarak sıralandı.

 

Son olarak bugün Macaristan’da merkez bankası politika faizini 15 baz puan artışla 1,80’e çekti. Banka, geçen ay da 15 baz puanlık faiz artışı yapmıştı. Macaristan’da tüketici enflasyonu eylülde yüzde 5,5 ile son 9 yılın zirvesine çıkmıştı.

 

Türkiye için emsal ülkelerden biri olan Brezilya’da politika faizi, artan enflasyonu dizginlemek üzere 2021’de yüzde 2’den yüzde 6,25’ye çekildi.

 

Brezilya’da yıl başında yüzde 4,52 olan tüketici enflasyonu, eylülde yüzde 10,25’e kadar yükseldi.

 

 

TCMB tek kaldı

 

TCMB para politikasında sıkılaşma yapması beklenmeyen tek MB’sı diyebiliriz.

Eylül ayında 100 baz puan faiz indirimi yapan merkez bankasının bu ay da faiz indirimine devam etmesi beklenirken piyasada ön görüler oldukça karışık. Kavcıoğlu’nun başkanlığındaki ilk 5 toplantıda faizler sabit tutulurken Eylül’de indirilmişti. Bu ayki toplantıda ise piyasaların çoğunluğu 50 baz puan ila 100 baz puan aralığında faiz indirimi bekliyor, fakat enflasyon ve kurdaki yükselişin faiz indirimi alanı yaratmadığı, yapılacak indirimle beraber daha fazla yükseliş olacağı düşüncesiyle bu ay faizlerin sabit tutulması gerektiği düşünülüyor. Bu düşünceye karşın en düşük olasılık ise faizlerin sabit tutulması yönünde.

 

Enflasyonda son çeyrekte beklenen olumlu baz etkisi sürekli zamlar ve TL’nin değer kaybının enflasyona bulaşması sonucu artık olasılık dışı.  TCMB’nin artan ya da iyice katılaşan enflasyona karşı önlem almayı ötelemesi de TL’nin “carry trade” açısından cazibesini azaltıyor.

 

TCMB’nin faiz indirimlerini sürdürmesi, sistemde kalan birkaç milyar dolar sıcak paranın da yurttan çıkması anlamına gelecek. Ek olarak, döviz kredilerinin geri ödenmesi olasılığı düşünce, bankalarımızın yurt dışından sendikasyon sağlaması da zorlaşabilir.

 

 

 Fitch Ratings: Avrupa’da ekonomik büyüme sürüyor

 

Fed Bej Kitap: ABD ekonomik büyümesi yavaşladı

 

Global faiz artırımı kasırgası!

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler