Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

JP Morgan bileşik PMI: Haziran’da dünya ekonomisi hızlı büyümeyi sürdürdü

Dünya ekonomisin nabzını tutan en güncel veri aylık  olarak IHS Markit Araştırma Hizmetleri ve JP Morgan tarafından derlenen bileşik PMI,…

JP Morgan bileşik PMI:  Haziran’da dünya ekonomisi hızlı büyümeyi  sürdürdü

Dünya ekonomisin nabzını tutan en güncel veri aylık  olarak IHS Markit Araştırma Hizmetleri ve JP Morgan tarafından derlenen bileşik PMI, yani Tedarik Yöneticileri Anketi. Hizmetler ve imalat sanayi şirketlerinin görüşlerini yansıtan bu anket, hemen tüm önde gelen ekonomilerden verileri derliyor. Manşet Endeks’in 50’nin üzerinde olması global ekonomik aktivitenin genişlediğini, 50’nin altı ise daralma başladığını işaret ediyor.

Haziran ayında 58.5’ten 56.6’ya gerileyen manşet Endeks yine de 15 yıllık zirve hızına yakın bir tempoda seyretti.

Üretimden satışlar çok güçlü seyir izlerken, şirketlerin biriken siparişleri de artmaya devam etti. ABD ve Avrupa büyümede başı çekerken, Asya’da Çin  başta göreceli bir yavaşlama var.

 

Üretim Endeksi son 15 yılın en hızlı aylık temposuna yakın bir seyir izliyor. Şirket siparişleri birikirken, ihracat siparişlerin yükselmesi de global ticaret için iyimser bir gelişme.

 

Haziran’da üçüncü kez hizmetler bileşkeni imalat sanayinden daha hızlı büyüdü. Hizmetler sektörünün performansı 2007 ortasından bu yana rekora yaklaştı. İmalat sanayinde de büyüme sürüyor, fakat bir miktar yavaşlama göze çarpıyor. ABD’de imalat sanayi ISM verisinin beklentinin gerisinde kalması ve Çin’de açık şekilde gözlenen yavaşlama da bu konuda ek kanıt sunuyor.

Endeksi teşkil eden 6 bileşkenden hepsi Haziran’da aylık bazda büyümeye devam etti. Tüketici hizmetleri sektörü en hızlı tempoyu kaydetti.  Kurumsal hizmetler sektörü de oldukça güçlü bir performans sergilerken, dayanıklı tüketim mallarının fren yaptığı görüldü.

ABD büyümede lider konumunda kalırken, İrlanda, İspanya ve İngiltere onu yakından takip etti. Euro-bölgesi’nde ekonomik faaliyet hızı 15 yıllık rekorunu kırdı.

Brezilya, Rusya ve Avustralya da genişleme evresine geçtiler. Öte yanda, Çin’de yavaşlama çok net. Covid-19 Delta varyantından dolayı yeniden kapanma ve kısıtlamalar uygulamak zorunda kalan Japonya ve Hindistan’da ise ekonomik faaliyet daraldı.

 

Şirketler hızla yeni eleman işe alıyor.   İstihdam artışı 13 yıllık zirvesine yakın. Sadece Çin ve Hindistan istihdamda sınıfta kaldı. İrlanda da göz kamaştırdı.

Teslimat bekleyen siparişler dört ayın zirvesine ulaşırken, şirketlerin  teslimatı hızlandırmak için istihdama yöneldiği gözlendi.

Öte yanda, kapasite darboğazları ve küresel tedarik zincirlerinde yaşanan aksamalar maliyetler üstünde yoğun baskı yapıyor. Girdi fiyatları (bir anlamda ÜFE) 15 yılın en yüksek temposuna yakın bir hızla artıyor. Güçlenen talep sayesinde, şirketlerin satış fiyatları da hızla artıyor.

İş dünyası güveni yükselmeye devam ediyor. Bu da ilerleyen aylarda üretim ve istihdamın artmayı sürdüreceğinin bir işareti. Genelde Gelişmiş Ülkeler’deki şirketler Gelişmekte Olan Ülkelere nazaran geleceğe daha umutlu bakıyor.

Dünya ekonomisi halen %5-5.5 arasında bir hızda büyüyor denilebilir ki, IMF’ni yeni tahminleri ile tutarlı.

 

 

Schroders: Gelişmekte olan ülkeler “tapering” konusunda endişelenmeli mi?

 

IMF Başkanı Georgieva: “Orta ve Doğu Avrupa ekonomileri AB’den daha fazla büyüyecek”

 

 

Merkez bankalarının korkutucu görevi: öfke nöbetine neden olmadan tahvil alımlarını azaltmak

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler