Dünya Ekonomisi
İpek Yezdani: Kapımızdaki felaket – Küresel Isınma | Mesele Ekonomi
Dünyayı kurtarırken para kazanmak mümkün mü? Türkiye, Yunanistan, İtalya, İspanya, Fransa, Hırvatistan, Cezayir, Tunus, Mısır, İsrail, Lübnan, Suriye: Bu ülkelerin…

Dünyayı kurtarırken para kazanmak mümkün mü?
Türkiye, Yunanistan, İtalya, İspanya, Fransa, Hırvatistan, Cezayir, Tunus, Mısır, İsrail, Lübnan, Suriye: Bu ülkelerin ortak noktası nedir desem, herhalde aklınıza ilk “Akdeniz” gelir. Ancak şu anda bu ülkelerin ortak noktası, geçen hafta hepsinde büyük orman yangınlarının çıkmış olması. Suçlu belli: Küresel ısınma ve bunu yaratan insanoğlu.
Türkiye ve Yunanistan başta olmak üzere tüm bu ülkeler orman yangınlarıyla kavrulurken, 9 Ağustos’ta Birleşmiş Milletler Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli’nin 6’ıncı Değerlendirme Raporu yayınlandı. Bugüne kadar yazılmış en kapsamlı ve en ciddi uyarıların yer aldığı rapor, Dünya ve insanlık için tam anlamıyla “kırmızı alarm” veriyor.
Raporun ilk taslağı için çeşitli uzman ve hükümet temsilcilerinden 23 binden fazla hakem görüşü, ikinci taslağı içinse 50 binden fazla uzman ve hükümet temsilcisinin yorumu alındı. Raporun altını çizdiği en önemli mesajlardan biri de şu: Felakete doğru giden küresel ısınmanın tek sebebi insan aktiviteleri!
İnsanoğlu 19. yüzyılın sonundan itibaren her şeyi o kadar hızlı tüketti ki, 21. yüzyıla geldiğimizde, dünyadaki yeraltı ve yer üstü kaynaklarının da bir son kullanma tarihi olduğu gerçeğiyle yüzleşmek zorunda kaldı. Dünyadaki önde gelen gelecek bilimcilerin neredeyse tamamı, dünyanın ayakta kalabilmesi için 2040’a kadar eski kapitalist düzenin yerine sürdürülebilir kalkınmanın ve kaynaklardan herkesin eşit faydalanmasını esas alan yeni bir ekonomik sistemin benimsenmek zorunda olduğunu söylüyor.
Küresel kalkınmanın önde gelen isimlerinden olan Raj Kumar’la ‘Dünyayı değiştirirken nasıl para kazanılır?’ konusunu konuştum.
Raj Kumar’a göre sürdürülebilir kalkınma ve insani yardım endüstrisi artık kökten bir şekilde değişime uğramış durumda. Özellikle 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası, vs. gibi aygıtlarla ‘kalkınma ve insani yardım’ konusuna hep devletler ya da devletlerarası kuruluşlar öncülük etti.
Şu anda bizim aşina olduğumuz kalkınma ve insani yardım dünyasında, Dünya Bankası, UNICEF, Bill Gates Vakfı, vs. gibi kuruluşların hepsini yan yana koyduğunuz zaman 200 milyar dolarlık bir endüstri ortaya çıkıyor. Ancak özellikle son 10 yılda bu durum büyük bir değişim ve dönüşüme uğradı. Artık dünyadaki çok uluslu şirketler ve ülkelerdeki büyük şirketler; bizzat kendi sosyal sorumluluk, kalkınma ve insani yardım kampanyalarını yürütüyorlar. Artık bütün dünyada şirketlerin kurduğu ve yeni yeni ortaya çıkan o kadar çok kalkınma ajansı, vakıf, insani yardım kuruluşu, vs. var ki küresel kalkınma piyasasının önümüzdeki yıllarda çok daha fazla bir ivme kazanacak gibi görünüyor.
Peki çok uluslu ve büyük şirketler, nasıl oldu da ihtiyaç sahiplerine yardım etmeye ve kalkınma ajandasına katkı sunmaya başladı? Bu anlayış ve felsefe, nasıl oldu da iş dünyasının bir parçası haline geldi? Dahası bu durum, mevcut kapitalist sistemde bir şablon değişikliğine mi işaret ediyor?
Yazının tamamı burada.
BAKMADAN GEÇME
-
Ekonomi
/ 4 Temmuz 2025İstanbul’da rayiç bedeller 10 kat arttı! Tapu harcı ikiye katlanacak
Yeni rayiç bedelleri piyasayı karıştırdı. Ev sahipleri endişeli, alıcılar ise gergin. Tapu masrafı ikiye, vergi yükü katlandı. İşte detaylar...
Ekonomi
/ 4 Temmuz 2025Bu Hafta Kazandıran Yatırımlar Belli Oldu
Temmuzun ilk haftasında Borsa İstanbul yatırımcısını sevindirdi; en çok hisse senedi fonları kazandırdı. Dolar kaybettirdi, altın yine güvenli limandı.
Dünya Ekonomisi
/ 4 Temmuz 2025ANALİZ: ABD Ekonomi Verileri Ne Diyor?
ABD Ekonomisinde İstihdam Habercisi Ne Diyor? ABD’nin özel sektör istihdam raporu, istihdam piyasasında henüz güçlü bir soğuma sinyali göstermiyor. ADP…
Borsa
/ 4 Temmuz 2025ANALİZ: Borsa İstanbul’da Yükseliş Devam Eder mi?
Faiz Kararı Beklentisi Ne Yönde? Borsa İstanbul’da son haftalarda gözlenen yükseliş ivmesi, piyasalardaki beklentilerin yeniden şekillendiğini gösteriyor. Endeks 10.000 seviyesi…
Gündem
/ 4 Temmuz 2025Atilla Yeşilada – Semih Sakallı: Biz bu savaşı kaybettik! & Dolar talebi: Bir şeyler yanlış gidiyor, tedirginlik var
Atilla Yeşilda ve Semih Sakallı Haziran ayı enflasyon verisini, zamları, orman yangınlarını ve Azerbaycan-Rusya gerilimini konuştu.
Ekonomi
/ 4 Temmuz 2025TL’nin alım gücü haziranda eridi: Reel kur son 3 ayın en düşüğünde
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) açıkladığı haziran verilerine göre, Türk Lirası’nın reel alım gücünü gösteren TÜFE bazlı Reel Efektif Döviz Kuru (REK) bir önceki aya göre 1,19 puan düşerek 69,97’ye geriledi. Böylece TL'nin reel değeri son 3 ayın en düşük seviyesine indi.
Genel
/ 4 Temmuz 2025Z Kuşağı Kırık Düzenleri Miras Aldı: Belirsiz Bir Dünyayla Nasıl Başa Çıkıyorlar?
Küresel krizler, ekonomik güvencesizlik ve dijital çağın getirdiği bilgi seli... Z kuşağı, kendinden önceki hiçbir neslin karşılaşmadığı bir yükün altında yaşıyor. Bizim Gen Z de benzer duygular yaşıyor, ama sanılanın aksine siyasetten umudun kesmiş değil. Yeni bir politik mücadele türünün öncülüğünü yapıyorlar
Ekonomi
/ 4 Temmuz 2025TÜİK’e göre çekirdek enflasyon hız kesmedi
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı mevsim etkilerinden arındırılmış özel kapsamlı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine göre, haziran ayında genel TÜFE bir önceki aya kıyasla %2,04 arttı.
Ekonomi
/ 4 Temmuz 2025Son 5 yılda dolar bazlı kiraların en çok arttığı şehirler açıklandı
Deutsche Bank’ın hazırladığı son rapora göre, son 5 yılda dolar bazlı kiraların en çok arttığı şehir İstanbul oldu.
Atilla Yeşilada
/ 4 Temmuz 2025FÖŞ-ANALİZ: Küresel Büyüme Zayıf Seyrini Haziran’da da Sürdürdü
J.P. Morgan Küresel Bileşik PMI verilerine göre, küresel ekonomik aktivite Haziran ayında ılımlı artış gösterdi. Ancak büyüme hızı uzun vadeli ortalamaların oldukça gerisinde kaldı. Gerek hizmetler gerekse imalat sektöründe toparlanma sınırlı seyrederken, iş dünyasının geleceğe dair güveni de pandemiden bu yana en zayıf seviyelerden birine geriledi.
Genel
/ 4 Temmuz 2025ChatGPT’nin Zihinsel Maliyeti: Yapay Zekâ Kullanımı Ruh Sağlığını Tehdit Ediyor
Yapay zekâ platformları giderek yaygınlaşırken, uzmanlar bu araçların insan psikolojisi üzerindeki etkilerine dair kaygı verici bulgulara dikkat çekiyor. ChatGPT ve benzeri sohbet botlarının kullanıcılar üzerinde eleştirel düşünmeyi zayıflattığı, bağımlılık geliştirdiği ve hatta psikoz semptomlarını tetiklediği öne sürülüyor.
Ekonomi
/ 4 Temmuz 2025Link Bilgisayar, Yapay Zekâ Teknolojisiyle Geleceğe Yön Verecek
Link Bilgisayar, muhasebe yazılımlarıyla başlayan yolculuğunu yapay zekâ, bulut teknolojileri, IoT ve savunma sanayine uzanan kapsamlı çözümlerle sürdürüyor. Şirketin geliştirdiği Yeşil ERP uygulaması, karbon ayak izini azaltarak sürdürülebilirliğe katkı sağlıyor. 2025'te güçlü finansal sonuçlara ulaşan Link, ASELSANNET iş birliği, Vitalis birleşmesi ve üniversitelerle yürüttüğü projelerle "dijital dönüşüm partneri" olma vizyonunu daha da güçlendiriyor.
Ekonomi
/ 4 Temmuz 2025DİSK-AR Açıkladı: Emek Gelirlerinde 6 Ayda 218 Milyar TL’lik Kayıp
Enflasyon, vergi ve kesintiler işçi, memur ve emekli maaşlarını eritmeye devam ediyor. DİSK-AR’ın hazırladığı son Ücret Kayıpları İzleme Raporu, emek gelirlerinde yaşanan büyük kaybı gözler önüne serdi.
Benzer Haberler