Dünya Ekonomisi
İpek Yezdani: Kapımızdaki felaket – Küresel Isınma | Mesele Ekonomi
Dünyayı kurtarırken para kazanmak mümkün mü? Türkiye, Yunanistan, İtalya, İspanya, Fransa, Hırvatistan, Cezayir, Tunus, Mısır, İsrail, Lübnan, Suriye: Bu ülkelerin…

Dünyayı kurtarırken para kazanmak mümkün mü?
Türkiye, Yunanistan, İtalya, İspanya, Fransa, Hırvatistan, Cezayir, Tunus, Mısır, İsrail, Lübnan, Suriye: Bu ülkelerin ortak noktası nedir desem, herhalde aklınıza ilk “Akdeniz” gelir. Ancak şu anda bu ülkelerin ortak noktası, geçen hafta hepsinde büyük orman yangınlarının çıkmış olması. Suçlu belli: Küresel ısınma ve bunu yaratan insanoğlu.
Türkiye ve Yunanistan başta olmak üzere tüm bu ülkeler orman yangınlarıyla kavrulurken, 9 Ağustos’ta Birleşmiş Milletler Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli’nin 6’ıncı Değerlendirme Raporu yayınlandı. Bugüne kadar yazılmış en kapsamlı ve en ciddi uyarıların yer aldığı rapor, Dünya ve insanlık için tam anlamıyla “kırmızı alarm” veriyor.
Raporun ilk taslağı için çeşitli uzman ve hükümet temsilcilerinden 23 binden fazla hakem görüşü, ikinci taslağı içinse 50 binden fazla uzman ve hükümet temsilcisinin yorumu alındı. Raporun altını çizdiği en önemli mesajlardan biri de şu: Felakete doğru giden küresel ısınmanın tek sebebi insan aktiviteleri!
İnsanoğlu 19. yüzyılın sonundan itibaren her şeyi o kadar hızlı tüketti ki, 21. yüzyıla geldiğimizde, dünyadaki yeraltı ve yer üstü kaynaklarının da bir son kullanma tarihi olduğu gerçeğiyle yüzleşmek zorunda kaldı. Dünyadaki önde gelen gelecek bilimcilerin neredeyse tamamı, dünyanın ayakta kalabilmesi için 2040’a kadar eski kapitalist düzenin yerine sürdürülebilir kalkınmanın ve kaynaklardan herkesin eşit faydalanmasını esas alan yeni bir ekonomik sistemin benimsenmek zorunda olduğunu söylüyor.
Küresel kalkınmanın önde gelen isimlerinden olan Raj Kumar’la ‘Dünyayı değiştirirken nasıl para kazanılır?’ konusunu konuştum.
Raj Kumar’a göre sürdürülebilir kalkınma ve insani yardım endüstrisi artık kökten bir şekilde değişime uğramış durumda. Özellikle 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası, vs. gibi aygıtlarla ‘kalkınma ve insani yardım’ konusuna hep devletler ya da devletlerarası kuruluşlar öncülük etti.
Şu anda bizim aşina olduğumuz kalkınma ve insani yardım dünyasında, Dünya Bankası, UNICEF, Bill Gates Vakfı, vs. gibi kuruluşların hepsini yan yana koyduğunuz zaman 200 milyar dolarlık bir endüstri ortaya çıkıyor. Ancak özellikle son 10 yılda bu durum büyük bir değişim ve dönüşüme uğradı. Artık dünyadaki çok uluslu şirketler ve ülkelerdeki büyük şirketler; bizzat kendi sosyal sorumluluk, kalkınma ve insani yardım kampanyalarını yürütüyorlar. Artık bütün dünyada şirketlerin kurduğu ve yeni yeni ortaya çıkan o kadar çok kalkınma ajansı, vakıf, insani yardım kuruluşu, vs. var ki küresel kalkınma piyasasının önümüzdeki yıllarda çok daha fazla bir ivme kazanacak gibi görünüyor.
Peki çok uluslu ve büyük şirketler, nasıl oldu da ihtiyaç sahiplerine yardım etmeye ve kalkınma ajandasına katkı sunmaya başladı? Bu anlayış ve felsefe, nasıl oldu da iş dünyasının bir parçası haline geldi? Dahası bu durum, mevcut kapitalist sistemde bir şablon değişikliğine mi işaret ediyor?
Yazının tamamı burada.
BAKMADAN GEÇME
-
Çetin ünsalan
/ 12 Mayıs 2025Çetin Ünsalan: Para vermek, üretmeye yetmez
Türkiye’nin bir üretim üssü olabilmesi için özelliklerine baktığınızda son derece olumlu bir tablo görüyorsunuz. Sıkıntılı yapılar olmakla birlikte, genel anlamda…
Dünya Ekonomisi
/ 12 Mayıs 2025ABD-Çin Ticaret Görüşmelerinde “Önemli İlerleme” Açıklaması, Piyasalar İkna Olacak Mı?
ABD ve Çin heyetleri, İsviçre’de gerçekleştirdikleri iki günlük müzakerelerin ardından, ticaret savaşının yatıştırılması konusunda “önemli ilerleme” sağlandığını açıkladı. Çin Başbakan Yardımcısı He Lifeng bu süreci “farklılıkların çözümünde önemli bir ilk adım” olarak nitelendirdi. Somut detaylar açıklanmadı. Bu kadarı piyasaları tatmin eder mi?
Reel Sektör
/ 12 Mayıs 2025Konkordato Fırtınası Sürüyor: 4 Ayda 1.727 Şirket Başvurdu, Fabrika Satışları Hızlandı
Türkiye ekonomisinde sıkı para politikalarının etkileri derinleşirken, şirketler artan finansman maliyetleri ve erişim sıkıntısı nedeniyle konkordato ilan etmeye devam ediyor. 2025’in ilk dört ayında 1.727 şirket konkordato başvurusunda bulunurken, yalnızca nisan ayında başvuru sayısı bir önceki yılın iki katını aştı.
Genel
/ 12 Mayıs 2025EKK 2025’in Üçüncü Toplantısı Tamamlandı: Dış Ticaret, Sanayi ve İstihdama Odaklı Adımlar Geliyor
Geçen ay Giresun’da yapılan toplantının devamı niteliğindeki buluşmada, küresel ticarette artan belirsizlik ve Türkiye’nin bu yeni düzende nasıl konumlanacağı masaya yatırıldı. Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, dış ticaret stratejilerinden sanayi üretimine, istihdamdan yapısal reformlara kadar birçok başlıkta kritik değerlendirmelere yer verildi.
Genel
/ 12 Mayıs 20252030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi Yayımlandı: Hedef Yüksek Teknolojide Küresel Liderlik
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan “2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi”, Türkiye’nin sanayi ve teknoloji alanında yüksek katma değerli, inovasyon odaklı ve dijitalleşmiş bir ekonomi yapısına geçişini hedefliyor. Strateji, Türkiye’yi yüksek teknolojili ürün üretimi ve ihracatında lider ülkelerden biri konumuna taşımayı amaçlıyor.
Para-banka-finans
/ 11 Mayıs 2025Ünlü CEO’dan altın fiyat tahmini geldi! Dev bankalar da yukarı çıktı
Dünyanın en büyük varlık fonlarından DoubleLine Capital CEO’su Jeffrey Gundlach, ons altının fiyatının 4.000 dolara kadar yükselebileceğini söyledi. Şu anda 3.345 dolar seviyelerinde işlem gören altın için bu, yaklaşık %20’lik bir yükseliş demek.
Ekonomi
/ 11 Mayıs 2025Memur olmak isteyenler dikkat! Yaş sınırı geliyor
Kamuya girişte yeni dönem başlıyor. TBMM’de bu hafta kritik teklif görüşülecek. Kamu kurumlarına memur alımında yaş kriterlerini değiştiren teklif, 13…
Gündem
/ 11 Mayıs 2025Yorgun ve borçluyuz! Türkiye’de hayat memnuniyeti çakıldı
Ipsos’un araştırması çarpıcı sonuçları gözler önüne serdi. Vatandaşın sadece üçte biri hayatından memnun, her 10 kişiden 8’i kart borcunu kapatamıyor.
Borsa
/ 11 Mayıs 2025Borsa İstanbul’da 9 yıl sonra bir ilk kapıda! Siyasetin gölgesi endeks üzerinde
Yüksek faiz ve siyasi gerilim, Borsa İstanbul'u vurdu. Yatırımcı sayısı çakıldı, endeks düşüşte. 2020-2023 döneminde salgının etkisiyle başlayan borsadaki yükseliş rüzgarı, son iki yılda yerini sert düşüşlere bıraktı. Yüksek faiz ortamı, reel sektör kadar Borsa İstanbul'u da derinden sarstı. Hem BIST 100 endeksi hem de yatırımcı sayısında endişe verici gerileme yaşanıyor.
Ekonomi
/ 11 Mayıs 2025Emekli maaşı için tarihi adım Meclis’te! Yüzde 50’den yüzde 75’e
Aylık bağlanma oranı için tarihi adım Meclis’e geldi. 25 yıl çalışan emeklinin maaşı için kritik adım atıldı. Emeklilik hayali kuran ya da halihazırda emekli maaşıyla geçinmeye çalışan milyonlarca vatandaşı sevindirecek bir gelişme yaşandı.
Para-banka-finans
/ 11 Mayıs 2025Yatırım efsanesi sahneden indi ama miras gibi 10 altın kural bıraktı
Dünyanın en zengin yatırımcısı Warren Buffett emekli oldu, ardında servet değerinde tavsiyeler bıraktı.
Dünya Ekonomisi
/ 11 Mayıs 2025Petrol devi kasasını doldurdu! Aramco’dan 21,3 milyar dolarlık temettü
Suudi Aramco, 2025’in ilk çeyreğinde hem yatırım hem de kazançta vites yükseltti.
Ekonomi
/ 11 Mayıs 2025Merkez Bankası’ndan enflasyon mesajı
Boğaziçi Üniversitesi’nde konuşan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yıllıklandırılmış göstergelerin enflasyonda yüzde 30’un biraz üzerinde seyrettiğini belirterek, “Bu da dezenflasyon sürecinin sürdüğüne işaret ediyor” dedi.
Benzer Haberler