Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

IMF 2022’de enflasyonun düşeceğini öngördü ama arz kaynaklı riskleri de hatırlatarak

Uluslararası Para Fonu (IMF) Dünya Ekonomik Görünümü’nün “Enflasyon Korkutuyor” başlıklı analitik bir bölümü yayınlandı. Fon Çarşamba günü yaptığı açıklamada, manşet…

IMF 2022’de enflasyonun düşeceğini öngördü ama arz kaynaklı riskleri de hatırlatarak

Uluslararası Para Fonu (IMF) Dünya Ekonomik Görünümü’nün “Enflasyon Korkutuyor” başlıklı analitik bir bölümü yayınlandı.

Fon Çarşamba günü yaptığı açıklamada, manşet tüketici fiyat enflasyonlarının bu sonbaharda zirve yapması ve 2022 ortasına kadar salgın öncesi seviyelere çekilmesi gerektiğini, ancak kıtlık kaynaklı enflasyon artışlarının daha kalıcı olarak beklentileri bozabileceğini söyledi.

IMF’nin gelişmiş ekonomilere ilişkin temel tahminleri, manşet enflasyonun 2021 sonbaharında %3,6 ile zirve yapacağı ve 2022 ortalarında yaklaşık %2’ye gerileyeceği. Gelişmekte olan ekonomilerdeyse beklentis, enflasyonun bu sonbaharda %6,8 ile zirve yaptıktan sonra gelecek yıl yaklaşık %4’e gerilemesi.  (Türkiye’de enflasyon %19,58).

IMF raporunda, “Keskin bir şekilde yükselen konut fiyatları, gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerdeki uzun süreli girdi arz sıkıntısı, gıda fiyat baskılarının devam etmesi ve gelişmekte olan piyasalardaki kur değer kaybı enflasyonu daha uzun süre yüksek tutabilir” dedi.

Fon personeli, belirli sektörlerde uzun süreli arz kesintileri ve emtia fiyatlarında manşet enflasyonu “taban çizgiden önemli ölçüde daha yüksek” tutabilecek büyük dalgalanmaları dahil etmek için simülasyonlar yaptı. Enflasyon beklentilerinin geçici olarak çıpalanması nedeniyle de, bu simülasyon “daha da yüksek, daha kalıcı ve değişken enflasyonu” göstermekte sonucu oryaya çıktı.

IMF, manşet enflasyonun son zamanlarda bastırılmış talep ve mali – parasal teşviklerden beslenen birikmiş tasarruflar tarafından yönlendirildiğini; hızla yükselen emtia fiyatları; ve girdi kıtlığı ve tedarik zinciri kesintileri ile desteklendiğini anlatıyor.

Salgının başlangıcından bu yana küresel gıda fiyatlarındaki %40’lık artış düşük gelirli ülkeleri sert bir şekilde vurdu.

Ücretler, ABD de dahil olmak üzere bazı gelişmiş ekonomilerde eğlence, ağırlama ve perakende gibi COVID-19 salgınının ağır vurduğu sektörlerde önemli ölçüde arttı.

Ancak raporda, ücret artışına saatler içinde bir düşüşün eşlik ettiğini ve 2021 ortalarına kadar ekonomi genelinde ücret artışına dair çok az işaret olduğunu belirtiyor.

IMF, enflasyon beklentilerinin güvenilir ve iyi iletişim kurmuş para politikalarına sahip bağımsız merkez bankalarına sahip ülkelerde iyi bir şekilde tutturulmaya eğilimli olduğunu belirtti. Özellikle gelişmekte olan piyasalardaki enflasyon ivmelenmeleri genellikle keskin döviz kuru değer kaybı ile ilişkili. Rapora göre, gelişmiş ekonomilerde enflasyon genellikle büyük mali açıklardan önce geliyor.

COVID-19 salgını sırasında IMF’ye göre enflasyon beklentileri nispeten istikrarlı kaldı; kalmaya da devam ediyor.

Reuters

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler