Sosyal Medya

Döviz

Günlük Piyasa Bülteni: Cenevre öncesi İngiltere’den KKTC adımı

ABD Başkanı Biden’ın 1915 Ermeni olaylarının “soykırım” olarak nitelendirmesi sonrasında, dün Türk mali piyasaları tahmin ettiğimiz doğrultuda temkinli ve volatil…

Günlük Piyasa Bülteni: Cenevre öncesi İngiltere’den KKTC adımı

ABD Başkanı Biden’ın 1915 Ermeni olaylarının “soykırım” olarak nitelendirmesi sonrasında, dün Türk mali piyasaları tahmin ettiğimiz doğrultuda temkinli ve volatil bir seyir izledi.

Hatırlanacağı üzere, seçim döneminde, Türkiye aleyhine bir üslup kullanan Biden’in, 24 Nisan’ın yıldönümünde, “büyük trajedi” yerine “soykırım” nitelendirmesinde bulunmasının arkasında, bir taşla pek çok kuşu vurmak isteme gayretinin yattığının düşünüyoruz.

Ermeni-Azerbaycan geriliminde rengini belli etmek, ABD iç siyasetinde S-400 mevzusu sonrası Türkiye aleyhine gelişen tepkilere karşı bir hamlede bulunmak ve belki de Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı yıpratmak (bunun daha önce de yapmıştı)…

Neresinden tutarsak tutalım, ABD’ye karşı sempati duyan belki de bir avuç Türk insanının da artık bu duygularını kaybettiği aşikar. Mali piyasaların gözlüğünden konuya yaklaşırsak, korkulduğunun aksine, Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanına şimdilik “Ey Biden!” çıkışında bulunmaması, dün Türk mali piyasalarında var olan bozulmayı sınırlı tuttu.

ABD ile olan ilişkilerin bundan sonra nereye evrileceğini test etmek açısından Mayıs ayında başlayacak Halkbank davası ile Haziran ayında Nato zirvesi kapsamında bir araya gelecek Erdoğan-Biden görüşmesini takip edeceğiz.

Dün, sabah saatlerinde, ilk tepki olarak, USDTRY kuru, Başkan Ağbal’ın görevden alındığı 8,4850 zirvesini tekrar test ederek günü başladı. Sonrasında ise, ekonominin sancılı bir süreçten geçtiği ve haliyle kırılgan olduğu düşünülürse, Türkiye cephesinden gelen tepkinin şimdilik ‘sessizlik’ üzerine kurulması ve ABD-Türkiye ilişkilerinde bozulmanın sınırlı kalacağı beklentisi, kur cephesinde yüksek ateşi hızla düşürdü.

USDTRY kurunun 8,30 seviyesini altında günü kapatması ile, BIST100 endeksi günü %2 yükselişle tamamladı. Kur cephesinde, doğrulamaya muhtaç olsa da, kamu bankalarının piyasada boy gösterdiğini işittik. Önümüzdeki günlerde de, Türk mali piyasalarındaki yüksek volatilitenin korunacağını tahmin ediyoruz.

Dün baş döndüren trafiğin arasında, İngiliz Sunday Express gazetesinin geçtiği habere göre, AB prangalarından kurtulan İngiltere’nin, KKTC’yi resmi olarak tanımayı değerlendirdiğini okuduk. Bu kapsamda, Cenevre’de bugün BM öncülüğünde, Kıbrıslı taraflar ve garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin de katılımıyla düzenlenecek 5+BM formatındaki Kıbrıs konulu gayri resmi toplantı öncesinde, patlak veren ama teyide muhtaç bu haber, Türk Mali piyasalarında konuşuldu.

KKTC cephesinde görüştüğümüz resmi ağızlara göre, garantör ülke konumundaki İngiltere’nin Kıbrıs Rum Kesiminde üsleri olduğu düşünülürse, BM’den bağımsız hareket etmesinin kolay olmayacağı düşüncesi ağır basıyor. Bu minvalde, konuyu yakinen takip etmekle birlikte, Sunday Express’in haberinin bir miktar şüphe doğurduğunu; şu aşamada ‘tanıma’ yerine, ‘doğrudan uçuşların’ başlamasının daha gerçekçi bir açılım olacağını düşünüyoruz.

Dün sonuçlanan kabine toplantısı ardından Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan, pandemi ile mücadele kapsamında 29 Nisan Perşembe günü 19.00’dan 17 Mayıs 05.00’e kadar tam kapanma kararı alındığını açıkladı. Bu adım ile günlük vaka sayısının 5000’in altına indirilerek turizm sezonunun kaçırılmamasının hedeflendiği düşünüyoruz.

Pandemi ile mücadelede, aşı faaliyetlerinde ve erken izolasyon önlemlerinde başarılı olan ülkelerin hisse senedi piyasaları, haliyle büyümede ön cephede yer alacakları beklentisi ile pozitif ayrışıyor.

Tarımsal cephede, emtia fiyatlarında yükselişin ivme kaybetmeden devam ettiğini görüyoruz. Pandemide en kötünün geride kaldığı algısı ile başlayan arz yönlü kaygılar, buğday, mısır ve soya fasulyesinde son yılların en sert yükselişine neden olurken (bunun da adı enflasyon), kıymetli madenlerde ise halen daha yatay seyrin koruması, temel analizle açıklamada yetersiz kalıyoruz.

Altının ons fiyatı bebek adımları ile de olsa yukarıda 1,850 dolar motivasyonu ile zemin kuvvetlendirmeye çalışırken, gümüşün ons fiyatı da benzer bir şekilde 50 günlük ortalamaların geçtiği 26 dolar seviyesinin üzerinde tutunuyor. Her ikisi için de tonumuz pozitif.

Elektrikli araç üreticisi Tesla, diğer otomobil üreticilerine çevre kredisi satışlarında yaşanan sıçrama ve Elon Musk’ın şirket bilançosuna almış olduğu bazı bitcoinleri satarak ($110 milyon kar) beklentilerin üzerinde ilk çeyrek bilançosu sunduğunu not edelim.

Küresel mali piyasalarda ise genel hatları ile iyimserlik sürüyor. Risk iştahının göstergesi olan ABD Nasdaq borsası geceyi %1’e yakın yükselişle tamamladı. Yeni gün başlangıcında Asya piyasalarında hafif çaplı düşüşler görülürken, Pasifiğin diğer ucunda hava ılımlı.

Mali piyasaların gündeminde bugün ABD tüketici güven endeksi bulunuyor. Gözler ise yarın FED’in olağan toplantısında olacak.

 

 

Kaynak: iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

  • ANALİZ | Borsada zirve testi: Gözler 11.605 seviyesinde

    Piyasalar, TCMB’nin beklentilere paralel 150 baz puanlık faiz indirimi sonrasında yeni bir denge arayışına girdi. Faiz kararının Borsa İstanbul üzerindeki etkisi sınırlı kalırken, bankacılık hisselerindeki satışlar dikkat çekti. BIST 100 Endeksi için kritik eşik olarak öne çıkan 11.605 seviyesi, önümüzdeki günlerde yön tayini açısından belirleyici olacak.

  • SABAH Yorumu: 📉 Küresel Piyasa İştahı Azalıyor

    ABD borsalarındaki düşüş ve AI hisselerindeki sorgulamaların etkisiyle Asya piyasaları haftaya satıcılı başladı. Çin'deki zayıf ekonomik görünüm, merkez bankaları kararları ve kritik ABD verileri öncesinde risk iştahı düşerken, altın/gümüş güvenli liman talebiyle öne çıkıyor.

  • Bu hafta piyasaları neler bekliyor? Faiz indirimi sonrası iç gündem, küreselde yoğun veri trafiği

    TCMB’nin beklentilere paralel 150 baz puanlık faiz indirimiyle birlikte iç piyasalarda dengeli bir görünüm korunurken, küresel tarafta FED’in genişleyici adımları ve Japonya Merkez Bankası’nın olası faiz artışı öne çıkıyor. Yeni haftada bütçe gündemi, PPK tutanakları ve yoğun küresel veri akışı piyasaların ana yön belirleyicisi olacak.

  • CHP’de ‘Gölge Bakanlar’ kadrosu açıklandı

    CHP, 39. Olağan Kurultay’da tüzüğe eklenen Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi (CAO) kapsamında yeni bir icracı yapılanmaya geçti. “Gölge Kabine” modeli, aktif politika üretmeyi hedefleyen CAO Yürütme Kurulu’na dönüştürülürken, Kerim Rota “gölge Hazine ve Maliye Bakanı” olarak atandı. Yeni yapı, Genel Başkan Özgür Özel başkanlığında çalışacak.

  • Bakırda “stratosferik” zirveler kapıda: ABD’de stoklar fiyatları uçuruyor

    Bakırda “stratosferik” zirveler kapıda: ABD’de stoklar fiyatları uçuruyor

  • Çin verileri kötü, Asya’da sert satışlar

    Çin ekonomisindeki yavaşlama kasım ayında daha da belirginleşti. Perakende satışlar, sanayi üretimi ve sabit sermaye yatırımları beklentilerin altında kalırken, özellikle tüketimdeki zayıflık ve emlak sektöründeki süregelen kriz alarm zillerini çaldı. Ekonomistler, istihdam ve gelir görünümü iyileşmeden talepte kalıcı toparlanmanın zor olduğunu vurguluyor. Asya borsaları karalar bağladı..

  • Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Yerli malı stratejik başlık…’

    Her yıl 12-18 Aralık tarihleri arasında kutlanan, eskiden Yerli Malı olarak bildiğimiz, Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası’ndayız…

  • PLASFED YKB Ömer Karadeniz  “Zor bir yılı geride bırakıyoruz 2026 stratejik dönüşüm yılı olacak”

    PLASFED Başkanı Ömer Karadeniz, yüksek faizler, daralan talep ve küresel belirsizliklerle geçen 2025’e rağmen Türk sanayisinde çarkların durmadığını söyledi...

  • Arda Tunca Yazdı…’Piyasaların İnandığı Senaryo Dağılıyor mu?’

    Piyasalar bir süredir aynı senaryoya inanıyor: Enflasyon düşüyor, büyüme yavaşlayacak ve merkez bankaları da kaçınılmaz olarak faiz indirimlerine devam edecek. Ancak, bu senaryo, kafa karıştırıcı piyasa gerçekleriyle giderek daha az örtüşüyor.

  • AB’den Tarihi Hamle: Rusya’nın Dev Varlıkları Süresiz Donduruldu

    AB Konseyi Başkanı Antonio Costa, "Bugün taahhüdümüzü yerine getirdik" diyerek 210 milyar dolarlık Rus varlıklarının süresiz olarak dondurulduğunu duyurdu. Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, Rusya'nın yaklaşık 210 milyar Euro değerindeki varlıklarını süresiz olarak bloke etme kararı aldı.

  • Hedge fonlar emtiaya yöneliyor: Fiziksel piyasalarda yeni getiri arayışı

    Küresel hedge fonlar ve büyük trading şirketleri, hisse senedi ve tahvil piyasalarında getirilerin sıkıştığı bir dönemde, yeni kazanç alanı olarak emtia piyasalarına yöneliyor. Ancak bu kez yalnızca finansal türevlerle değil, doğrudan petrol, doğalgaz ve elektrik gibi fiziksel emtia piyasalarında pozisyon alıyorlar. Bu hamle, yüksek getiri potansiyeli kadar ciddi riskleri de beraberinde getiriyor.

  • Kripto devi Tether’den Juventus’a 1,1 milyar euroluk teklif

    Dünyanın en büyük stablecoin ihraççısı Tether, İtalya’nın köklü futbol kulübü Juventus’u satın almak için 1,1 milyar euroluk tamamı nakit bir teklif sundu. Ancak Agnelli ailesinin holdingi Exor, teklifi oybirliğiyle reddetti. Girişim, kripto sermayesinin geleneksel spor kulüplerine yönelişini ve Juventus üzerindeki güç mücadelesini yeniden gündeme taşıdı.

  • Sağlıkta Alarm Zili: Binlerce Doktor Yurt Dışına Gitmeye Hazırlanıyor

    Son dönemde sağlık alanındaki ağır çalışma koşulları ve sağlıkta şiddet gibi sorunlar nedeniyle çok sayıda hekimin kamudan ayrıldığı, bir kısmının ise yurt dışında çalışabilmek için gerekli belgeleri temin ettiği kamuoyunda sıkça dile getiriliyor. Bu tartışmalar sürerken, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu 2026 yılı bütçe görüşmeleri sırasında konuya ilişkin güncel verileri paylaştı.

Benzer Haberler