Sosyal Medya

Döviz

Fed’den Kaplan tahvil alımlarının azaltılmasının yakında başlamasını ve kademeli olmasını istiyor

Kaplan, Fed'in tahvil alımlarını belki ayda 10 milyar dolar, MBS alımlarını ise aylık 5 milyar dolar azaltmayı öngörebileceğini söyledi.

Fed’den Kaplan tahvil alımlarının azaltılmasının yakında başlamasını ve kademeli olmasını istiyor

Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD merkez bankasının tahvil alım programını “yakında” ve kademeli olarak azaltmaya başlaması (tapering) gerektiğini belirterek, bunu yapmanın faiz oranlarını yükseltme konusunda “sabırlı” olmak için daha fazla esneklik sağlayacağını da sözlerine ekledi.

Reuters’e verdiği röportajda Kaplan, “Temmuz (iş) sayılarında ve Ağustos ayı iş sayılarında ilerleme kaydettiğimiz sürece, bu satın alımları yakında ayarlamaya başlasak daha iyi olur.” dedi.

Merkez Bankası’nın gösterge gecelik faiz oranına atıfta bulunarak, tahvil alımlarını azaltmanın yaklaşık sekiz aylık bir “artı veya eksi” zaman diliminde kademeli olarak yapılmasının “kendimize Fed faiz oranında sabırlı ve esnek olmak için zaman kazandırmaya” yardımcı olacağını ve işgücü piyasası cephesinde daha fazla ilerleme sağlayacağını söyledi.

“Fed fon faizinin tartışılmasının, alımlarımızın tartışılmasından ayrı tutulmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum.” dedi. “Alımlarla ilgili yorumlarım, Fed faizi konusunda daha agresif bir eylemde bulunmayı istediğimi düşündürmek için tasarlanmamıştır.”

Haziran ayında Kaplan, merkez bankasının 2022’de faizleri yükseltmeye başlaması gerekebileceğini düşünen Fed politika yapıcılarının azınlığı arasında yer aldığını söyledi; çoğunluk 2023’ü şu anda sıfıra yakın bir değere sahip olan Fed faizinin yükseltilmesi için olası zamanlama olarak gördü.

Kaplan Çarşamba günü yaptığı açıklamada, politika yapıcıların 21-22 Eylül’deki politika toplantısı kapsamında güncellenmiş tahminlerini sunduklarında aynı görüşünü koruyup korumayacağını  bilmediğini, ancak bunun ekonomiye bağlı olacağını söyledi.

Fed her ay 80 milyar dolarlık tahvil ve 40 milyar dolarlık ipotek destekli menkul kıymet (MBS) satın alıyor ve maksimum istihdam ve %2 enflasyon hedeflerine yönelik “önemli ilerleme” görene kadar bunu sürdüreceğini söyledi.

Reuters’e konuşan Kaplan, “Bugün bu alımların etkinliğini sorguluyorum” diyerek, talep eksikliğiyle değil, arz sorunları ve iş ilanları ile bunları dolduracak yetenek arasındaki yavaş bir eşleştirme süreci nedeniyle geri kalındığını söylediği bir işgücü piyasasını canlandırmak için çok fazla çaba katkı yapmadıklarını düşünmediğini de sözlerine ekledi.

Kaplan, Fed’in tahvil alımlarını belki ayda 10 milyar dolar, MBS alımlarını ise aylık 5 milyar dolar azaltmayı öngörebileceğini söyledi.

Reuters

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler