Sosyal Medya

Döviz

Fed: Faizleri sıfırda ama enflasyon beklentisi yükseldi; 2023 sonuna kadar iki faiz artışı öngörüldü; gözler Powell’ın açıklamalarında

ABD Merkez Bankası (Fed), beklendiği gibi faizleri ve aylık 120 milyar dolarlık varlık alım programını değiştirmedi. Federal Rezerv yetkilileri faiz…

Fed: Faizleri sıfırda ama enflasyon beklentisi yükseldi; 2023 sonuna kadar iki faiz artışı öngörüldü; gözler Powell’ın açıklamalarında

ABD Merkez Bankası (Fed), beklendiği gibi faizleri ve aylık 120 milyar dolarlık varlık alım programını değiştirmedi.

Federal Rezerv yetkilileri faiz oranlarını sıfıra yakın tuttular, ancak 2023 sonuna kadar iki faiz artışı beklediklerinin sinyalini verdiler ve ekonomi toparlandıkça bu tarihi öne çekebileceklerini ilettiler.

Federal Rezerv, enflasyonun bu yıl merkez bankasının önceki tahminlerinden daha yüksek bir oranda %3,4’e tırmanmasını beklerken, 2023’te ilk kez iki faiz artışı olabileceğini de öngörüyor.

Mart ayı gibi kısa bir süre önce Fed enflasyonun bu yıl için %2,4 olacağını öngörüyordu. Daha önceki tahminler 2024 yılına kadar ilk faiz artışını öngörmemişti.

10 yıllık ABD tahvil faizi %1,5430’a sıçradı. DIX 91’e güçlenirken, TL/dolar 8,61 seviyesinde ulaştı.

Federal Açık Piyasa Komitesi, iki günlük politika toplantısının sona ermesinin ardından Çarşamba günü yayınladığı bildiride, “Aşılarla ilgili ilerleme, Covid-19’un ABD’de yayılmasını azalttı.” dedi. “Bu ilerleme ve güçlü politika desteği arasında, ekonomik aktivite ve istihdama ilişkin göstergeler güçlendi.”

Merkez bankası, gösterge politika oranı için hedef aralığı sıfır ve %0,25’te -Mart 2020’den bu yana olduğu gibi- korudu ve istihdam ve enflasyon konusunda “önemli ilerleme” kaydedilene kadar varlık alımlarını aylık 120 milyar dolar seviyesinde sürdürme sözü verdi.

Üç aylık tahminler, 18 yetkiliden 13’unun 2023 sonuna kadar en az bir oran artışından yana olduğunu gösterdi.  Martta 7 kişi idi. On bir yetkili 2023 sonuna kadar en az iki faiz artışı öngördü. Buna ek olarak, yedisi 2022’de faiz artışı bekliyor; martta bu sayı dörttü.

Dolar yükseldi, hisse senetleri geriledi ve 10 yıllık Hazinelerin getirileri haberin ardından sıçradı.

Fed, Fed faiz genel hedef aralığını değiştirmeden bıraksa bile piyasayı kontrol etmeye yardımcı olmak için kullandığı bazı araçlardaki oranları değiştirdi.

Fed yetkilileri, gecelik ters geri alım anlaşması faizini 17 Haziran’dan geçerli olmak üzere 5 baz puan artırarak %0,05’e yükseltme kararı aldı. Politika yapıcılar ayrıca fazla rezervler için ödenen faizi 5 baz puan artırarak %0,15’e yükselttiler, ancak ana para politikası hedefini değiştirmeyerek %0’dan %0,25’da tutular.

Şu anda bir gecede RRP tesisinde 521 milyar dolar nakit para var. Sistemdeki nakit miktarı katılaştıkça, Fed varlık alımları, mali teşvik ödemeleri ve Hazine ana hesabının borç tavanı ile ilgili bir geri çekilmesi duruma katkıda bulundukça kullanım artabilir.

Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları devam ediyor ancak ABD enflasyonunun beklendiğinden daha yüksek ve daha yapışkan olabileceği sözleri dikkat çekiciydi.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler