Sosyal Medya

Döviz

Enflasyon endişeleri ve C-19 vaka artışı ABD’li haneleri endişelendiriyor

ABD’de Michigan Üniversitesi tarafından açıklanan tüketici güven endeksi Ağustos ayında 70,2 puana gerileyerek 2011 Aralık ayından bu yana en düşük…

Enflasyon endişeleri ve C-19 vaka artışı ABD’li haneleri endişelendiriyor

ABD’de Michigan Üniversitesi tarafından açıklanan tüketici güven endeksi Ağustos ayında 70,2 puana gerileyerek 2011 Aralık ayından bu yana en düşük seviyeyi gördü. Geçen ay 81,2 olan veriyi analistler aynı seviyede bekliyorlardı.

Ağustos ayında 5 yıllık enflasyon tahmini %3,0. 12 aylık enflasyon tahmini ise %4,6 açıklandı. Cari durum göstergesi 84,5 puandan 77,9 puana; beklenti göstergesi ise 79 puandan 65,2 puana geriledi.

Verinin açıklanmasının ardından dolarda gerileme yaşanırken ons altın ise günün en yüksek seviyelerini gördü.

Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi

ABD ekonomisindeki güçlü makro performans ve piyasalardaki yükseliş göz önüne alındığında tüketici güvenindeki sert düşüşü rasyonelleştirmek zor. Zayıflık, kişisel finansmana ilişkin endişelerden kaynaklanıyor gibi görünüyor, bu da işsizlik ödeneklerinin sona ermesiyle ilgili olabilir. Ancak bir yandan da zayıflığın çoğunu Covid vakalarındaki son artışa bağlanabilir çünkü “ülkede ileriki 12 ay boyunca sürekli iyi zamanlar alacak” sorusunda büyük bir (37 puan) düşüş yaşanırken, ankette “önümüzdeki 12 ay içinde daha fazla işsizlik olacağı” sonucu da var.

Enflasyon kaygısı da öne çıkmakta. ABD’li hanelerin %47’si enflasyonun önümüzdeki 1-2 yıl içinde gelir büyümesini aşacağını düşünüyor ve sadece %19’u gelirlerinin enflasyonu geride bırakacağını düşünüyor.

Enflasyon Beklentileri Serisi

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler