Sosyal Medya

Döviz

El Arian: Powell’ın “enflasyon geçici” söyleminden geri adımı daha başlangıç

Fed Başkanı Powell, “geçici” kelimesini emekliye ayırarak, çok uzun süredir bağlı olduğu enflasyonun brüt yanlış karakterizasyonunu nihayet düzeltmekten fazlasını yaptı.…

El Arian: Powell’ın “enflasyon geçici” söyleminden geri adımı daha başlangıç

Fed Başkanı Powell, “geçici” kelimesini emekliye ayırarak, çok uzun süredir bağlı olduğu enflasyonun brüt yanlış karakterizasyonunu nihayet düzeltmekten fazlasını yaptı. Enflasyonu ekonomi ve finansal piyasalar için büyük bir risk olarak ön plana koydu; daha fazla fiyat artışı umutları doğası gereği sorunlu olduğu için değil, Fed’in iletişim süreci ve politika tepkileri gerçeklerin gerisinde kaldığı için bunu yaptı. Şimdiye kadarki gecikmeler göz önüne alındığında, Fed’in cari enflasyona göre söylemini yakalama süreci – ki hızlı olması gerekir- piyasaları ve ekonomiyi istikrarsızlaştırabilir. Böyle olmak zorunda değildi.

Powell aylarca enflasyonun geçici olduğunu iddia etti. Aksine, geniş kanıtlar karşısında iddiasını zamanında yeniden ele almak yerine, ekonomik analitik titizlik pahasına daha uzun ve keyfi zaman dönemlerini tercih eden kelimenin her zamankinden daha elastik bir şeklini benimsedi. Bu, Fed’in ekonominin gayet iyi olduğu, konut piyasasının sıcak olduğu ve finansal varlıklardaki likidite yakıtlı “her şeyin rallisi” aşırı risk alma belirtileri gösterdiği bir dönemde piyasa menkul kıymetlerinin büyük aylık alımlarına devam edeceğini garanti etti.

Yatırımcılar Fed güdümlü bu likidite paradigmasını sevdi. Sonuçta, varlık alımları için düzenli olarak aktif olan büyük bir bilançoya sahip çok büyük bir alıcıdan ve ticari olmayan koşullarda satın almaktan daha güven verici bir şey yoktur. Gerçekten de Fed her ay 100 milyar doların üzerinde alım yaptığı için tamamen fiyat duyarsızlığı olduğu fikri, başkalarının daha az değer duyarlı hale gelmesine neden oldu ve varlık fiyatlarını ekonomik ve kurumsal temellerden daha da ayırdı.

Powell’ın enflasyonun geçici olduğuna dair tekrarlanan güvencesi, birçok yatırımcıyı bu olağandışı piyasa yapıcının sonsuza kadar devam edeceğine inanmaya itti. Sonuç, sadece hisse senetleri ve kripto para birimleri de dahil olmak üzere rekor risk varlıkları değil, aynı zamanda negatif korelasyon olması gerektiği halde risksiz devlet tahvilleri (düşük getirili) için yüksek fiyatlardı.

Başkan Biden’ın yeniden aday göstermesinden sadece birkaç gün sonra Powell’ın geçici enflasyonu aniden terk etmesi Salı günü piyasalar için şok etkisi yarattı. Hisse senetleri düştü, kısa vadeli ABD devlet tahvili getirileri yükseldi ve emtialar düştü. Powell’ın enflasyon söyleminde U dönüşü yapmayı seçmesi, piyasalar daha bulaşıcı ve hatta aşıdan kaçılması nedeniyle ortaya çıktığı düşünülen yeni bir Covid varyantı olan omicron’un ortaya çıkışının ekonomik aktivite için ne anlama geldiğini değerlendirmeye çalışırken, duruma yardımcı olmadı.

Şimdi sorun şu ki, enflasyon gerçeğine bu kadar geç uyanmak, politika yakalama sürecinin risklerini artırıyor ve ekonomiyi gereksiz, Fed kaynaklı bir yavaşlama riskiyle karşı karşıya bırakıyor. Daha önceki yazılarda da savunduğum gibi, böyle bir politika hatası nüfusun daha savunmasız kesimlerinin zaten gelirlerinden büyük bir ısırık alan enflasyonla başa çıkmak zorunda kaldıkları ve çok fazla Amerikalının konut piyasası fiyatlamalarından  zarar gördüğü bir ekonominin sıkıntılarına katkıda bulunacak.

Aylardır şirketler ve diğer aşağıdan yukarıya göstergeler Fed’in tahmin ettiği enflasyondan daha yüksek ve daha kalıcı bir enflasyon sinyali veriyor. Aynı zamanda, anket verilerindeki yukarı yönlü hareketlerden (New York Federal Rezerv Bankası da dahil olmak üzere) daha güçlü ücret pazarlığının birden fazla işaretine kadar enflasyonist beklentiler sarı yanıp sönüyorlardı. Piyasa bazlı hareketler oldukça kontrol altında kalırken, bu da Fed’in uzun süreli yönlendirmeleri ile çarpık hale gelen birçok gösterge arasındaydı.

Powell şimdi kısmen kendi yaptığı daha karmaşık iletişim ve politika sorunuyla karşı karşıya. Sadece ABD’deki değil, dünyadaki insanların geçim kaynakları üzerinde büyük etkileri var. Sonuçta, piyasaların artık büyük Fed varlık alımlarından otomatik olarak fayda sağlamayan farklı bir likidite paradigmasının kademeli olarak ortaya çıkmasına uyum sağlamaya başlamasını gerektirecek.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler