Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Ekonomistler, Çin ekonomisinde stagflasyonun başladığı konusunda uyardı

Ekonomistler, son imalat verileri üretimin yavaşladığını gösterirken fiyatların yükselmeye devam etmesi nedeniyle Çin’de stagflasyon belirtileri olduğunu söylüyor. Çin’in fabrika faaliyeti…

Ekonomistler, Çin ekonomisinde stagflasyonun başladığı konusunda uyardı

Ekonomistler, son imalat verileri üretimin yavaşladığını gösterirken fiyatların yükselmeye devam etmesi nedeniyle Çin’de stagflasyon belirtileri olduğunu söylüyor.

Çin’in fabrika faaliyeti Ekim ayında beklenenden daha fazla daraldı ve ikinci bir ay boyunca küçüldü. Ekim ayına ilişkin resmi imalat Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 49,2 ile genişlemeyi daralmadan ayıran 50 seviyesinin altına geriledi.

Pinpoint Asset Management baş ekonomisti Zhang Zhiwei, üretim endeksinin 2008 küresel finansal krizi ve geçen yılın şubat ayındaki Covid-19 salgını hariç, 2005’te yayımlandığından bu yana en düşük seviyeye düştüğünü söyledi.

Zhang, buna karşılık çıktı fiyat endeksinin 2016’da yayınlandığından bu yana en yüksek seviyeye yükseldiğini söyledi.

Pazar günü yayınlanan bir notta “Bu sinyaller Çin ekonomisinin çoktan stagflasyon sürecinden geçtiğini doğrulamaktadır” dedi.

Stagflasyon, ekonominin aynı anda durgun aktivite yaşadığı ve enflasyonu hızlandığı bir zamandır. Bu fenomen ilk olarak 1970’lerde bir petrol şokunun uzun bir süre daha yüksek fiyatlara yol açmasına karşın GSYİH büyümesinin keskin bir şekilde düşmesine yol açmasıyla tanındı.

“Endişe verici bir işaret, enflasyonun girdi fiyatlarından çıktı fiyatlarına geçmesidir. Girdi fiyatı enflasyonu, yükselen emtia fiyatlarının etkisiyle aylardır yüksek. Ancak Ekim ayındaki çıkış fiyat endeksinin sıçraması endişe verici.”

Analist, enflasyonist baskının yukarı yönden aşağı yöne dönerek firmalara geçtiğini gösterdiğini söyledi. Yukarı akış, mal üretmek için gereken giriş malzemelerini ifade ederken, aşağı akış işlemleri, ürünlerin yapıldığı ve dağıtıldığı müşterilere daha yakın olanları anlatıyor.

Capital Economics Pazartesi günü yayınladığı bir notta, imalat PMI anketine katılanlara göre fabrika üretiminin gücünde düşüş malzeme sıkıntısı ve yüksek girdi maliyetleri kaynaklı. Çin şu anda kömür kıtlığıyla boğuştuğu için ciddi bir enerji kriziyle karşı karşıya.

Capital Economics yardımcı ekonomisti Sheana Yue “Bu, firmaların envanterlerini ve daha uzun teslimat sürelerini daha da aşağı çekmek zorunda kalmalarına neden oldu. Daha da önemlisi, bu kıtlıklar ve artan hammadde fiyatları daha yüksek çıktı fiyatlarıyla besleniyor” diyor.

CNBC

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler