Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Dünya Bankası, enflasyon ve Covid kısıtlamaları nedeniyle 2022’de çift dipli resesyon riski konusunda uyardı

Dünya Bankası, ülkelerin salgınla iki yıl mücadele ettikten sonra ekonomik cephanelerinin tükenmesi nedeniyle artan enflasyon ve sert Covid kısıtlamalarının çifte…

Dünya Bankası, enflasyon ve Covid kısıtlamaları nedeniyle 2022’de çift dipli resesyon riski konusunda uyardı

Dünya Bankası, ülkelerin salgınla iki yıl mücadele ettikten sonra ekonomik cephanelerinin tükenmesi nedeniyle artan enflasyon ve sert Covid kısıtlamalarının çifte dip resesyonlarını tetikleme riskiyle karşı karşıya olduğu konusunda uyardı.

Uluslararası finans kurumunun baş ekonomisti Carmen Reinhart, daha sert Covid kuralları kondukça ülkelerin ikiz omikron ve hayat pahalılığı tehditlerine karşı koyabilmeleri konusunda alarm verdi.

Tahminciler, 2022’de küresel ekonomi için güçlü bir toparlanma yılı daha öngörmüştü. Bununla birlikte, omicronun yayılmasını engellemek için uygulanan yeni kilitleme kısıtlamalarının zaten yüksek enflasyonu körüklemekle tehdit etmesi nedeniyle ekonomik görünüm son haftalarda önemli ölçüde karardı.

Reinhart Telegraph gazetesine verdiği demeçte, “bu ne kadar uzun sürerse mühimmat gücü o kadar azalır” uyarısında bulundu ve ekonomik yardımın sınırlı kalacağını söyledi.

“Çok fazla aşağı yönlü risk var: Bence Avrupa için zaten daha açık, ama herkes için de ortada. Omicron ve yükselen enflasyon ve enflasyonla ilgili çok fazla belirsizliğin birleşimi de küresel bir endişe kaynağı. Toparlanma konusunda güvene sahip olmak önemli fakat giderek daha fazla hayal kırıklığıyla karşılıyoruz” dedi.

Ülkeler, omicron daha az şiddetli olsa bile hızlı yayılmanın kilitlenmeyi zorlayabileceği korkusuyla ekonomik faaliyetlere yeni kısıtlamalar getiriyor. İngiltere şimdilik Noel ve yılbaşı gecesi yeni kısıtlamalar getirmediyse de yeni yıl için yeni kısıtlamalar hala düşünülüyor.

Reinhart şunları söyledi: “Covid’in patlak verdiği zamandan daha az önlemi aldık, ancak kesinlikle bu yönde bir gidiş var… Çift dip endişelerinin çok gerçek olduğunu düşünüyorum.”

Çift dip resesyonu, çıkışın ikinci kez art arda iki çeyrek boyunca düşmesi anlamına geliyor.  Omicron’dan önce, küresel ekonominin daha önce 2022’nin başlarında Covid öncesi GSYİH seviyelerine geri dönmeye hazırlanan İngiltere ve Avrupa ile ilk Covid düşüşünden hızlı bir toparlanmaya devam etmesi bekleniyordu.

Reinhart ayrıca, ağır borçlu şirketler ve hisse senedi piyasalarıyla ilgili endişelerin, ekonomiler üzerindeki bir başka baskı olan artan enflasyonla mücadele etmek için merkez bankalarının elini koluna bağlıyor olma riskiyle karşı karşıya olduğu konusunda da uyardı.

Merkez bankaları, yeni varyantın tedarik zincirleri daha fazla aksamayla karşı karşıya olduğu için hane halkını hırpalayan enflasyonist baskıları da artırabileceğinden endişe ediyor. Merkez bankalarının enflasyonla mücadele için faiz oranlarına yaptığı faiz artışları kilitlenmeyi aşmak için büyük miktarda borç alan firmalar üzerindeki baskıyı artırabilir.

Reinhart, kurumsal borçluluğun merkez bankalarının ellerinin “belki de yaygın olarak takdir edilenden çok daha fazla bağlı” olduğu, enflasyonun ise “daha kalıcı” olacağı anlamına geldiğini söyledi.

“[Merkez bankaları] finansal kırılganlık endişelerinden de korkuyorlar. Çok fazla yüksek riskli borç alan çok kaldıraçlı bir kurumsal sektör var. Ayrıca [merkez bankalarının] ellerinin bağlı olmasının bir nedeni de hisse senedi piyasasında neler olabileceğine dair endişeler.”

İngiltere Merkez Bankası ve ABD Merkez Bankası fiyat baskılarını dizginlemek için Covid dönemi desteklerini gevşetmeye başladı. Bu ayın başlarında Banka faiz oranlarını 0,1 ile ile 0,25 puan arasında rekor düşük seviyeden yükseltirken, Fed önümüzdeki iki yıl içinde borçlanma maliyetlerinde altı artış öngörmekte.

Omicron’un ekonomik etkileriyle mücadele konusunda Reinhart, zaten mali destek vermek için “çok fazla barutu olmayan” birçok düşük ve orta gelirli ülkenin, ekonomilerin vurulması halinde daha da büyük gerginliklerle karşı karşıya olduğunu söyledi. Bazı ülkeler “mali teşvik yapmanın çok daha zor olacağı bir safhaya giriyorlar” dedi.

Yahoo Finance

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler