Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin’in 16 trilyon dolarlık ekonomisi tamamen toparlandı mı?

Çin’in GSYİH’sı 2021’in ilk üç ayında bir yıl öncesine göre baş döndürücü bir şekilde %18,3 oranında genişledi ve COVID-19’un başladığı…

Çin’in 16 trilyon dolarlık ekonomisi tamamen toparlandı mı?

Çin’in GSYİH’sı 2021’in ilk üç ayında bir yıl öncesine göre baş döndürücü bir şekilde %18,3 oranında genişledi ve COVID-19’un başladığı ülke olarak sona erdiği noktayı da tescillemiş oldu.

Koronavirüs salgınının yayılmasını başarıyla kontrol ettikten sonra geçen yıl gayrisafi yurt içi hasılada (GYİH) artış gösteren tek büyük ekonomi oldu.

Ama dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin ekonomisi tehlikeyi atlattı mı?

Çin’in ilk çeyrek GSYİH büyümesi tam olarak ne kadar büyük?

Çin’in ilk çeyrek GSYİH’sı geçen yılın ocak-mart dönemine göre 4,28 trilyon yuan (655 milyar dolar) genişledi. Bu, Polonya’nın 2020’deki ekonomik üretimine eşit veya Fransız lüks mal devi LVMH’nin borsadaki tüm hisselerinin değerinin iki katına eşdeğer.

İyileşmeyi ne yönlendiriyor?

Çin’in 16 trilyon dolarlık ekonomisi, son bir yıldır geniş sanayi sektöründen güç alıyor. Fabrikaları, Covid-19 tarafından felç edilen yurtdışındaki rakip üreticilerle, koruyucu maskelerden evden çalışma elektroniğine kadar çeşitli mallar için denizaşırı siparişleri doldurmak için yarışmakta.

Bu yıl, Çinli tüketiciler aylar süren tereddütlerin ardından nihayet cüzdanlarını açıyorlar. Perakende satışlar Mart ayında bir yıl önceye göre %34,2 arttı. Daha da önemlisi, pandemiden önce Mart 2019’dan % 12,9 daha yüksekteler.

Çin ekonomisi Covid-19’dan tamamen kurtuldu mu?

GSYİH, sanayi üretimi, ticaret, perakende satışlar ve yatırım arasında değişen önemli ekonomik göstergeler, Çin ekonomisinin COVID öncesi seviyelere ulaştığını gösteriyor.

Ancak Pekin, toparlanmanın temellerinin hala sağlam olmadığını söyleyerek tamamen iyileşme ilan etme konusunda temkinli davranıyor.

Yavaşlama belirtileri çoktan ortaya çıktı. Çeyreklik bazda GSYİH büyümesi Ocak-Mart döneminde Ekim-Aralık çeyreğinde revize edilen %3,2’lik artışa kıyasla %0,6’ya yavaşladı. Ayrıca ekonomistlerin %1,5’lik büyüme beklentilerinin de altında kaldı.

Çin’in GSYİH’sı ABD ekonomisini geçti mi?

ABD ekonomisi, geçen yıl 1946’dan bu yana en fazla daralmaya rağmen, enflasyona göre ayar yapılmadığında yaklaşık 21 trilyon dolarla hala dünyanın en büyüğü.

Ancak Çin’in küresel ekonominin genel sağlığı için önemi bir dizi alanda ön planda.

Çin diğer tüm ülkelerden daha fazla araba satın almakta ve aynı zamanda elektrikli araçlar için bir numaralı Pazar konumunda. Hem ortalama hem de lüks birçok küresel perakendeci için Çin, özellikle Çin büyük ölçüde COVID-19’dan kurtulmuşken ve çoğu denizaşırı pazar hala koronavirüsle mücadele ederken, satışların ana itici gücü.

İngiliz düşünce kuruluşu Ekonomi ve İş Araştırmaları Merkezi tarafından hazırlanan bir raporda, Çin’in 2028 yılına kadar ABD’yi sollayarak daha önce tahmin edilenden beş yıl önce dünyanın en büyük ekonomisi olacağı tahmin ediliyor.

Çin’in iyileşmesinde ortaya çıkan eğilimler nelerdir?

Çin’in bir yıl önceki düşük istatistik tabanı nedeniyle çok yüksek gelen ilk çeyrek büyümesinin bu yıl içinde daha normal bir hıza dönmesi muhtemel. Çin hükümeti 2021 yılı için yıllık GSYİH büyüme hedefini en az %6 olarak belirlemişti.

Küresel aşılama hız kazandıkça ve diğer ülke ekonomilerinin yeniden başlayarak potansiyel olarak Çin endüstrilerini vurdukça, Çin’in büyük ihracat artışı da önümüzdeki aylarda yumuşayabilir.

Çin fabrikaları, salgınla ilgili aksaklıklar nedeniyle zaten artan hammadde fiyatları ve bilgisayarlardan ev aletlerine kadar ürünlerin üretiminde ihtiyaç duyulan yarı iletken çip sıkıntısı ile mücadele ediyor.

India Times

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler