Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin’de hizmetler PMI 14 aylık dip yaptı

Bu sene dünyanın Çin ve ABD önderliğinde pandemi öncesi gücüne kavuşması bekleniyor. ABD verileri şu ana kadar yatırımcıları hayal kırıklığına…

Çin’de hizmetler PMI 14 aylık dip yaptı

Bu sene dünyanın Çin ve ABD önderliğinde pandemi öncesi gücüne kavuşması bekleniyor. ABD verileri şu ana kadar yatırımcıları hayal kırıklığına uğratmadı.  UniCredit’in Cuma yayınladığı rapora göre, ABD ekonomisinde GSYH artışı bu sene %6’yı aşacak.  Öte yanda, Çin ekonomisinin yavaşladığına dair sinyaller çoğalıyor.

 

Bu sabah açıklanan Caixin hizmetler PMI aydan-aya 55.1’den 50.3’e geriledi. Resmi PMI’larda da gerileme var.

Reuters’e göre, hizmetler PMI’ın gerilemesinde en önemli nedenlerden biri, son 2 ayda bazı eyaletlerde yeniden patlak veren Covid-19 vakalarının iç talebi örselemesi.

 

Fakat, daha geniş açıdan bakıldığında, dünyanın normalleşmeye dönmesi ile Çin mal ve hizmetlerine talep de azalacak.  Çünkü, kendi üretim tesisleri kapalı olduğu için Çin’den alım yapan ülkeler artık ithalatı azaltıyor.

Ek olarak, Çin Merkez Bakası PBoC ve merkezi hükümet de ekonomiyi ısıtacak teşviklerde çok temkinli.  Aşırı parasal genişleme ve bütçe harcamaları hızla Borsa ve konut pazarında tamir edilmesi güç balonlara yol açıyor.

 

Çin’in yavaşlaması, ona emtia satan Gelişmekte Olan Ülkeler için bir dezavantaj.  Çin’de yavaşlamanın sürmesi halinde, global emtia rallisi de hız kesebilir.

 

Tarım dışı istihdam 3 ayın zirvesinde, işsizlik oranı ve ücretler beklenti altında kaldı

 

Çin resmi imalat PMI haziranda geriledi

 

Almanya enflasyonu haziranda yüzde 2,3; Euro Bölgesi güven endeksi 1990’dan beri en yüksekte

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler