Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin perakende satışları beklentinin altında kalınca piyasa beğenmedi

Çin’de Nisan ayında perakende satışlar, konsensüs tahmininin % 25’lik artışa karşın %17,7 oranında büyüyerek şaşırttı. Kozmetik, mücevher ve ev aletlerinde…

Çin perakende satışları beklentinin altında kalınca piyasa beğenmedi

Çin’de Nisan ayında perakende satışlar, konsensüs tahmininin % 25’lik artışa karşın %17,7 oranında büyüyerek şaşırttı.

Kozmetik, mücevher ve ev aletlerinde daha hızlı bir yavaşlama dışında hemen hemen her kalemde yavaşlama ılımlıydı.

Bunun, satıcıların çevrimiçi alışveriş platformlarında daha fazla indirim sunduğu Mayıs ayındaki Altın Hafta tatilinde indirimlerden tasarruf etmek için ertelenmiş tüketimi yansıttığı düşünülüyor. Nisan verisindeki yavaşlamaya geçici olarak bakılırsa Mayıs ayında ılımlı bir toparlanma beklenmekte.

Diğer yandan, sanayi üretimi Nisan ayında bir yıl önceye göre %9,8 artarken, tahmin %10’luk bir artıştı.  Sabit yatırımlar yılın ilk dört ayında tahminlere paralel olarak %19,9 büyüdü. İşsizlik oranı %5,1 ile daha düşüktü.

Veriler, Çin’in küresel büyümede itici güç ve emtialara olan talebin de ana kaynağı olmaya devam ettiğini doğruluyor.  Ancak, politika yapıcıların tüketici harcamalarına ve imalat yatırımına verilen destekler etkili olmaya başlamadan gayrimenkul sektörünü dizginlemek ve altyapı desteklerini yavaşlatmak istemesiyle ekonomide büyümenin ilk çeyrekte zirve yapmış olması muhtemel görünüyor.

Veriler, Koronavirüsün kontrol altına alındıktan sonra Çin’in sanayi ekonomisinin yeniden açıldığı Nisan 2020’de oluşan baz etkilerinden büyük ölçüde etkilendi. İki yıllık ortalama bazda, sanayi üretim büyümesi ilk çeyrekten itibaren %6,8 seviyesinde sabitken, sabit yatırımlar %2,9’dan %3,9’a hafifçe hızlandı.

Bununla birlikte, perakende satış büyümesi Nisan ayında Mart ayındaki %6,3’ten ortalama iki yıllık bazda %4,3’e yumuşadı ve hem mal hem de catering hizmetlerinin tüketimi zayıflayarak tüketici talebinin büyümenin bir iticisi olarak yatırımın yerini almaya başladığı beklentilerini azalttı.

Bloomberg Baş Asya ekonomisti Chang Shu toparlanmanın en az 3Ç’ye kadar sürmesini bekliyor, ancak iç zayıflık genel ekonomi üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Dış talep, rakip ihracatçılar virüs yeniden canlandıkça yaşadıkları aksaklıklarla Çin lehine devam ediyor. Yurtiçinde, Çin’in toparlanması genişliyor, talep ve küçük özel firmalar düzeliyor. Yine de, tüketimdeki toparlanma hala sağlam bir zeminde değil ve dağınık virüs salgınlarının neden olduğu yeni aksiliklere karşı savunmasız kalmaya devam ediyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler