Sosyal Medya

Borsa

Bu hafta yine ABD ve Çin verileri piyasaları şekillendirecek

Yatırımcılar, önümüzdeki hafta piyasalara yön vermek için Fed tutanaklarına ve en son ABD perakende satış verilerini takip edecek. Perakende kazançlar da tüketici gücüne odaklanmaya…

Bu hafta yine ABD ve Çin verileri piyasaları şekillendirecek

Yatırımcılar, önümüzdeki hafta piyasalara yön vermek için Fed tutanaklarına ve en son ABD perakende satış verilerini takip edecek. Perakende kazançlar da tüketici gücüne odaklanmaya devam edecek. Çin verileri ekonominin seyrine yönelik yatırımcılara öngörü sağlarken Yeni Zelanda pandemi sürecinde faiz artıran ilk gelişmiş ekonomisi olacak gibi görünüyor.

Fed Toplantı Tutanakları

Çarşamba günü, Fed Temmuz toplantısının tutanaklarını yayımlayacak ve bu toplantıda politikacıların Fed’in aylık tahvil alımlarını ne zaman kısmaya başlayacağına ve ekonomiye bakışlarına ilişkin görüşleri incelenecek.

Geçen ay Fed yetkilileri, delta varyantının yükselmesine rağmen toparlanmanın bozulmadığını belirtti ve o zamandan beri tahminlerden daha güçlü olan Temmuz ayı istihdam raporu, bazı politikacıları varlık alımlarının azaltılmasının daha erken başlayabileceğini önermeye sevk etti.

TD Securities ABD makro stratejisti Jim O’Sullivan, “Bazı Fed yetkililerinin bunun Eylül toplantısında gerçekleşmesi için baskı yaptığını biliyorum, ancak bu pek olası değil. Önümüzdeki iki istihdam raporu yeterince güçlüyse Kasım mümkün, ancak ihtimaller resmi duyuru zamanı olarak Aralık’ı işaret ediyor” dedi.

ABD perakende satışları

ABD ekonomisi güçlü bir şekilde büyüyor, ancak delta varyantının yayılması bir ters rüzgar olmaya devam ediyor, bu nedenle yaklaşan ekonomik veriler, Cuma günü tüketici güveninin on yılın en düşük seviyesine gerilediğini gösteren bir raporun ardından tüketici talebine yeni bir bakış açısı sağlayacak.

Tüketici harcamaları, ABD ekonomik çıktısının yaklaşık %70’ini oluşturuyor.

Yatırımcılar, perakende satışlara yansımayan mallardan seyahat, eğlence ve hizmetlere yapılan harcamalardaki kaymanın Temmuz ayında da devam edip etmediğini görmek için Salı günkü ABD perakende satış verilerini takip ediyor olacaklar.

Ekonomistler, otomobil satışlarında beklenen bir başka dik düşüşün ortasında %0,2 düşüş tahmin ediyor.

Listeyle ilgili diğer raporlar arasında Salı günkü sanayi üretimi ve Perşembe günü ilk işsizlik başvuruları ile Pazartesi günü yayımlanacak olan Fed’in Empire State üretim endeksi yer alıyor.

Çin’in toparlanması

Çin, yeniden artan Covid vakaları ile birlikte ekonomik aktiviteyi azaltarak toplu testler ve seyahat kısıtlamaları getirdi.

Geçen hafta Goldman Sachs dahil olmak üzere birçok Wall Street yatırım bankası, yılın geri kalanı için Çin büyüme tahminlerini düşürdü.

Pazartesi günü açıklanacak perakende satışsanayi üretimi ve sabit varlık yatırımı ile ilgili veriler ekonominin nasıl ilerlediğini gösterecek. Rakamların yavaşlaması bekleniyor ve bu da dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki toparlanmanın ivme kaybettiğine dair endişeleri artırıyor.

Çin’de pandemiden toparlanma düzensiz oldu, ihracat talebi ekonomik büyümenin çoğunu yönlendirirken, iç talep daha yavaş döndü.

Yeni Zelanda faiz artırımı

Yeni Zelanda Rezerv Bankası Çarşamba günkü toplantısında faiz oranlarını yükseltecek ilk büyük ekonomi olacak gibi görünüyor.

Güçlü istihdam verileri, Yeni Zelanda’nın 2014 ortasından bu yana ilk kez artış gerçekleşeceği beklentilerini güçlendirdi.

Investing

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler