Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

BofA, petrolün bu kış 100 doları vurabileceğini ve ekonomik krizi hızlandırabileceğini söylüyor

Bank of America’ya göre, (BofA) küresel enerji krizi petrol fiyatlarını 2014’ten bu yana ilk kez varil başına 100 doların üzerine…

BofA, petrolün bu kış 100 doları vurabileceğini ve ekonomik krizi hızlandırabileceğini söylüyor

Bank of America’ya göre, (BofA) küresel enerji krizi petrol fiyatlarını 2014’ten bu yana ilk kez varil başına 100 doların üzerine iterek küresel bir ekonomik krize yol açabilir.

Doğal gaz fiyatları petrol eşdeğeri açısından bu seviyenin neredeyse iki katına yükseldi. BofA, dizel talebindeki artışın ham petrolü benzer bölgeye itebileceğini söylüyor. Banka Cuma günü bir notta, para ve maliye politikasının sınıra kadar esnetilmesi ve enerji maliyetlerinin ekonomik çıktının bir payı olarak artmasıyla, daha yüksek petrol fiyatlarının da makro kriz yaratabileceğini belirtti.

Ham petrole yapılan artış üç faktörden kaynaklanmakta: yüksek gaz fiyatları, soğuk bir kış boyunca tüketimde bir sıçrama ve ABD sınırlarını açtıkça daha yüksek havacılık talebi.

Francisco Blanch’ın da aralarında bulunduğu analistler notta, “Tüm bu faktörler bir araya gelirse, petrol fiyatları yükselebilir ve dünya çapında ikinci tur enflasyonist baskılara yol açabilir.” dedi. “Farklı ifade edersek, bir sonraki makro kasırgadan sadece bir fırtına uzakta olabiliriz.”

Banka, rafinerilerin son aylarda benzin üretimine öncelik verdiği için stokların düşmesiyle dizel fiyatlarının varil başına 120 doların üzerine çıkabileceğini belirtti. Isıtmada kullanılan diğer petrol bazlı yakıtlar, ABD propan fiyatlarının 2014’ten bu yana en yüksek seviyesinde olduğu bir yükseliş görmeye başladı bile.

BofA, havanın soğumasının yanı sıra, zayıf getiriler nedeniyle emtialara yapılan düşük yatırımların da uzun vadede daha yüksek petrol fiyatlarını körüklemeye hazır olduğunu belirtti.

Banka, “Ham petrol fiyatlarındaki çok yıllık bir yükseliş artık kartlarda yer alıyor.” dedi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler